Keks klasyczny

104 Komentarzy
Keks klasyczny

Klasyczny keks z mnóstwem bakalii. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru*
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka, temperatura pokojowa
  • ok. 300 g bakalii ** + trochę do dekoracji

Lukier:

  • 130 g cukru pudru
  • 2 ½ - 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masło (lub margaryna) do wysmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Mąkę przesiać.
  3. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.
  4. Bakalie przełożyć do miski i wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki (użyć mąki tej przesianej) i odstawić na bok.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować ok. 1 minuty).
  7. Sodę wymieszać z mlekiem np. w filiżance.
  8. Mąkę dodawać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować robotem kuchennym na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
  9. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
  10. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  11. Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
  12. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. (Po ok. 20 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry).
  13. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Keks po ostygnięciu można polukrować (przesianym cukrem pudrem dobrze roztartym z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.

Uwagi:

* Zmniejszyłam ilość cukru ze 180g, kierując się opiniami w komentarzach, że keks jest za słodki.

** Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i blanszowane migdały. Przykładowa kombinacja to: 50 g orzechów lub blanszowanych migdałów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50g kandyzowanej skórki cytrynowej.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Pieczenie ciast i ciasteczek" wyd. 1974. Irena Głowacka.

Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Keks klasyczny Keks klasyczny Keks klasycznyKeks klasyczny
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dana · 9 lat temu
    Mój mąż piecze od dłuższego czasu ale ja postanowiłam upiec dzisiaj.Jak na razie jest ok.piecze się a konsystencja jest dobra.My pieczemy zawsze z dwóch porcji podanych w opisie.Pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 lat temu
    Niestety jak zawsze przy tego typu ciastach mam problem. Masło z cukrem ubijałam prawie 15 minut, masa nawet wyszła ale żeby była bardzo puszysta czy na tyle "luźna" żeby po dodaniu mąki nie zrobił się ciężki kluch to mowy nie ma. Po dodaniu żółtek też raczej masa była zbita. Musiałam dodać 1/3 piany z białek w trakcie dodawania mąki bo inaczej nawet bym nie dała rady tego klucha wymieszać nie wspominając o późniejszym delikatnym wmieszaniu reszty piany. Składniki o temp pokojowej, mało prawdziwe, miękkie, jajka duże, składniki dokładnie ważone. teraz się piecze, mam nadzieję że nie będzie jednego wielkiego zakalca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 10 lat temu
    witam, MÓJ PIERWSZY KEKS W ŻYCIU


    REWELACJA!!!! MOJE MEGA CIASTO
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 11 lat temu
    Doskonały. Opiszę jednak swoją przygodę. Jako, że spodziewałem się kilku gości postanowiłem, że aby zaoszczędzic na prądzie w piekarniku będą się robiły dwie rzeczy. Na kratce keks w foremce a na blasze powyżej rogaliki z marmoladą. No i tak zrobiłem. Po owych 30 minutach, gdy nadszedł czas nacinania keksa okazało się, że keks....wykipiał!!!. Na szczęście mam taką foremkę ze sporym kołnierzem (podstawka) więc to co wykipiało zgromadziło się na tym spodzie i piekło się samo dalej. Co robic? Pomyślalem i wymyślilem :) Obniżyłem temp o ok 20 stopni i włączyłem termoobieg. Zrozumiałem, że blacha zasłoniła górną grzałkę i stąd taka awaria. Dzięki temu memu pstępkowi keks wspaniale doszedł do własciwej postaci a na blasze dopiekły się rogaliki. Wiwat termoobieg i ten co go wymyślił. Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Keks wyszedł doskonały!
    Uwagi: trzeba naciąć go nieco wcześniej, bo mi zdążył pęknąć.
    Muszę też dodać, że ja zamiast cukru użyłam cukru pudru i piekłam 10 min dłużej.
    Poza tym - świetny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Keks wyszedł idealny (a to był pierwszy raz, gdy robiłam keks), puszysty, pachnący, wkrótce znów będę go robić. Zamiast lukru, którego nie lubię, polałam keks białą czekoladą. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atlanta · 11 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Keks wyszedł idealnie. Dziękuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hujek · 11 lat temu
    [quote]keks-rewelka,robilam rok temu pierwszy raz z tego przepisu i zachwycil-w tym roku tez bede go piec,bo jest wspanialy :)[/quote]
    Zgadzam się z tobą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gośka · 11 lat temu
    Keks zrobiłam wczoraj, dzisiaj już go prawie nie ma :) To chyba najlepsza reklama. Pyszny :)dziękuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANGELA · 11 lat temu
    keks-rewelka,robilam rok temu pierwszy raz z tego przepisu i zachwycil-w tym roku tez bede go piec,bo jest wspanialy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Pokroiłam na mniejsze. Co do mąki to wydaję mi się, że były obtoczone wystarczająco ale następnym razem skupię się bardziej i na krojeniu i na obtaczaniu. Nie wszystko musi wychodzić za pierwszym razem. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] bakalie muszą być dobrze obtoczone w mące. Pokroiłaś je na mniejsze kawałki? Jeśli dalej będzie z tym problem, to polecam spróbować posypać ciasto bakaliami z góry, zamiast wmieszać je do ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Witam, ciasto mi nawet wyszło chociaż jest dużo ciemniejszego koloru niż powinno. Jest tylko jeden problem, wszystkie bakalie opadły na samo dno! Tylko kilka pojedynczych utrzymało się w cieście. Czym to może być spowodowane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 12 lat temu
    Keks wyszedł pyszny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zenek · 12 lat temu
    Niesfety nie wyszedł za dobrze>:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agulka · 12 lat temu
    Wyszedl identyko pyszny..:)) W sobotę piekę taki sam...:) Mój pierwszy keks:))Będę tu ściągać! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadetta · 12 lat temu
    Witam, mam takie może głupie pytanie, ale czy ten keks może nie wyjść?Mam na myśli to w którym momencie przygotowywania ciasta można popełnić błąd?Przyznam się,że piekłam kilka razy keks wg innego przepisu ale ten "mój" jest zdecydowanie ciemniejszy.Chciałabym więc wypróbować ten.Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mammamija! · 12 lat temu
    Keks wyszedł wyśmienity! Mistrzostwo świata! Wypróbowałam go na Boże Narodzenie i powtórzę na Wielkanoc. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Kolejny udany wypiek wykonany wg. Pani przepisu. Wszystkim smakosza keksa serdecznie polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Wygląda smakowicie...aż ślinka leci...dzisiaj będę go piekła:)