Keks klasyczny

104 Komentarzy
Keks klasyczny

Klasyczny keks z mnóstwem bakalii. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko wtedy. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Możecie go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka i odstawić najlepiej w chłodne miejsce (chociaż niekoniecznie). Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu będzie równie pyszny.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru*
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka, temperatura pokojowa
  • ok. 300 g bakalii ** + trochę do dekoracji

Lukier:

  • 130 g cukru pudru
  • 2 ½ - 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masło (lub margaryna) do wysmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Mąkę przesiać.
  3. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za drobno.
  4. Bakalie przełożyć do miski i wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki (użyć mąki tej przesianej) i odstawić na bok.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7- 10 minut. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować ok. 1 minuty).
  7. Sodę wymieszać z mlekiem np. w filiżance.
  8. Mąkę dodawać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować robotem kuchennym na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
  9. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.
  10. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  11. Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
  12. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. (Po ok. 20 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry).
  13. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Keks po ostygnięciu można polukrować (przesianym cukrem pudrem dobrze roztartym z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.

Uwagi:

* Zmniejszyłam ilość cukru ze 180g, kierując się opiniami w komentarzach, że keks jest za słodki.

** Można użyć gotowej mieszanki keksowej lub samemu pomieszać ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, suszone figi, morele, daktyle, orzechy i blanszowane migdały. Przykładowa kombinacja to: 50 g orzechów lub blanszowanych migdałów, 50g suszonych fig, 50g rodzynek, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50g kandyzowanej skórki cytrynowej.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Pieczenie ciast i ciasteczek" wyd. 1974. Irena Głowacka.

Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Keks klasyczny Keks klasyczny Keks klasycznyKeks klasyczny
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Uwielbiam przepisy z Pani strony a ten w szczególności 😊Różne przepisy próbowałam. Jednak ten najlepszy właśnie pieką się keksiki ☺️🤩Zdrowych Wesołych Świąt życzę 🎄☃️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Drugi raz w życiu zrobiłam keksa. Pierwszy wyszedł zakalec z innego przepisu, co zniechęciło mnie do keksa na długie lata. Ten wyszedł pyszny, choć trzeba dać trochę mniej cukru. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leszczu · 3 lat temu
    wymiękłem przy 5 punkcie, chyba zostanę przy śledziach w oleju...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kornik · 1 lat temu
      Metoda dla nowicjuszy: jajko wybij na miseczkę, weź plastikową butelkę od wody, spłaszcz ją w ręce, wciągnij żółtko do butelki i siup do masła. Można też wybić jajko na mały lejek w kubku (białko spływa do kubka, żółtko zostaje w lejku), albo na sitko nad kubkiem. Jak jajka są stare to może się nie udać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Pychotka super przepis😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Bardzo często robię ten keks ,moja rodzina za nim przepada a znajomi pytają o przepis ,dodaje tylko 1/3 szklanki cukru i jest super, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anetta · 3 lat temu
    Keks rewelacja najlepszy przepis . Robię go bardzo często . Smakowo jak z najlepszej cukierni Elite . Komu za słodki to proponuję bułkę .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Dałam połowę cukru, a keks i tak wyszedł okropnie słodki :( No i czuć sodę, a przecież nie ma jej dużo. Pierwszy raz przepis z tej strony mi się nie udał.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 2 lat temu
      Bzdura. Dałam 20 g mniej cukru i jest idealny, nie przepadam za słodkimi ciastami. Sody nie czuć w ogóle.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miruś · 3 lat temu
    przepis przepisem ale musicie uwazac zeby ciasto nie bylo za rzadkie bo wam wszystkie bakalie opadnaja bakalie przelewam wrzatkiem opruszam mą ką na maksa i nigdy nie opadaja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Udało się, ale samo ciasto jest tak slodkie, że ledwo da sie zjeść. W połączeniu z bakaliami przesada... a robilam bez polewy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Super przepis, przepyszny Keksik, który gości bardzo często na moim stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 3 lat temu
    Keks upieczony. Przepis genialny. Wrzucam do ulubionych. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Super przepis🙂 pieklam z podwójnej porcji , mam dwa duze, wyrosniete i pyszne w smaku ciasta. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KAMILA · 3 lat temu
    Robiłam keks z przepisu, blaszkę mam na 25cm, i zamiast sodu dałam proszek do pieczenia. Bakalie rowniez obtoczylam w mące ale niestety były tylko na dolnej połowie. W smaku bardzo dobry keks!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ebi · 3 lat temu
    Wszystko ładnie i piękne tylko nie wiem czemu wszystkie bakalie opadły na sam dół Co źle zrobiłem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 3 lat temu
      Podobno jak się bakali nie obtoczyć w mące to opadają na dno.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KASIA · 4 lat temu
    Czy mozna go upiec w formie na babke?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 4 lat temu
    Doskonałe ciasto!Bardzo dziękuję za świetny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 4 lat temu
    Robiłem z 2/5 porcji, jako, że foremki nie miałem małej to użyłem foremek na babeczki. Wyszło pyszne! Ale to jest prawdziwa bomba kaloryczna! Jedna babeczka około 350kcal!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 4 lat temu
    Prosze o pomoc wasz keks m z bakaliami jest wysmienity super wyglada tylko nie u mnie.
    U mnie wszystkie bakalie spadaja na dno ciasta
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martyna · 4 lat temu
      bakalia obtocz w mące powinno pomóc ;]
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Megi · 4 lat temu
      Mój sposób - po nasączeniu bakalii np. Amaretto, przechowuje je w lodowce nawet dobę .Przed włożeniem do ciasta mieszam z nieduża ilością maki ziemniaczanej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 4 lat temu
    używam tylko tego przepisu jest mega super (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Di · 4 lat temu
    Przepyszny !! Zniknął w 5 minut (ok)