Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na pół.
Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Tak podpowiem bo przepis jest świetny ale używam mąkę krupczatkę do kruchego ciasta wychodzi najlepiej, mąka mące nie równa, jak kupuje z młyna nie boje się piec, jak ze sklepu to widzę różnicę. Może dlatego komuś wyjdzie gumowe, komuś zatwarde. Szarlotka jest the best!!!
Doskonały przepis na ciasto kruche, którego używam od lat.Ja połowę ciasta daję na dół, lekko podpiekan i na to lekko podduszone jabłka z cynamonem (ale żeby nie rozpadły do końca), dalej piana z białek z cukrem i sokiem z cytryny i na to druga połowa ciasta wcześniej zamrożonego i startego na tarce. Możecie cobie wszystko modyfikować, ale baza na ciasto jest tradycyjna i świetna.
Witam, muszę stwierdzić że ciasto wg tego przepisu wyszło mi jakieś gumowate.Byłam zaskoczona, ale sądziłam że jak się upiecze będzie ok. ale niestety wyszło bardzo twarde.Piekę często skubańca gdzie przepis jest bardzo podobny z tym że tam nie dodaję śmietany, a ciasto wychodzi dużo lepsze.
Nie wiem, dlaczego narzekają niektórzy na konsystencje ciasta. Lepszego i łatwiejszego do wyrabiania chyba nigdy nie miałam (jeśli mówimy o kruchym) 😁 wsadziłam do mniejszej foremki, wiec pewnie wyjdzie grubsze, no ale jak się nie ma co się lubi... mam nadzieję, że wyjdzie ;) dziękuje za przepis, pozdrawiam ;)
Witam Panią, chcialabym upiec szarlotke w okraglej tortownicy na urodziny do corki. Czy forma 26 cm bedzie wystarczająca? Jak dlugo piec szarlotke? Pozdrawiam serdecznie
W większych marketach jest już dostępny. Ja polecam zrobić samemu (przepis na stronie) wychodzi tanio. Jak teraz potrzebujesz to weź cukier wanilinowy.
ten przepis robie juz kilkanascie razy i za kazdym razem wychodzi super a najlepiej ze jak masz nagle nieproszonych gosci to zrobisz je bardzo szybko razem z dzieckiem ;My robimy ja zawsze rodzinnie ,z bita smietana zachwyci wszystkich.
POLECAM