Szarlotka

94 Komentarzy
Szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
  3. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Ciasto podzielić na pół.
  5. Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
  6. Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
  7. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
  8. Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  10. Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka Szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 7 miesięcy temu
    Czy na tą szarlotkę dać same żółtka,bez bialek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Mam pytanie na dużą blachę muszę podwoić produkty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Tak podpowiem bo przepis jest świetny ale używam mąkę krupczatkę do kruchego ciasta wychodzi najlepiej, mąka mące nie równa, jak kupuje z młyna nie boje się piec, jak ze sklepu to widzę różnicę. Może dlatego komuś wyjdzie gumowe, komuś zatwarde. Szarlotka jest the best!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Czego mogę dodać zamiast gęstej śmietany? Mieszkam w UK i nie zawsze jeżdżę do polskiego sklepu więc szukam jakiegoś zamiennika 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego ma często 10% tłuszczu, a jak nie to innego).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosiabia · 3 lat temu
    Doskonały przepis na ciasto kruche, którego używam od lat.Ja połowę ciasta daję na dół, lekko podpiekan i na to lekko podduszone jabłka z cynamonem (ale żeby nie rozpadły do końca), dalej piana z białek z cukrem i sokiem z cytryny i na to druga połowa ciasta wcześniej zamrożonego i startego na tarce. Możecie cobie wszystko modyfikować, ale baza na ciasto jest tradycyjna i świetna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edzia · 3 lat temu
    Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć jakiejś innej bez glutenu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie testowałam tego przepisu na mąkach bezglutenowych. A próbowałaś szarlotkę bezglutenową ze strony?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vv · 3 lat temu
    2 łyżki cukru mało. Wyszła nie słodka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 3 lat temu
    Witam, muszę stwierdzić że ciasto wg tego przepisu wyszło mi jakieś gumowate.Byłam zaskoczona, ale sądziłam że jak się upiecze będzie ok. ale niestety wyszło bardzo twarde.Piekę często skubańca gdzie przepis jest bardzo podobny z tym że tam nie dodaję śmietany, a ciasto wychodzi dużo lepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Nie wiem, dlaczego narzekają niektórzy na konsystencje ciasta. Lepszego i łatwiejszego do wyrabiania chyba nigdy nie miałam (jeśli mówimy o kruchym) 😁 wsadziłam do mniejszej foremki, wiec pewnie wyjdzie grubsze, no ale jak się nie ma co się lubi... mam nadzieję, że wyjdzie ;) dziękuje za przepis, pozdrawiam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 lat temu
    Czy ciasto można zetrzeć na tarce zamiast rozwałkowywać ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 3 lat temu
    Jakiej mąki najlepiej użyć, żeby ciasto wyszło mocno kruche i nie wilgotniało szybko od jabłek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Witam Panią, chcialabym upiec szarlotke w okraglej tortownicy na urodziny do corki. Czy forma 26 cm bedzie wystarczająca? Jak dlugo piec szarlotke? Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    To moja ulubiona szarlotka. Od kiedy znalazlam ten przepis to nie piekę innej. Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JANUSZ · 7 lat temu
    Nie mogę nigdzie w sklepach dostać "cukru waniliowego"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 8 lat temu
    Jestem mega zadowolona z przepisu-robiłam już wiele szarlotek ale ta jest najlepsza.Polecam znajomym :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wioleta · 8 lat temu
    ten przepis robie juz kilkanascie razy i za kazdym razem wychodzi super a najlepiej ze jak masz nagle nieproszonych gosci to zrobisz je bardzo szybko razem z dzieckiem ;My robimy ja zawsze rodzinnie ,z bita smietana zachwyci wszystkich.
    POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 8 lat temu
    Ciasto właśnie wstawiłem do piekarnika :D zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że będzie pyyyyysznie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anonim · 8 lat temu
    Ciasto super! Robiłam pierwszy raz na próbę jakieś pół roku temu, teraz zrobię je na wigilię :-) (mam 13 lat :roll: :D )
    [b]POLECAM WSZYSTKIM!!!![/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 8 lat temu
    Dziękuję ! Świetny przepis ! Ciasto wyszło idealnie ... mniam, palce lizać ;)Polecam każdemu !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 9 lat temu
    Ciasto bardzo dobrze się rozwałkowało. Wygląda pysznie w piekarniku. Zobaczymy czy będzie smakować.