Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na pół.
Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto bardzo dobre i proste w przygotowaniu. Troszkę zmieniam przepis a mianowicie na masę jablkową wylożyam ubitą na sztywno pianę z pozostalych bialek(z cukrem pudrem)i wierzch ciasta dodatkowo posypam kruszonką. Pysznie wyszlo!! :-)
Czytam komentarze i jestem załamana wszystkim wyszło ,a mnie nie ,ciasto się kruszyło nie chciało się rozwałkować ,co zrobiłam nie tak?Może waga felerna?