Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto podzielić na pół.
Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Dobra rada...latwiej rozwalkowac takie ciasto jak je troche przemrozimy lub polezy trovhe w lodowce. Musi sie schlodzic tluszczyk. Wlasnie czekam az sie upiecze.
Ciacho pycha.Ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka + szklanka cukru + szczypta soli i zrobiłem bezy,które powyciskałem na wierzch ciasta i dopiero całość do piekarnika.Polecam.
Tak jak pisało kilka osób ciasta nie mozna rozwalkowac ponieważ rozwarstwia sie pod walkiem(obsypanym mąka) mimo trudności wyszło smaczne ,dzieci opróżniły blaszkę nie zdążyłam przełożyć na paterę. Spróbuję zrobic z tego przepisu tartę myśle że wyjdzie super
Witam, ciasto porazka, po próbie wyciągnięcia z blachy rozwarstwilo się na trzy części i rozpadlo. Jestem zawiedziona i więcej nie skorzystam z tego przepisu...
Witam z tego przepisu robiłem po raz pierwszy ciasto nie dało zbytnio mi się rozwałkować spód zagniotłem palcami i dla estetyki przejechałem wałkiem a górną warstwę lekko podmroziłem tak aby się dało zetrzeć na tarce mam nadzieje ze wyjdzie dzięki za przepis Pozdrawiam
Kochane lub kochani :-) dodaje jeszcze do jabłek orzechy włoskie takie połamane ,ale nie pokruszone jakie są smaczne rozmoczone w tym musie zwłaszcza kiedy ciasto jest gorące
Witam! Znalazłam przepis przypadkiem i spodobał mi się :) Zaznaczam, że jest to pierwsze 100%-owo samodzielnie wykonane przeze mnie ciasto :) Wyszło znakomicie! Jestem zachwycona! Ciasto naprawdę pyszne, polecam wszystkim! Pozdrawiam serdecznie! :)
Witam serdecznie!
Ciasto robiłam dwukrotnie, za pierwszym razem byłam zachwycona, przepis wydawał mi się idealny gdyż ciasto wyszło przepyszne. Niestety za drugim razem euforia minęła. Wszystko robiłam jak w przepisie i tak jak za pierwszym razem jednak ciasto nie miało jednolitej konsystencji. Jakoś je wyklepałam na blachę, podpiekłąm spód i wtedy doczytałam się w komentarzach żeby dodać śmietany, i że niby to ujednolici ciasto, tak zrobiłam. Niestety nic to nie dało i górę ciasta po kawałku( gdyż nie dało się go rozwałkować, bo się rwało) wyłożyłam na blachę. Dlaczego pierwszym razem ciasto wyszło idealne, a za drugim to była wizualna katastrofa. Smak był w miarę, ale sie strasznie kruszyło i wyglądało nie estetycznie z powodu pagórków. Czy to wina innej margaryny, może za kwaśnej śmietany, czy co mogłam zrobić żle?
Pierwszy raz pieklam szarlotke i...
Jestem ZACHWYCONA!:) Do tej pory moje 'popisy' deserowe ograniczaly sie jedynie do 'ciast' bez pieczenia, glownie na herbatnikach lub gotowych biszkoptach, Szarlotka wyszla znakomicie, smakowala przepysznie! Od dzis jestem fanka domowych-wypiekow Pani Joasi i wkoncu uwierzylam w to ze ja TEZ POTRAFIE :):)