Szarlotka

95 Komentarzy
Szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
  3. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Ciasto podzielić na pół.
  5. Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
  6. Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
  7. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
  8. Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  10. Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka Szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabrysia · 9 lat temu
    Ciasto bardzo dobrze się rozwałkowało. Wygląda pysznie w piekarniku. Zobaczymy czy będzie smakować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 9 lat temu
    Dobra rada...latwiej rozwalkowac takie ciasto jak je troche przemrozimy lub polezy trovhe w lodowce. Musi sie schlodzic tluszczyk. Wlasnie czekam az sie upiecze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darek · 9 lat temu
    Ciacho pycha.Ja jeszcze wykorzystałem pozostałe białka + szklanka cukru + szczypta soli i zrobiłem bezy,które powyciskałem na wierzch ciasta i dopiero całość do piekarnika.Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 9 lat temu
    Tak jak pisało kilka osób ciasta nie mozna rozwalkowac ponieważ rozwarstwia sie pod walkiem(obsypanym mąka) mimo trudności wyszło smaczne ,dzieci opróżniły blaszkę nie zdążyłam przełożyć na paterę. Spróbuję zrobic z tego przepisu tartę myśle że wyjdzie super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 9 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne! Tylko trochę na wierzch nie starczyło :D :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Ciasto bardzo dobre , przepis polecam. Bardzo proste w wykonaniu , nic skomplikowanego ;)

    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Witam serdecznie!
    Dziękuję bardzo za super przepis. Korzystam z niego już 5 raz. Ciasto zawsze wychodzi.

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 9 lat temu
    Witam, ciasto porazka, po próbie wyciągnięcia z blachy rozwarstwilo się na trzy części i rozpadlo. Jestem zawiedziona i więcej nie skorzystam z tego przepisu...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julka · 9 lat temu
    Witam.Moja szarlotka z tego przepisu wyszła pyszna z lodami rewelka.Polecam☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 9 lat temu
    Mam pytanie -a mianowicie? można dzień wcześniej przygotować jabłka-czyli je przesmażyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    ciasto nie nadaje sie do rozwałkowania
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daria · 6 lat temu
      jak sie nie nadaje?Ja bez wałka dalam rade!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 10 lat temu
    Witam z tego przepisu robiłem po raz pierwszy ciasto nie dało zbytnio mi się rozwałkować spód zagniotłem palcami i dla estetyki przejechałem wałkiem a górną warstwę lekko podmroziłem tak aby się dało zetrzeć na tarce mam nadzieje ze wyjdzie dzięki za przepis Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joanna · 10 lat temu
    Kochane lub kochani :-) dodaje jeszcze do jabłek orzechy włoskie takie połamane ,ale nie pokruszone jakie są smaczne rozmoczone w tym musie zwłaszcza kiedy ciasto jest gorące
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Aaa zapomniałam dodać, ja piekłam tą szarlotkę w okrągłej blaszce, bi innej nie miałam. Ale poradziłam sobie, a ciasto i tak wyszło super! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Witam! Znalazłam przepis przypadkiem i spodobał mi się :) Zaznaczam, że jest to pierwsze 100%-owo samodzielnie wykonane przeze mnie ciasto :) Wyszło znakomicie! Jestem zachwycona! Ciasto naprawdę pyszne, polecam wszystkim! Pozdrawiam serdecznie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 10 lat temu
    Witam serdecznie!
    Ciasto robiłam dwukrotnie, za pierwszym razem byłam zachwycona, przepis wydawał mi się idealny gdyż ciasto wyszło przepyszne. Niestety za drugim razem euforia minęła. Wszystko robiłam jak w przepisie i tak jak za pierwszym razem jednak ciasto nie miało jednolitej konsystencji. Jakoś je wyklepałam na blachę, podpiekłąm spód i wtedy doczytałam się w komentarzach żeby dodać śmietany, i że niby to ujednolici ciasto, tak zrobiłam. Niestety nic to nie dało i górę ciasta po kawałku( gdyż nie dało się go rozwałkować, bo się rwało) wyłożyłam na blachę. Dlaczego pierwszym razem ciasto wyszło idealne, a za drugim to była wizualna katastrofa. Smak był w miarę, ale sie strasznie kruszyło i wyglądało nie estetycznie z powodu pagórków. Czy to wina innej margaryny, może za kwaśnej śmietany, czy co mogłam zrobić żle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lena · 10 lat temu
    dlaczego ciasto wgl nie chciało mi sie zagnieść? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myszka · 10 lat temu
    szarlotka wyszła znakomicie ale z dodatkiem smacznych jabłek polecam :) :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia90 · 10 lat temu
    Pierwszy raz pieklam szarlotke i...
    Jestem ZACHWYCONA!:) Do tej pory moje 'popisy' deserowe ograniczaly sie jedynie do 'ciast' bez pieczenia, glownie na herbatnikach lub gotowych biszkoptach, Szarlotka wyszla znakomicie, smakowala przepysznie! Od dzis jestem fanka domowych-wypiekow Pani Joasi i wkoncu uwierzylam w to ze ja TEZ POTRAFIE :):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kinga · 10 lat temu
    Ciasto super polecam:)