Szarlotka

94 Komentarzy
Szarlotka

Jest to przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany 10- 18%

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej odmiana szara reneta)
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ciasto kruche. Żółtka utrzeć mikserem z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę.
  3. Masło posiekać nożem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść ciasto. (Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  4. Ciasto podzielić na pół.
  5. Obie połówki ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na dwa placki wielkości formy. (Używamy formę o wymiarach ok. 35x 24 cm).
  6. Jeden placek przełożyć do formy razem z papierem. Ciasto nakłuć widelcem.
  7. Mus jabłkowy wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem, w ilości według uznania (np. 1 łyżeczka).
  8. Przykryć drugim plackiem. (układając go na musie jabłkowym papierem do góry, a następnie ściągając papier). Ciasto nakłuć widelcem.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  10. Lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka Szarlotka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    estera · 10 lat temu
    fajny prosty przepis wszystkim smakowalo pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jastka · 10 lat temu
    przepyszna szarlotka , po wyjęciu z piekarnika zniknęła w ciągu godziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jojo · 10 lat temu
    moze to moj brak doswiadczenia ale ciasto bylo ciezko rozwalkowac, czy ktos wie dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 11 lat temu
    szarlotka wyszła pyszna, dodam tylko że to był mój pierwszy upieczony placek w życiu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Przepis super już kolejny raz z niego korzystam i zawsze wychodzi Polecam!!! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    jak ma wyglądać to "nakłucie widelcem" ?
    pierwszy raz słyszę o czymś takim :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Drugie ciasto jakie upieklam w zyciu. Ciasto kruche, nie za slodkie, idealne. Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    angelika · 11 lat temu
    ciasto wyszło bardzo suche, kruche a przy rozrabianiu było bardzo klejace.. co zrobiłam nie tak ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Mam pytanie, czy smietana jest niezbedna? Czy moge uzyc zamiast niej jogurtu naturalnego? (Danone, w miare gesty)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Szarlotka wyszła przepyszna!! :) robiłam pierwszy raz w życiu jakiekolwiek ciasto i jestem z siebie mega dumna! :) Super przepis. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 lat temu
    Szarlotka jest wspaniala pyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirkaam · 11 lat temu
    Ciasto bardzo dobre i proste w przygotowaniu. Troszkę zmieniam przepis a mianowicie na masę jablkową wylożyam ubitą na sztywno pianę z pozostalych bialek(z cukrem pudrem)i wierzch ciasta dodatkowo posypam kruszonką. Pysznie wyszlo!! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 12 lat temu
    ciasto mi się kruszy i nie mogę go rozwałkować, nie jest elastyczne, co robię źle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Szczypiór · 12 lat temu
    super przepis, szarlotka, wszyła przepyszna. Dziękuję ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis.
    Nareszcie udało mi się jakieś ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 12 lat temu
    Polecam stronę. Zrobiłam już kilka przepisów i wszystkie ciasta udały się, wcześniej brałam z innych blogów i stron i żadne nie wyszło. Dziękuję ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Czytam komentarze i jestem załamana wszystkim wyszło ,a mnie nie ,ciasto się kruszyło nie chciało się rozwałkować ,co zrobiłam nie tak?Może waga felerna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    zabieram się do pracy,czuję że szybko zniknie..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 12 lat temu
    bardzo dobry przepis, zrobiłam bez śmietany, nie miałam, ale wyszło wspaniałe kruche ciasto, dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 12 lat temu
    Ciasto bardzo dobre, nie jest za slodkie co dla mnie jest ogromnym plusem.dziekuje za przepis.