Proste ciasto z jabłkami

197 Komentarzy
Proste ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami. Mocno soczyste od owoców. Właściwie powiedziałabym, że są to jabłka w cieście, a nie ciasto z jabłkami, ponieważ surowe ciasto to plasterki jabłek posklejane ciastem. Ilość jabłek w stosunku do ciasta jest bardzo duża. Podczas jego przygotowywania, zerknęłam ponownie do przepisu, czy czasami nie pomyliłam się i nie dałam za dużo jabłek. Tak jednak ma być. Podczas pieczenia ciasto mocno urośnie, a zatopione w nim jabłka nadadzą mu wilgotności. Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka).
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Wyłączyć mikser i wmieszać partiami mąkę z proszkiem, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu połączyć delikatnie z jabłkami.
  4. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 40x 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W oryginale: 30 minut w temperaturze 200°C). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można podawać oprószone cukrem pudrem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Die Oberpfalz kocht auf: Rezepte von Amberger Schmankerlwirten und Oberpfälzer Landfrauen". Zmniejszyłam jednak ilość cukru i proszku do pieczenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Proste ciasto z jabłkamiProste ciasto z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne. Robiłam w keksówkach. Dwie poszły od razu ale jak przechować na jutro trzecią ? W lodówce ? Czy można w temperaturze pokojowej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Moniko, może być w temperaturze pokojowej, tylko przykryj ściereczką, aby nie obsychało. Do lodówki też możesz włożyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    To ciasto już robię drugi raz ;D jest świetne !!
    ale tym razem eksperymentuje i dorobiłam kruszonkę na górę !
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Ciacho super, takie uwielbiam robic. Latwe iszybkie. A jakie smaczne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a co najważniejsze - wyszło przepyszne! :) Dzisiaj upiekę je kolejny raz. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiik · 9 lat temu
    Ciasto zrobione, bardzo szybkie i smaczne. Myślałam że nie wyjdzie po zmieszaniu składników, bo było tak gęste, ale jak najbardziej wyszło. Polecam gdy ma się nagle ochotę na ciasto, a nie ma się za wiele czasu lub ochoty siedzieć długo w kuchni. ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 9 lat temu
    Pieke to ciasto pierwszy raz,faktycznie ciasto bardzo geste,jabłka dosłownie oblepione ciastem:)Ja do jabłek dodałam cynamonu bo go uwielbiam!!jeszcze 30 min i mogę smakować ale już wygląda naprawdę dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Wedlug mnie proporcje sa idealne, jablka zostaly doskonale oklejone ciastem, ktore wcale nie bylo zbyt geste - raczej o konsystencji bardzo gestej smietany. Zamiast cukru waniliowego dodalam cukier cynamonowy. Ciasto jest jeszcze w piekarniku, ale wyglada smacznie i mam nadzieje ze tak bedzie smakowac :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj to ciasto i wyszło przepyszne, miękkie i pełne jabłkowego smaku (użyłam szarej renety. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mariolka · 9 lat temu
    Ciasto zrobione, smaczne ale według mnie coś z proporcją jest nie tak. Moim zdaniem za dużo mąki- musiałam dodać jeszcze jedno jajko bo było tak gęste a i tak nie dodałam całej tej mąki. Poza tym robiłam w mniejszej blaszce i nie wyrosło za wysokie więc nie wyobrażam sobie jeszcze większej blaszki. Ogólnie smaczne ale ja bym proporcje zmieniła. Może innym wyjdzie bezproblemowo:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 6 lat temu
      Ciasto naprawdę dobre.Jednak nie mam pewności czy jest tak wilgotne czy to zakalec . .świetnie smakuje z lodami waniliowymi.