"Żydowski" jabłecznik


Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.
Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1 ½ godziny. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
- 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70 g skrobi ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
- Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
- W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
- Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem.
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Jüdische Küche", Elizabeth Wolf Cohen.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.