Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.
Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1 ½ godziny. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
4 jajka
200 g cukru
250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70 g skrobi ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Uwaga:
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Jüdische Küche", Elizabeth Wolf Cohen.
Moze ciasto nie wyglada zbyt wykwintnie, ale jest pyszne! Bardzo latwe, nie moze sie nie udac.
Z gatunku tych co "nie mozna odejsc od blachy".
Polecam!
Z racji mojej diety wymianiłam mąkę na 100g kukurydzianej i 80g orzechowej, olej na masło klarowane i cukier na xylitol. Właśnie jem kawałek. Jest przepyszny :). Polecam
Wczoraj upiekłam ciasto z podwójnej porcji w wersji bezglutenowej na blaszce.Nie dałam papieru do pieczenia.
Wyszło przepyszne,pieknie wyrosło,puszyste,rewelacja.
Piekłam je w temp.190 stopni bez termoobiegu przez godzinę,potem wyłączyłam piekarnik i tak zostawiłam ciasto na ok.20 min.
Dziękuję za przepis i poproszę więcej bezglutenowych:)
Czy w formie bezglutenowej mozna dac maslo zamiast oleju? Lub troche oleju troche masla? Mam mak2 ryzowa, kukurydziana, sojowa i kaszke jaglana (taka dla dzieci)ale nie mam czym zmielic na make:/czy cos mi sie uda z tego zrobic? Dziekuje za odp z gory:)
Spróbowałabym dać mąkę kukurydzianą zamiasta jaglanej. Nie piekłam na maśle. Może za pierwszym razem spróbuj zamienić tylko mąkę, a jak będziesz zadowolona to poeksperymentuj z masłem (roztopionym).
Ciasto upiekłam dzisiaj w wersji bezglutenowej. Jest fantastyczne! Pozostało po nim wspomnienie :-) Wszystkie "bezglutki" w moim domu gratulują pomysłu. Zaadoptowaliśmy przepis, jest już nasz!!!
Pysznie puszysty i delikatny. Aż żałuję,że w domu miałam tortownicę tylko o średnicy 16 cm, bo ciasto poszło prawie całe na jeden raz. Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam!!
P.S. Dziękuję też za stronę przeliczania form do pieczenia. Już kilka razy mi się przydała :)
Upiekłam dziś to ciasto i jest po prostu boskie:) Fajnie, ze tak czuć w nim cytrynę, bo wnosi to dużo ciekawego smaku do ciasta:) dziękuję za przepis:)
Mniam, ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Korzystając z okazji mam do was takie pytanie. Ostatnio kupiłam 2 gotowe spody biszkoptowe DanCake (Mega promocja mnie urzekła) Czy któraś z Was ma jakiś pomysł czym mogę je przełożyć?
witam upieklam juz niejedno ciasto z pani przepisu wychodza przepyszne sa pochlaniane niemal natychmiast. Dziekuje za pani porady. Mam pytanie jak zrobic wlasny cukier waniliowy?