Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.
Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1 ½ godziny. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
4 jajka
200 g cukru
250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70 g skrobi ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Uwaga:
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Jüdische Küche", Elizabeth Wolf Cohen.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Auka·
26 dni temu
Witam,Czy zamiast oleju mogę dodać roztopione masło?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
26 dni temu
Myślę, że warto spróbować. Dałabym 250 g roztopionego masła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof Proszowski·
1 lat temu
pychota!!!Bardzo dobre , muszę pilnować żeby mi go nie zjedli łakomczuchy domowe .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
1 lat temu
Uwielbiam te ciasto, robie co roku zawsze od jesieni po zime :) bardzo mocno polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
2 lat temu
Ciasto jest pyszne. Bardzo często je robię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
2 lat temu
Wyśmienity, zawsze wychodzi!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia ·
2 lat temu
Jak dla mnie za ciężki (szklanka oleju jest wyczuwalna w cieście) Smakuje mi bardzo ale daję mniej oleju .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
2 lat temu
Pychotka 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita Błaszczyk·
3 lat temu
Upiekłam! Jakie to dobre. Pół blachy już nie ma. W końcu znalazłam przepis na jabłecznik. Dziękuję bardzo ❤️.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
4 lat temu
Czy pasuje on na ciepło do lodów?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie za bardzo ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Piekłam ciasto, jest rewelacyjne, uwielbiam i napewno zostanie z nami ten przepis. Zastanawiam się czy moglabym zastąpić jabłka gruszkami akurat mam ich dość spora ilość???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Myślę, że bez problemu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Pychotka ; jabłka nie za mokre bo jabłka opadną na dno :) najlepiej jak dzieci w kolejce stoją :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Pyszny, smak dzieciństwa wrócił
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Jabłecznik mimo swojej prostoty jest wyśmienity! Robiłam w obydwu wersjach (glutenowa - ta na zdjeciu i bezglutenowa). Na zdjęciu dodatkowo z kremowym sosem waniliowym, pozostałym z babeczek 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Również dzisiaj upiekłam. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Wygląda dobrze jak na pierwsze moje samodzielne ciasto. Ciekawe jak bedzie smakować 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Wyszedł bardzo dobry!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria ·
4 lat temu
Dzisiaj zrobiłam, pachnie bosko!!! Za oknem śnieg, na talerzu pyszny cynamonowy jabłecznik (^)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malgorzata·
5 lat temu
Najlepszy jaki jadłam, robi się łatwo a smakuje wyśmienicie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grazyna·
5 lat temu
Czy mozna olej zastapic jogurtem naturalnym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta ·
6 lat temu
Moj ulubiony jablecznik . Jest taki puszysty i soczysty mieciutki po prostu pyszny . No i prosty w przyrzadzaniu