"Żydowski" jabłecznik

78 Komentarzy
"Żydowski" jabłecznik

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1 ½ godziny. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70 g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Jüdische Küche", Elizabeth Wolf Cohen.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
"Żydowski" jabłecznik "Żydowski" jabłecznik
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 10 lat temu
    mam pytanie co do jabłek-czy musza to b yc jabłka kwaskowe typu-reneta, antonówka, czy każdy rodzaj jabłek będzie pasowal do tego typu jabłecznika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emm@ · 10 lat temu
    Mam nadzieję że wyjdzie wspaniałe!!!
    Pozdrawiam Wszystkich czytelników!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Moze ciasto nie wyglada zbyt wykwintnie, ale jest pyszne! Bardzo latwe, nie moze sie nie udac.
    Z gatunku tych co "nie mozna odejsc od blachy".
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Z racji mojej diety wymianiłam mąkę na 100g kukurydzianej i 80g orzechowej, olej na masło klarowane i cukier na xylitol. Właśnie jem kawałek. Jest przepyszny :). Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Bardzo prosty przepis, a ciasto udało się wyśmienicie, zniknęło w mgnieniu oka :) Dziękuję i pozdawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Ciasto jest pyszne! Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Pychotka! I nie jest trudne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Wczoraj upiekłam ciasto z podwójnej porcji w wersji bezglutenowej na blaszce.Nie dałam papieru do pieczenia.
    Wyszło przepyszne,pieknie wyrosło,puszyste,rewelacja.
    Piekłam je w temp.190 stopni bez termoobiegu przez godzinę,potem wyłączyłam piekarnik i tak zostawiłam ciasto na ok.20 min.
    Dziękuję za przepis i poproszę więcej bezglutenowych:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Przepis i ciasto genialne!!! Teraz będę je robiła w każdej wolnej chwili! Pychotka:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aaasik · 11 lat temu
    Czy w formie bezglutenowej mozna dac maslo zamiast oleju? Lub troche oleju troche masla? Mam mak2 ryzowa, kukurydziana, sojowa i kaszke jaglana (taka dla dzieci)ale nie mam czym zmielic na make:/czy cos mi sie uda z tego zrobic? Dziekuje za odp z gory:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Spróbowałabym dać mąkę kukurydzianą zamiasta jaglanej. Nie piekłam na maśle. Może za pierwszym razem spróbuj zamienić tylko mąkę, a jak będziesz zadowolona to poeksperymentuj z masłem (roztopionym).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Te ciasto jest wprost bajeczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grazyna · 11 lat temu
    ciasto pycha i bardzo tanie piekę je co sobotę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 11 lat temu
    Ciasto upiekłam dzisiaj w wersji bezglutenowej. Jest fantastyczne! Pozostało po nim wspomnienie :-) Wszystkie "bezglutki" w moim domu gratulują pomysłu. Zaadoptowaliśmy przepis, jest już nasz!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Ciasto jest genialne! Bardzo polecam!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tonieja · 11 lat temu
    Pysznie puszysty i delikatny. Aż żałuję,że w domu miałam tortownicę tylko o średnicy 16 cm, bo ciasto poszło prawie całe na jeden raz. Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam!!
    P.S. Dziękuję też za stronę przeliczania form do pieczenia. Już kilka razy mi się przydała :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno 250 g oleju to będzie jedna cała szklanka 250 ml czy troche mniej?jestem w trakcie pieczenia i się dopiero zastanawiam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta Szyndlarewic · 11 lat temu
    Upiekłam dziś to ciasto i jest po prostu boskie:) Fajnie, ze tak czuć w nim cytrynę, bo wnosi to dużo ciekawego smaku do ciasta:) dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    NatiZdw · 11 lat temu
    Mniam, ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Korzystając z okazji mam do was takie pytanie. Ostatnio kupiłam 2 gotowe spody biszkoptowe DanCake (Mega promocja mnie urzekła) Czy któraś z Was ma jakiś pomysł czym mogę je przełożyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    Pysznie wygląda. Na pewno kiedyś wypróbuję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 11 lat temu
    rewelacyjny przepis ciasto pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    witam upieklam juz niejedno ciasto z pani przepisu wychodza przepyszne sa pochlaniane niemal natychmiast. Dziekuje za pani porady. Mam pytanie jak zrobic wlasny cukier waniliowy?