"Żydowski" jabłecznik

77 Komentarzy
"Żydowski" jabłecznik

Puszyste, delikatne i wilgotne ciasto z jabłkami. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? Bardzo lubię ten przepis. Piekłam go już parokrotnie, również w wersji bezglutenowej.

Przy jego przygotowaniu należy zwrócić uwagę na długi czas pieczenia. Ciasto piecze się ok. 1 ½ godziny. Jeśli będzie się za bardzo rumienić, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową.

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180 g mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej i 70 g skrobi ziemniaczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

2

  1. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką z cytryny. Odstawić na bok.
  2. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując, wlewać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na cieście rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Jüdische Küche", Elizabeth Wolf Cohen.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
"Żydowski" jabłecznik "Żydowski" jabłecznik
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 miesięcy temu
    Uwielbiam te ciasto, robie co roku zawsze od jesieni po zime :) bardzo mocno polecam :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Ciasto jest pyszne. Bardzo często je robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Wyśmienity, zawsze wychodzi!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 1 lat temu
    Jak dla mnie za ciężki (szklanka oleju jest wyczuwalna w cieście) Smakuje mi bardzo ale daję mniej oleju . 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Pychotka 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita Błaszczyk · 2 lat temu
    Upiekłam! Jakie to dobre. Pół blachy już nie ma. W końcu znalazłam przepis na jabłecznik. Dziękuję bardzo ❤️.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 3 lat temu
    Czy pasuje on na ciepło do lodów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Piekłam ciasto, jest rewelacyjne, uwielbiam i napewno zostanie z nami ten przepis. Zastanawiam się czy moglabym zastąpić jabłka gruszkami akurat mam ich dość spora ilość???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Pychotka ; jabłka nie za mokre bo jabłka opadną na dno :) najlepiej jak dzieci w kolejce stoją :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Pyszny, smak dzieciństwa wrócił
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Jabłecznik mimo swojej prostoty jest wyśmienity! Robiłam w obydwu wersjach (glutenowa - ta na zdjeciu i bezglutenowa). Na zdjęciu dodatkowo z kremowym sosem waniliowym, pozostałym z babeczek 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Również dzisiaj upiekłam. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Wygląda dobrze jak na pierwsze moje samodzielne ciasto. Ciekawe jak bedzie smakować 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Wyszedł bardzo dobry!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Dzisiaj zrobiłam, pachnie bosko!!! Za oknem śnieg, na talerzu pyszny cynamonowy jabłecznik (^)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 4 lat temu
    Najlepszy jaki jadłam, robi się łatwo a smakuje wyśmienicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 4 lat temu
    Czy mozna olej zastapic jogurtem naturalnym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 5 lat temu
    Moj ulubiony jablecznik . Jest taki puszysty i soczysty mieciutki po prostu pyszny . No i prosty w przyrzadzaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 5 lat temu
    Ciasto przepyszne!! Polecam, palce lizać!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 8 lat temu
    Przepyszny. Cała rodzina uwielbia. Najlepszy na drugi dzień :-). Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 8 lat temu
    Moje ulubione ciasto z jablkami.
    Dziekuje za przepis