Czekoladowe ciasto z burakami

45 Komentarzy
Czekoladowe ciasto z burakami

Mięsiste i mega czekoladowe ciasto z buraków. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny. Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

Składniki na formę keksową 30 cm:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
  2. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  4. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Uwagi:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
  • Zmniejszyłam ilość cukru (oryginalnie było 375 g) i dodałam polewę.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ciasto z burakami Czekoladowe ciasto z burakami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    100g kakao to nie jest zbyt dużo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Uwiwlbiam to ciasto. W wersji proponowanej jak i lekko zmienionej tzn. - 100% wegan, jajka zastępuję zmielonym chia 1 jajko= 1 łyżka chia+ 3 łyżki wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    ja w wersji bezglutenowej dałam połowę mniej cukru i połowę mniej proszku i wyszło bardzo dobre. Można też dać więcej buraków a mniej jajek. Bardzo dobra inspiracja, dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gera · 3 lat temu
    a czy można dodać mniej proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Pyszne i zdrowe ciasto ,w sam raz na te dni 😄 robię go w formie babki , obłędne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 3 lat temu
    Super ciasto, piekłam kilka razy, przekladam czasem powidlami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Wszystko ok...ale...ta ilość proszku do pieczenia to przesada....ciasto wyśmienite ale chwilę po zjedzeniu drętwienie języka i metaliczny posmak.:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Pyszne. Piekę już kolejny raz i za każdym razem lekko modyfikuje i nie trzymam się proporcji. Byle konsystencja była podobna. Poza tym buraki trę na tarce. I poza burakiem dodaję marchewkę. Zawsze warzywa gotowane na parze (W wodzie tracą więcej smaku).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 4 lat temu
    Przepyszne! Polecam wypróbować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    W tortownicy z borówkami przełożyłam kremem cytrynowym pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megi · 4 lat temu
    Zrobiłam- byłoby idealne gdyby nie PIECZENIE JĘZYKA! 3plaskie łyżeczki proszku do pieczenia to za duuuuzo :( szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Spokojnie zamiast 1.5szkl cukru można dać pół. O tak jest słodkie, tym bardziej z polewą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 5 lat temu
    Jak to ciasto można naciąć w połowie jak jest całkowicie płynne :) zrobiłam je już 7 razy,wychodzi pyszne, opada,ale pewnie za bardzo napowietrzyłam przy miksowaniu.
    I to ma być 375 g ugotowanych buraków czy 375 g surowych buraków, które będą gotowane?;) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Fantastyczne. Moje dzieci pokochaly i chca takie jako tort urodzinowy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andżela · 6 lat temu
    A jakby pominąć jajka? Czy można zastąpić je czymś innym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 7 lat temu
    Za 10 min wyciągam ciasto z piekarnika, zapach jest genialny! :) ciekawa jestem jak będzie smakowało :) Zrobiłam wersję idąc za radą "Reny" czyli zamiast oleju dodałam jogurt, zmniejszyłam też cukier i dodałam 5 jajek + nie dodawałam kakao.
    Fajna sprawa takie ciasto z burakiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kucharz · 8 lat temu
    Czy probowal ktos te ciasto zrobic bez burakow? ;/
    Mysle ze byloby smaczne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 8 lat temu
    Czy próbował ktoś zrobić to ciasto bez kakao, aby uzyskać bordowy kolor?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Zrobione z małymi zmianami: 4 jaja M, 250 ml oleju 3 ziarna, mniej cukru (z różnicy cukru zrobiłam lukier z sokiem z buraka) i mniej kakao. POLECAM PRZEPIS W ORYGINALE I ZE ZMIANAMI - jest rewelacyjny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rena · 9 lat temu
    Świetny przepis... z zastąpiłam oliwę gęstym jogurtem greckim i zastosowałam mąkę pszenną razową... Zamiast curku dodałam ksylitol 200g wyszło wspaniale, polecam