Mięsiste i mega czekoladowe ciasto z buraków. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny. Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.
Składniki na formę keksową 30 cm:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Uwagi:
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Zmniejszyłam ilość cukru (oryginalnie było 375 g) i dodałam polewę.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".
Uwiwlbiam to ciasto. W wersji proponowanej jak i lekko zmienionej tzn. - 100% wegan, jajka zastępuję zmielonym chia 1 jajko= 1 łyżka chia+ 3 łyżki wody.
ja w wersji bezglutenowej dałam połowę mniej cukru i połowę mniej proszku i wyszło bardzo dobre. Można też dać więcej buraków a mniej jajek. Bardzo dobra inspiracja, dziękuję!
Pyszne. Piekę już kolejny raz i za każdym razem lekko modyfikuje i nie trzymam się proporcji. Byle konsystencja była podobna. Poza tym buraki trę na tarce. I poza burakiem dodaję marchewkę. Zawsze warzywa gotowane na parze (W wodzie tracą więcej smaku).
Jak to ciasto można naciąć w połowie jak jest całkowicie płynne :) zrobiłam je już 7 razy,wychodzi pyszne, opada,ale pewnie za bardzo napowietrzyłam przy miksowaniu.
I to ma być 375 g ugotowanych buraków czy 375 g surowych buraków, które będą gotowane?;) Pozdrawiam!
Za 10 min wyciągam ciasto z piekarnika, zapach jest genialny! :) ciekawa jestem jak będzie smakowało :) Zrobiłam wersję idąc za radą "Reny" czyli zamiast oleju dodałam jogurt, zmniejszyłam też cukier i dodałam 5 jajek + nie dodawałam kakao.
Fajna sprawa takie ciasto z burakiem :)
Zrobione z małymi zmianami: 4 jaja M, 250 ml oleju 3 ziarna, mniej cukru (z różnicy cukru zrobiłam lukier z sokiem z buraka) i mniej kakao. POLECAM PRZEPIS W ORYGINALE I ZE ZMIANAMI - jest rewelacyjny !