Mięsiste i mega czekoladowe ciasto z buraków. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny. Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.
Składniki na formę keksową 30 cm:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Uwagi:
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Zmniejszyłam ilość cukru (oryginalnie było 375 g) i dodałam polewę.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
4 lat temu
100g kakao to nie jest zbyt dużo?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Uwiwlbiam to ciasto. W wersji proponowanej jak i lekko zmienionej tzn. - 100% wegan, jajka zastępuję zmielonym chia 1 jajko= 1 łyżka chia+ 3 łyżki wody.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
4 lat temu
ja w wersji bezglutenowej dałam połowę mniej cukru i połowę mniej proszku i wyszło bardzo dobre. Można też dać więcej buraków a mniej jajek. Bardzo dobra inspiracja, dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gera·
4 lat temu
a czy można dodać mniej proszku do pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Proszę testować, zmniejszając stopniowo np. po pół łyżeczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
Pyszne i zdrowe ciasto ,w sam raz na te dni 😄 robię go w formie babki , obłędne ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta ·
4 lat temu
Super ciasto, piekłam kilka razy, przekladam czasem powidlami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Wszystko ok...ale...ta ilość proszku do pieczenia to przesada....ciasto wyśmienite ale chwilę po zjedzeniu drętwienie języka i metaliczny posmak.:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Pyszne. Piekę już kolejny raz i za każdym razem lekko modyfikuje i nie trzymam się proporcji. Byle konsystencja była podobna. Poza tym buraki trę na tarce. I poza burakiem dodaję marchewkę. Zawsze warzywa gotowane na parze (W wodzie tracą więcej smaku).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
5 lat temu
Przepyszne! Polecam wypróbować :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
5 lat temu
W tortownicy z borówkami przełożyłam kremem cytrynowym pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Megi·
5 lat temu
Zrobiłam- byłoby idealne gdyby nie PIECZENIE JĘZYKA! 3plaskie łyżeczki proszku do pieczenia to za duuuuzo :( szkoda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
6 lat temu
Spokojnie zamiast 1.5szkl cukru można dać pół. O tak jest słodkie, tym bardziej z polewą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
6 lat temu
Jak to ciasto można naciąć w połowie jak jest całkowicie płynne :) zrobiłam je już 7 razy,wychodzi pyszne, opada,ale pewnie za bardzo napowietrzyłam przy miksowaniu.
I to ma być 375 g ugotowanych buraków czy 375 g surowych buraków, które będą gotowane?;) Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
ugotowanych i obranych ;) Tak, ciasto jest dość płynne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
7 lat temu
Fantastyczne. Moje dzieci pokochaly i chca takie jako tort urodzinowy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andżela ·
7 lat temu
A jakby pominąć jajka? Czy można zastąpić je czymś innym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela·
8 lat temu
Za 10 min wyciągam ciasto z piekarnika, zapach jest genialny! :) ciekawa jestem jak będzie smakowało :) Zrobiłam wersję idąc za radą "Reny" czyli zamiast oleju dodałam jogurt, zmniejszyłam też cukier i dodałam 5 jajek + nie dodawałam kakao.
Fajna sprawa takie ciasto z burakiem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kucharz·
10 lat temu
Czy probowal ktos te ciasto zrobic bez burakow? ;/
Mysle ze byloby smaczne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
10 lat temu
Czy próbował ktoś zrobić to ciasto bez kakao, aby uzyskać bordowy kolor?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
10 lat temu
Zrobione z małymi zmianami: 4 jaja M, 250 ml oleju 3 ziarna, mniej cukru (z różnicy cukru zrobiłam lukier z sokiem z buraka) i mniej kakao. POLECAM PRZEPIS W ORYGINALE I ZE ZMIANAMI - jest rewelacyjny !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rena·
10 lat temu
Świetny przepis... z zastąpiłam oliwę gęstym jogurtem greckim i zastosowałam mąkę pszenną razową... Zamiast curku dodałam ksylitol 200g wyszło wspaniale, polecam