Mięsiste i mega czekoladowe ciasto z buraków. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny. Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.
Składniki na formę keksową 30 cm:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
Uwagi:
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Zmniejszyłam ilość cukru (oryginalnie było 375 g) i dodałam polewę.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".
zgadzam sie z wczesniejszymi komentarzami, ciasto bardzo smaczne, wilgotne nie wysycha, pieklam troche dluzej niz w podanym przepisie i zgodnie z podana porada, przykrylam od gory folia alumoniowa ;-)
Dziekuje za recepte.Ciasto udalo sie przepysznie i wyglada tak jak na zdjeciu.
Zrobilam dokladnie wg opisu ale zmienilam troszke sklad: zamiast 100g kakao dalam tylko 80g,zamiast 300g cukru (uzywam brazowy z trzciny cukrowej)dalam 180g ale i ta ilosc jest dla mnie za duza i nastepnym razem napewno zmniejsze ilosc do 120g albo nawet 100g. No i dodalam 1 lyzeczke przyprawy korzennej do piernikow. Ciasto jest baaardzo czekoladowe w smaku i jaki zapach !
witam przepis jjest mocno zachęcający tylko ja prócz nietolerancji glutenu nie toleruje również pszenicy mąki ryżowej i kukurydzianej jedyna jaką mogę to gryczana, jaglana i kokosowa czy mogę użyć którejś z nich??
Ciasto przepyszne, nie za słodkie, intensywnie czekoladowe, delikatnie czuć buraczki, świetny pomysł na przemycenie ich dzieciakom :) Ja polewe zrobilam z czekolady 70%, pięknie pachnie :) Szkoda,że kakao po upieczeniu nabiera bardzo intensywnego ciemnego kolory,bo przed upieczeniem kolor buraczany jest przepiekny :) Pozdrawiam :)
Ciasto jest rewelacyjne. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową-zawiera śladowe ilości glutenu pszennego. Nie jesteśmy uczuleni na gluten, unikamy go dla zdrowia. Proszek do pieczenia zastąpiłam 1/3 ilości sody i dodałam kilkanaście kropli cytryny, bo przeczytałam ,że soda ma właściwości spulchniające w kwaśnym środowisku. Będę korzystać z Twoich przepisów, cieszę się, że jesteś:-) i tworzysz takie smakołyki. Pozdrawiam
Zrobiłam już dwa! Jedno z mąką z cieciorki, a drugie z większą ilością buraków, jajami przepiórczymi i też z mąką z cieciorki. Wychodzi świetnie! Wilgotne i pyszne. Dzieci jeszcze się nie zorientowały co jest w cieście...warzywko! Polecam uczulony mi tym na głodzie słodyczowym :-))
Znam to ciasto i od 4 lat zachwycam nim Wlochow .Ja dodaje tylko 100gr cukru irobie zniego podstawe do tortu z masa orzechowo migdalowa.Byl to hit zeszlego lata w moim wydaniu.
Do dzis rozdaje ten przepis zaprzyjaznionym osobom.
Polecam latwy w zrobieniu i zawsze wychodi
Dziś je zrobiłam. Wyszło genialne. Mokre i pyszne. Moje w wersji bezglutenowej z 250g ksylitolu zamiast 300 g cukru
Minus to to, że jest bardzo ciemne, prawie czarne i przez to mało zachęcające dla dzieci do spróbowania. Następnym razem dam mniej kakao