Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
200 g herbatników
90 g masła
po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
170 g cukru
Polewa:
250 g kwaśniej, gęstej śmietany
2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek. Wmieszać przyprawy. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Twaróg zmiksować krótko z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu).
Przygotować polewę: W międzyczasie wymieszać w miseczce śmietanę z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Bardzo bym chciała zrobić to ciasto ale tu gdzie mieszkam nie ma budyniu w proszku, wiele przepisów na Pani stronie zawiera budyń w proszku, proszę mi pomóc czym mogę go zastąpic? Z góry bardzo dziękuję
Kurczę... Nie wiem co zrobiłam źle, ale u mnie wyszło ohydne, mdłe i nijakie :( Wierzę w przepisy z tej strony, gdyż zawsze wszystko wychodziło pyszne. Niestety Po zjedzeniu malego kawałka mdliło mnie pół dnia. Sama masa serowa przed upieczeniem smakowała super niestety w po pieczeniu cały smak wysiadł... może ser jakiś badziewny?
Przepis jak zawsze kusi :)
Aktualnie na studenckiej stancji mam mini piekarnik. (taki maciupeńki, 9 l. )
Chciałabym zmniejszyć przepis czterokrotnie. Jak to będzie się miało do czasu pieczenia? Istnieje jakiś przelicznik?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!
Natalio, piecz do momentu, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Możesz sprawdzić dotykając go na środku patyczkiem do szaszłyków (lub ostrożnie palcem), czy jest sprężysty na środku.
U mnie dyni wyszlo ok 350 g. Od siebie dodalam skorke w pomaranczy i ok 1/3 szkl soku z pomaranczy. Sernik polalam gorzką czekolada. Balam sie tej polewy poniewaz nie napisałaś jakiego producenta byla śmietana a w przypadku poddania jej wysokiej temperaturze wydaje mi sie to wazne bo smietana smietanie nie rowna. Ogolnie wyszło pyszne!!
Jeśli spód z ciasteczek zastąpić zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi to przepis można by dodać do diety bezglutenowej.
Postaram się wypróbować, na święta :)
Bajka, poprostu wspaniay, zagości na dobre w moich świątecznych wygibasach, bbb dziękuję, dodatkowo dodaam pomarańczową, domową skórkę:):):) wyszo przepysznie, jeszcze raz dzięki