Sernik dyniowy

44 Komentarzy
Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 90 g masła
  • po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 400- 500 g puree z dyni z tego przepisu: "Puree z dyni"
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 170 g cukru

Polewa:

  • 250 g kwaśniej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek. Wmieszać przyprawy. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  5. Przygotować masę serową: Twaróg zmiksować krótko z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu).
  8. Przygotować polewę: W międzyczasie wymieszać w miseczce śmietanę z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut.
  9. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik dyniowy Sernik dyniowy Sernik dyniowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Czy można zamrozić ten sernik?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pamela · 1 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. Sernik wyszedł wyśmienity. Zrobiłam na herbatnikach bez glutenu i dodałam do nich po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu. Na wierz wyłożyłam śmietankę 9%. Zniknął błyskawicznie. Niedługo zrobię go znowu, bo mieszkam w Izraelu i  taki wypiek to dla tutejszych istna egzotyka i szczęki im opadają, jak mówię z czego jest 😁 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwaK · 1 lat temu
    Przepis genialny ale dodałabym więcej herbatników, 250-300g i może ciemnych? Przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, gozdziki, imbir) dałam obficie, bezpośrednio do masy serowo-dyniowej przez co ciasto jest bardziej wyraziste. Myślę że fajnie by było jeszcze dodać skórkę pomarańczy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Polecam, serniczek miazga. Robiłam pierwszy raz z dynii, dałam philadelphie, 150gr brązowego cukru i 4lyzki(4dag)skrobi ziemniaczanej. W smaku przepyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gaba · 1 lat temu
    Ogolnie nie jestem dobra w wypieki ale tutaj udało mi sie wykonać i sernik wyszedł przepyszny. Ja akurat pominełam polewe ale niczego nie brakuje. Super przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 2 lat temu
    Wyszedł super, polewa super, dodałam trochę skórki pomarańczowej. Spisuję do notatnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 2 lat temu
    Wyszedł ładny, wysoki, ale smak bardzo słaby
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Wyszedł ładny i smaczny, tylko strasznie niziutki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. Serniczek pyszny 😊 ja dodawałam dynię piżmową 🎃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Sernik pycha, ale smak specyficzny;) konsystencja idealna na quarku i spodzie ciasteczkowo orzechowym, ciekawa polewa, kolor niesamowity - dynia Hokkaido. Polecam dla odmiany od zwyklego sernika!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu jeśli mamy przygotowane purée z dyni. Wyszło przepyszne. Właśnie wczoraj zrobiliśmy trzecia blachę i wszytskie wyszły bez zarzutu. Ekstra przepis 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Chyba najlepszy sernik jaki w życiu jadłam. Naprawdę polecam, palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Sernik stosunkowo prosty i pyszny. Kolor zachwyca. Najbardziej smakowała mi polewa. Dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Sernik zrobiłam dokładnie wg przepisu, puree z dyni również. Sernik po podanym czasie można było pić;), piekłam wiec go prawie dwa razy dłużej, nadal jest w środku żadki, smak przeciętny, Nie wiem gdzie coś nie poszło, ser bardzo dobry, mus gęsty.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Puree musi być mocno odciśnięte, a ser właściwie dowolny. Ja piekam ten sernik na quarku, a on jest dość luźny i wychodzi. Nie zapomniałaś jajek, albo budyniu w proszku? Niemożliwe, żeby tak pływał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Sernik wyszedł bardzo dobry, wszystkim smakował, ciekawe połączenie smaków
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy mogę dodać zamiast twarogu serek waniliowy 1 kg
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Serek waniliowy jest słodki i ma dodatki. Na pewno da się na nim upiec sernik, ale nie przewidzimy smaku końcowego i o ile zmniejszyć ilość cukru. Chyba, że cukier dodasz na końcu do smaku i jak napisałam nie wiem jak wyjdzie smakowo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ile jest kalorii w 100 gramach i ile całe ciasto ma?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jenua · 3 lat temu
    Jak widzę, że do sernika mam użyć budyniu w proszku to mnie mdli. Jestem ciekawa czy nasze babcie też miały magiczny budyń w proszku. Dlaczego przepisy angielskojęzyczne jakoś radzą sobie bez tego dodatku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zu · 3 lat temu
      Zaspokoję pani ciekawość, nasze babcie nie miały budyniu w proszku, za to miały skrobię ziemniaczaną (budyń w proszku to skrobia z aromatami). Równie dobrze można się czepiać twarogów z wiaderka, zapewniam, że tego też nasze babcie nie miały...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Bardzo bym chciała zrobić to ciasto ale tu gdzie mieszkam nie ma budyniu w proszku, wiele przepisów na Pani stronie zawiera budyń w proszku, proszę mi pomóc czym mogę go zastąpic? Z góry bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    U mnie sernik piekl się dłużej. Sporo ponad godzinę. Ale wyszedł pyszny. Zaraz zabieram się za następny, bo już go nie ma. Pozdrawiam i dziękuję.