Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
200 g herbatników
90 g masła
po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
170 g cukru
Polewa:
250 g kwaśniej, gęstej śmietany
2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek. Wmieszać przyprawy. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Twaróg zmiksować krótko z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu).
Przygotować polewę: W międzyczasie wymieszać w miseczce śmietanę z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut.
Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Nie. Ja używam dyni hokkaido, a jej po upieczeniu nie obieramy ze skórki. Polecam ten rodzaj dyni najbardziej do tego sernika. Proszę popatrzeć na przepis "Puree z dyni", podlinkowany w składnikach.
Dziękuję za ten przepis. Sernik wyszedł wyśmienity. Zrobiłam na herbatnikach bez glutenu i dodałam do nich po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu. Na wierz wyłożyłam śmietankę 9%. Zniknął błyskawicznie. Niedługo zrobię go znowu, bo mieszkam w Izraelu i taki wypiek to dla tutejszych istna egzotyka i szczęki im opadają, jak mówię z czego jest 😁
Przepis genialny ale dodałabym więcej herbatników, 250-300g i może ciemnych? Przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, gozdziki, imbir) dałam obficie, bezpośrednio do masy serowo-dyniowej przez co ciasto jest bardziej wyraziste. Myślę że fajnie by było jeszcze dodać skórkę pomarańczy.
Polecam, serniczek miazga. Robiłam pierwszy raz z dynii, dałam philadelphie, 150gr brązowego cukru i 4lyzki(4dag)skrobi ziemniaczanej. W smaku przepyszne
Ogolnie nie jestem dobra w wypieki ale tutaj udało mi sie wykonać i sernik wyszedł przepyszny. Ja akurat pominełam polewe ale niczego nie brakuje. Super przepis!!
Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu jeśli mamy przygotowane purée z dyni. Wyszło przepyszne. Właśnie wczoraj zrobiliśmy trzecia blachę i wszytskie wyszły bez zarzutu. Ekstra przepis 🥰
Sernik zrobiłam dokładnie wg przepisu, puree z dyni również. Sernik po podanym czasie można było pić;), piekłam wiec go prawie dwa razy dłużej, nadal jest w środku żadki, smak przeciętny, Nie wiem gdzie coś nie poszło, ser bardzo dobry, mus gęsty.
Puree musi być mocno odciśnięte, a ser właściwie dowolny. Ja piekam ten sernik na quarku, a on jest dość luźny i wychodzi. Nie zapomniałaś jajek, albo budyniu w proszku? Niemożliwe, żeby tak pływał.
Serek waniliowy jest słodki i ma dodatki. Na pewno da się na nim upiec sernik, ale nie przewidzimy smaku końcowego i o ile zmniejszyć ilość cukru. Chyba, że cukier dodasz na końcu do smaku i jak napisałam nie wiem jak wyjdzie smakowo.
Jak widzę, że do sernika mam użyć budyniu w proszku to mnie mdli. Jestem ciekawa czy nasze babcie też miały magiczny budyń w proszku. Dlaczego przepisy angielskojęzyczne jakoś radzą sobie bez tego dodatku?
Zaspokoję pani ciekawość, nasze babcie nie miały budyniu w proszku, za to miały skrobię ziemniaczaną (budyń w proszku to skrobia z aromatami). Równie dobrze można się czepiać twarogów z wiaderka, zapewniam, że tego też nasze babcie nie miały...