Sernik dyniowy

49 Komentarzy
Sernik dyniowy

Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Według mnie najlepszy, a zarazem najładniejszy sernik wychodzi z dodatkiem dyni hokkaido, co nie znaczy, że nie można go przygotować z inną dynią. Z hokkaido sernik ma piękną pomarańczową barwę i jest bardzo aromatyczny. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 90 g masła
  • po ½ łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu)

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 400- 500 g puree z dyni z tego przepisu: "Puree z dyni"
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 170 g cukru

Polewa:

  • 250 g kwaśniej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek. Wmieszać przyprawy. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  5. Przygotować masę serową: Twaróg zmiksować krótko z puree z dyni na jednolitą masę. Dodać jajka, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  6. Masę serową wylać do tortownicy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik powinien być ścięty z wierzchu).
  8. Przygotować polewę: W międzyczasie wymieszać w miseczce śmietanę z miodem. Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut.
  9. Sernik pozostawić, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do całkowitego ostygnięcia. Następnie włożyć na całą noc do lodówki.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik dyniowy Sernik dyniowy Sernik dyniowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 4 lat temu
    Bardzo bym chciała zrobić to ciasto ale tu gdzie mieszkam nie ma budyniu w proszku, wiele przepisów na Pani stronie zawiera budyń w proszku, proszę mi pomóc czym mogę go zastąpic? Z góry bardzo dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    U mnie sernik piekl się dłużej. Sporo ponad godzinę. Ale wyszedł pyszny. Zaraz zabieram się za następny, bo już go nie ma. Pozdrawiam i dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 6 lat temu
    Kurczę... Nie wiem co zrobiłam źle, ale u mnie wyszło ohydne, mdłe i nijakie :( Wierzę w przepisy z tej strony, gdyż zawsze wszystko wychodziło pyszne. Niestety Po zjedzeniu malego kawałka mdliło mnie pół dnia. Sama masa serowa przed upieczeniem smakowała super niestety w po pieczeniu cały smak wysiadł... może ser jakiś badziewny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Przepis jak zawsze kusi :)
    Aktualnie na studenckiej stancji mam mini piekarnik. (taki maciupeńki, 9 l. )
    Chciałabym zmniejszyć przepis czterokrotnie. Jak to będzie się miało do czasu pieczenia? Istnieje jakiś przelicznik?
    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Natalio, piecz do momentu, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Możesz sprawdzić dotykając go na środku patyczkiem do szaszłyków (lub ostrożnie palcem), czy jest sprężysty na środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    U mnie dyni wyszlo ok 350 g. Od siebie dodalam skorke w pomaranczy i ok 1/3 szkl soku z pomaranczy. Sernik polalam gorzką czekolada. Balam sie tej polewy poniewaz nie napisałaś jakiego producenta byla śmietana a w przypadku poddania jej wysokiej temperaturze wydaje mi sie to wazne bo smietana smietanie nie rowna. Ogolnie wyszło pyszne!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sebastian · 6 lat temu
      ze śmietaną to niestety prawda, też dorzuciłem skórkę pomarańczową
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 10 lat temu
    Jeśli spód z ciasteczek zastąpić zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi to przepis można by dodać do diety bezglutenowej.
    Postaram się wypróbować, na święta :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Zimoch · 11 lat temu
    Bajka, poprostu wspaniay, zagości na dobre w moich świątecznych wygibasach, bbb dziękuję, dodatkowo dodaam pomarańczową, domową skórkę:):):) wyszo przepysznie, jeszcze raz dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Nie wyszedł mi;( chyba twaróg kiepski....masa wyszła wodnista a sernik upiekł się biały, ale mąż jak zawsze dzielnie zjadał;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bullf · 11 lat temu
    niestety nie posiadam wagi, chciałam się polecić osób, które to robiły, zważyły i może mogłyby mi pomóc... jeśli nie, to trudno, znajdę inny przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 4 lat temu
      Są wskazania co do tego jaka pojemność łyżki, szklanki, itp. waży daną masę substancji. Szybko można namierzyć w Internecie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bullf · 11 lat temu
    500g pure to ile na szklanki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 11 lat temu
    Piękny kolor :) Dobrze, że wspomniałaś, która dynia najlepsza, bo mam zamiar upiec niedługo taki sernik i nie wiedziałam jaką wybrać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kass · 11 lat temu
    Kolor serniczka wprost fantastyczny! myślę że i smak jest wspaniały, wyglada niezwykle smakowicie... pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Kolor ma po prostu cudowny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 11 lat temu
    pięknie wygląda, taki słoneczny ten sernik, żółciutki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Prześliczny ma kolor ten serniczek!
    Smakowity,oj bardzo.:)