Ciasto Shrek

40 Komentarzy

Ciasto Shrek

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Pianka:

  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 300g delicji
  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Ciasto Shrek

ciasto shrek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 1 lat temu
    Najlepszy przepis! Tym razem chcę zrobić go w wersji malinowej i mam pytanie o budyń. Użyć waniliowego czy może malinowego? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Mam pytanie czy stanie się coś jak dodam Kubusia pomarańczowego jabłko banan i marchewka? . I czy popsuje sie cos jak zamiast 900ml dodam 750 ml?.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Może być kubuś pomarańczowy. Wtedy dałabym na wierzch i do pianki też jakąś galaretkę w kolorze pomarańczywym np. pomarańczową, czy brzoskwiniową. Ilość płynnu powinna się zgadzać. Możesz dolać do kubusia 150 ml soku pomarańczowego. Tutaj jest też przepis na ciasto Kubuś na właście pomarańczowym Kubusiu: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/373-ciasto-kubus
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Masło wszystko zepsuło...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Robię Ciasto z tego przepisu już nie raz, sprawdzony
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Można również zamiast masła dać sypką galaretkę (najlepiej agrestową).Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Smakowało Mi ciasto Shrek:-)Chociaż nie miał pianki ale miał dwie galaretki.p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 9 lat temu
    Robiłam niedawno to ciasto - wyszło super! Co do przepisu - masło pominęłam :) Jak na moje "ciastowe" beztalencie to ciasto wyszło na tyle dobrze, że przepis już nawet pojechał za granicę, a tam dalej chwalony :) PYCHA!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 9 lat temu
    witam :) ciasto rewelka robię go z Kubusiem i galaretką truskawkową, a delicje daje na pianke i zalewam galaretka wtedy ciasto się tak nie rozwala przy krojeniu polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 lat temu
    jaka jest konsystencja tej masy 'kubusiowej'? czy ona twardnieje w lodówce czy jest raczej taka budyniowa? w niektórych przepisach ta masa jest bez masła i zastanawiam się, która wersja jest lepsza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwona · 5 lat temu
      Bez masła jest ok. Ja daje tylko budyn, cukier puder i kubusia lub inny podobny sok. Konsystencja jest dosc twarda, przypomina budyn ale super sie kroi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 9 lat temu
    Dziękuję za przepis. Mam zamiar zrobić to ciacho na Święta. Mam nadzieję, że mi wyjdzie :-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Pyszne ciasto. Robiłam pierwszy raz i się udało... uwielbiam Pani przepisy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 10 lat temu
    Pyszne ciasto, pieknie wyszlo. Do masy budyniowej nie dodalam masla I nie bylo problemu (przynajmniej troche mniej kalorii). Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 10 lat temu
    Robie shreka pierwszy raz i mam nadzieje ze wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 10 lat temu
    Ja zrobiłam,ale krem bez masła zielony oczywiście jak to Shrek dla mojej siostrzenicy która bardzo lubi to ciasto.Tylko z jednym wyjątkiem ciasto biszkopt zrobiłam po swojemu ale reszta jak z przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 10 lat temu
    kurcze trochę się nadziałam, kiedyś robiłam masę budyniową bez mieszania z masłem, i taamt wersja była o wiele lepsza... ta niestety ma za dużo kremu :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 10 lat temu
    O wiele lepsza zielona masa jest gdy nie dodaje sie masla...kiedys robilam bez i byla pyszna a tym razem zrobilam według powyższego przepisu i tak jakby traci ten swój wspaniały smak...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 10 lat temu
    witam serdecznie :)

    bardzo podoba mi się ten przepis, tylko mam takie pytanie, można go zrobić z innym smakiem kubuś np truskawka i czerwoną galaretką? Jaki ciastka delicje powinnam kupić, jakiś konkretny smak? Dziękuje za odpowiedź
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, może być inny smak. Delicje możesz dobrać smakowo do kubusia lub galaretki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 10 lat temu
    Mam jedno pytankoJuz chyba setny raz robilam to ciasto i zawsze sie udawalo.U mnie zielona masa byla zawsze zbita i o lekko galaretowatej konsystencji (3 budynie +900 ml kubusia), tak ze ciasto sie idealnie kroilo.
    Tym razem jednak masa jest djakas miekka choc cia ho stalo cala noc w lodowce , przykleja sie do noza i ogolnie jest inna niz zawszwe.Co moze byc przyczyna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 10 lat temu
    ciasto przepyszne, a dzieciaki się zachwycały , serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    max · 10 lat temu
    dzięki