Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.
Składniki: Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200g masła
Pianka:
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 300g delicji
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.
Może być kubuś pomarańczowy. Wtedy dałabym na wierzch i do pianki też jakąś galaretkę w kolorze pomarańczywym np. pomarańczową, czy brzoskwiniową. Ilość płynnu powinna się zgadzać. Możesz dolać do kubusia 150 ml soku pomarańczowego. Tutaj jest też przepis na ciasto Kubuś na właście pomarańczowym Kubusiu: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/373-ciasto-kubus
Robiłam niedawno to ciasto - wyszło super! Co do przepisu - masło pominęłam :) Jak na moje "ciastowe" beztalencie to ciasto wyszło na tyle dobrze, że przepis już nawet pojechał za granicę, a tam dalej chwalony :) PYCHA!
witam :) ciasto rewelka robię go z Kubusiem i galaretką truskawkową, a delicje daje na pianke i zalewam galaretka wtedy ciasto się tak nie rozwala przy krojeniu polecam :)
jaka jest konsystencja tej masy 'kubusiowej'? czy ona twardnieje w lodówce czy jest raczej taka budyniowa? w niektórych przepisach ta masa jest bez masła i zastanawiam się, która wersja jest lepsza?
Bez masła jest ok. Ja daje tylko budyn, cukier puder i kubusia lub inny podobny sok. Konsystencja jest dosc twarda, przypomina budyn ale super sie kroi
Ja zrobiłam,ale krem bez masła zielony oczywiście jak to Shrek dla mojej siostrzenicy która bardzo lubi to ciasto.Tylko z jednym wyjątkiem ciasto biszkopt zrobiłam po swojemu ale reszta jak z przepisu.
kurcze trochę się nadziałam, kiedyś robiłam masę budyniową bez mieszania z masłem, i taamt wersja była o wiele lepsza... ta niestety ma za dużo kremu :(
O wiele lepsza zielona masa jest gdy nie dodaje sie masla...kiedys robilam bez i byla pyszna a tym razem zrobilam według powyższego przepisu i tak jakby traci ten swój wspaniały smak...
bardzo podoba mi się ten przepis, tylko mam takie pytanie, można go zrobić z innym smakiem kubuś np truskawka i czerwoną galaretką? Jaki ciastka delicje powinnam kupić, jakiś konkretny smak? Dziękuje za odpowiedź
Mam jedno pytankoJuz chyba setny raz robilam to ciasto i zawsze sie udawalo.U mnie zielona masa byla zawsze zbita i o lekko galaretowatej konsystencji (3 budynie +900 ml kubusia), tak ze ciasto sie idealnie kroilo.
Tym razem jednak masa jest djakas miekka choc cia ho stalo cala noc w lodowce , przykleja sie do noza i ogolnie jest inna niz zawszwe.Co moze byc przyczyna?