Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.
Składniki: Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200g masła
Pianka:
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 300g delicji
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.
Ciasto rewelacyjne.Wyszło idealnie zrobiłam je na Wszytskich Świętych i zawiozłam do teściów, wszyscy zajadali się ze smakiem! Jak zwykle Pani Joanno nie zawiodłam się na Pani przepisie:)pozdrawiam serdecznie:)
PILNE ! Witam.Juz raz robilam shreka, super ciacho!
Zastanawiam sie czy mozna je zrobic w okraglej blasze?
Mam tylko 1 prostokatna a w niej juz jedno tezejace ciacho:-(
Tak, można. Przelicznik form do pieczenia znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url].
Ciasto MEGAPYSZNE :) Użyłam multiwitaminy zielonej Dr Witt - wyszło przepyszne :) Dziękuję za inspiracje :) Pani Joanno każdy Pani przepis staram się odtworzyć. Dzięki tak świetnym opisom nigdy nie poległam :) Dziękuję :)