Ciasto Shrek

40 Komentarzy

Ciasto Shrek

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa budyniowa:

  • 900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła

Pianka:

  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 300g delicji
  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Ciasto Shrek

ciasto shrek

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 10 lat temu
    ostatnio robiłam Shreka i naprawdę wyszedł pyszny!
    masę budyniową robię Kubuś + 2 budynie śmietankowe i nic więcej nie dodaję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    Wypróbowałam przepis i ciasto wyszło pyszne ;) goście zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneczka · 11 lat temu
    Witam,

    Ciasto rewelacyjne.Wyszło idealnie zrobiłam je na Wszytskich Świętych i zawiozłam do teściów, wszyscy zajadali się ze smakiem! Jak zwykle Pani Joanno nie zawiodłam się na Pani przepisie:)pozdrawiam serdecznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 11 lat temu
    PILNE ! Witam.Juz raz robilam shreka, super ciacho!
    Zastanawiam sie czy mozna je zrobic w okraglej blasze?
    Mam tylko 1 prostokatna a w niej juz jedno tezejace ciacho:-(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, można. Przelicznik form do pieczenia znajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANETA · 11 lat temu
    Ilu gramowe mają być budynie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    no faktycznie wyszlo i to calkiem niezle dziekuje za przepis, wszystkim smakowalo. lekkie, owocowe, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    zapomniałam dodac na sam koniec wode do biszkoptu!!! mam nadzieje ze bez tej yzki nie wyjdzie totalna klapa?! czy ta woda jest absolutnie konieczna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Ciasto wyszlo idealne. Polecam ten przepis. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 11 lat temu
    Przepysznie wyglada i smakuje :D Dziekujemy za przepis!!! Teraz szykujemy sie na teczowy tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KaHa · 11 lat temu
    Ciasto MEGAPYSZNE :) Użyłam multiwitaminy zielonej Dr Witt - wyszło przepyszne :) Dziękuję za inspiracje :) Pani Joanno każdy Pani przepis staram się odtworzyć. Dzięki tak świetnym opisom nigdy nie poległam :) Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    czy bez delicji wyjdzie tez dobre?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Pysznie to ciacho wygląda. Jeszcze nigdy go nie robiłam i nie jadłam.
    Pozdrowienia :)