Tęczowy tort

298 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 lat temu
    Czy pieczone biszkopty i przekładany krem i deko robicie w tym samym dniu czy dzień wcześniej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Cały tort można przygotować dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 5 lat temu
    Tort wyszedł pyszny. Nie udało mi się osiągnąć tak pięknych kolorów, jak Pani ale i tak jestem zadowolona :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Estera · 5 lat temu
    Chciałabym ten tort zrobić w wersji bezglutenowej ?Jakie wtedy proporcje mąk ? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie wiem, nie robiłam. Sama się chętnie dowiem, jak ktoś zrobi wersję bezglutenową również z innego ciasta :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Wspaniały przepis, piękne ciasto. Dziękuję :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kubutek · 4 lat temu
      Jak Pani wyszła tak super masa którą Pani przekładała!!!!? Genialne :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Dzień dobry,
    Przede mną tort tecza. Mam, barwniki w płynie, do czego mogę ich użyć przy swoich wypiekach i czy do tego ciasta muszą być barwniki w żelu? Masło jakie jest w przepisie to 82% czy mogę użyć margaryny Palma?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 5 lat temu
    Jestem tak dumna, że aż zamieszczę :-) dzięki za przepis. Tort pyszny. Jak na nasze smaki na przyszłość do jednej z warstw dołożę owoców. Przepis super - całkiem prosto się robi , jedynie czasochłonne jest pieczenie - piekłam blat po blacie . reszta bomba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    chcialabym zrobic tort na urodziny corki. Mam pytanie jakie maslo mam uzyc?
    Dziekuje za podpowiedz Magda
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Masło powinno być prawdziwe co najmniej 80% zawartości tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Ile porcji wychodzi z tego tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Na ile osób jest to tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 5 lat temu
    Jaką wysokość ma ten tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 5 lat temu
    Mogę dodać barwniki w proszku zamiast w żelu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, najlepiej rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Czy masło w biszkopcie można zastąpić innym produktem bezmlecznym np: olejem kokosowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Sia · 6 lat temu
    Wygląda pięknie, ale strasznie czuć proszkiem do pieczenia - w końcu jest go 6 łyżeczek. Masa jest tłusta i mdląca, wolałabym coś lżejszego. Z formą 22cm zrobiłam tylko 5 kolorów. Wyszło nienajgorzej (jak na pierwszy tort w życiu), ale z 6 jajek lepiej byłoby zrobić lekkie biszkopty i tak spróbuję następnym razem. Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 5 lat temu
      Prawda efekt super ale zapach proszku przeszkadza.Nastepnym razem zrobie tradycyjny biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda Maslanek · 6 lat temu
    Czy można piec po 1 blacie w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Torcik wyszedł przepyszny i leciutki :)
    Przecięcie go było ekscytujące, ale jak już piękna tęcza się ukazała to byłam zachwycona ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cepulasz · 6 lat temu
    Moze pani pomoze?znalazlam tortownice o srednicy 22 wiec pomyslalam ze zrobie ciasto na 1.5 porcji,zeby te placki wogole bylo widac jednak nie mam zielonego pojecia o ile wydluzyc czas pieczenia . Pomoze pani ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Należy piec do suchego patyczka. Szacuję, że ok. 25 minut ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 6 lat temu
    Oto dzisiejszy :) wlasnie skonczony :)

    wszystkie spody sa czerwone, dekoracja jest z dodatkowego czerwonego spodu , ktory pokruszylam :)
    imprezka o czerwonej tematyce ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 6 lat temu
    Tort robie juz chyba 5 czy 6 raz - za kazdym razem robi mega furrore , jest przepyszny oraz naprawde piekny !
    dzieki sliczne za przepis!
    Ps. Na zdjeciach tort z poprzednich urodzin. Na jutro zrobilam juz blaty - t razem wszystkie czerwone , bo tort na roczek coreczki, o czerwonej tematyce ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    A jak obliczyc skladniki na tortownice o srednicy 27cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 6 lat temu
    Dlaczego nie nadają się barwniki w płynie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Barwnik może rozrzedzić ciasto i przez to ciasto może się nie udać.