Tęczowy tort

295 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 miesięcy temu
    Intensywne kolory wynikają z tych barwników? Widzę po zdjęciach niektórych osób, że są takie blade...szykuje się do ciasta i nie wiem jak się przygotować ;) 
    I czy do czerwonego wystarczył barwnik czerwony czy trzeba dodać trochę czarne żeby zintensyfikować kolor?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Tak, ja dawałam barwniki Wilton i wyszły intensywne kolory. Do czerwonego nic więcej nie dawałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia Przybyła · 2 miesięcy temu
    Czy z tego kremu mogę zrobić kolorowe rozetki na tort? Barwniki mam w proszku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 2 miesięcy temu
    Potrzebne jest aż 6 łyżeczek proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 miesięcy temu
    Czy trzeba nasączać blaty? jak tak to czym najelpiej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Nie trzeba, ale według uznania można zrobić poncz znp.  wody + sok z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 miesięcy temu
    Witam serdecznie,Poprosze o podpowiedź. Najpierw ubijała Pani masło a potem stopniowo dodawała cukier? Wczoraj próbowałam robić spody. to ucieranie masła z cukrem od razu szło jak po grudzie. Cukier powinien się rozpuścić do końca w maśle? tak jak w ubitej pianie na biszkopt? Z góry dziękuję za odpowiedź!!!! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Ubijam od razu miękkie masło, o temperaturze pokojowej z cukrem. Cukier się nie rozpuści. Masło ma zbieleć, bardziej puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna K. · 8 miesięcy temu
    Pyszny , prosty i efektowny 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 10 miesięcy temu
    Wyszło idealnie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 10 miesięcy temu
    Czy wystarczy wyłożyć samo dno tortownicy papierem czy boki też muszą być ?Chce zrobić 5 blatów, gdyż mam 5 tortownic. Piec trzeba będzie ciut dłużej ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Wystarczy samo dno wyłożyć. Proszę piec do suchego patyczka. Czas będzie pewnie podobny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Można np kolorowe blaty upiec wcześniej , następnego dnia złożyć i schłodzić w lodówce zanim przejadą goście ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina · 1 lat temu
    Polecam , mimo że blaty wydawały się cienkie efekt przerósł moje oczekiwania . Polecam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Świetny przepis, przelicznik produktów na formy też świetny. Mi się udało a córka zadowolna 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 1 lat temu
    Serdecznie dziękuje za przepis na tort wyszedł przepyszny a dzieciaki są zachwycone kolorami tęczy🌈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    To ja też się pochwalę :) Mój pierwszy samodzielnie upieczony torcik. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszedł śliczny i przepyszny. Bardzo dziękuję za ten świetny przepis, solenizant był zachwycony 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Czym jest posypany tort od góry?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To są słodko- kwaśne żelki w kształcie robaczków/ dżdżownic (mało apatyczne, przepraszam 😉 ) pocięte na kawałeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Witam, proszę o informacje jakie konkretnie kolory barwników zostały użyte w przepisie. Widzę że Wilton ma kilka odcieni np żółtego czy czerwonego. Proszę również o informację czy można kupić je gdzieś stacjonarnie (markety) czy tylko przez internet? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    To kolejny przepis z Pani strony i jak zawsze wszystko wychodzi idealnie. Ostatnio robiłam ten tort w wersji z trzech blatów (fioletowy, zielony i pomarańczowy)- tzn. ciasto podzieliłam na 3 części. Wyszło super, tylko trzeba piec chwilę dłużej- w moim przypadku było to ok. 25minut. Otynkowałam ganache z białej czekolady (też z Pani przepisu) i nałożyłam pomarańczową masę cukrową- wyszła super dynia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pitex · 2 lat temu
    Totalne dno. Robię ten przepis już 2 raz i ciasto wychodzi płaskie jak naleśnik.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Halina · 1 lat temu
      Proponuję podwoić  przepis ,mnie tak samo wyszły bardzo płaskie na ale efekt końcowy super