Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.
Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.
Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).
Blaty pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.
Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.
Smacznego.
* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy. Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.
Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.
Tort pyszny i zrobił furrorę na imprezie córki. Moja modyfikacja: jeden tort zrobiłam z 5 kolorów ciasta, a przełożyłam kremem malinowy z przepisu na tort cygański: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/904-tort-cyganski-z-kremem-malinowym.
Tort pokryłam czekoladowym ganache (100g śmietany słodkiej i 100g gorzkiej czekolady), a na to dekoracja z masy cukrowej.
Drugi tort zrobiłam z 3 kolorowych blatów.
Uważam, że gorzej wyszło niż z białym kremem bo za dużo się dzieje a dekoracje odwracają uwagę od tęczowych kolorów ciasta, które przecież miało być główną atrakcją. Również białe przełożenie lepiej podkreśla soczystość kolorów. Polecam Pani barwniki w żelu Wiltona, gdyż dają czyste, żywe barwy takie jak na fotografii w przepisie. Wydatek się opłaci gdyż barwniki są bardzo wydajne.
Intensywne kolory wynikają z tych barwników? Widzę po zdjęciach niektórych osób, że są takie blade...szykuje się do ciasta i nie wiem jak się przygotować ;)
I czy do czerwonego wystarczył barwnik czerwony czy trzeba dodać trochę czarne żeby zintensyfikować kolor?
Witam serdecznie,Poprosze o podpowiedź. Najpierw ubijała Pani masło a potem stopniowo dodawała cukier? Wczoraj próbowałam robić spody. to ucieranie masła z cukrem od razu szło jak po grudzie. Cukier powinien się rozpuścić do końca w maśle? tak jak w ubitej pianie na biszkopt? Z góry dziękuję za odpowiedź!!!! :)
Czy wystarczy wyłożyć samo dno tortownicy papierem czy boki też muszą być ?Chce zrobić 5 blatów, gdyż mam 5 tortownic. Piec trzeba będzie ciut dłużej ?
To ja też się pochwalę :) Mój pierwszy samodzielnie upieczony torcik. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszedł śliczny i przepyszny. Bardzo dziękuję za ten świetny przepis, solenizant był zachwycony
Witam, proszę o informacje jakie konkretnie kolory barwników zostały użyte w przepisie. Widzę że Wilton ma kilka odcieni np żółtego czy czerwonego. Proszę również o informację czy można kupić je gdzieś stacjonarnie (markety) czy tylko przez internet? Pozdrawiam
To kolejny przepis z Pani strony i jak zawsze wszystko wychodzi idealnie. Ostatnio robiłam ten tort w wersji z trzech blatów (fioletowy, zielony i pomarańczowy)- tzn. ciasto podzieliłam na 3 części. Wyszło super, tylko trzeba piec chwilę dłużej- w moim przypadku było to ok. 25minut. Otynkowałam ganache z białej czekolady (też z Pani przepisu) i nałożyłam pomarańczową masę cukrową- wyszła super dynia :)