Tęczowy tort

295 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    Tort pyszny. Dorośli jak i dzieci zachwyceni. Barwniki spożywcze w proszku użyte do ciasta.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Super, ale bardzo czuc proszek do pieczenia, więc chyba lepiej dac 5 lub 6 bardzo płaskich łyżeczek, chyba że to mąka ziemniaczana powoduje ten "proszkowy" smak :( Ale jak na pierwszy raz to i tak dobrze wyszło. Kolory bardzo ładne, jak na zdjęciu z polecanych barwników, choć fioletowy trudno zrobić ładny mieszając kolory niebieski i czerwony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Bardzo prosty przepis, polecam :) Dla osób, które mają tylko jedną formę - spokojnie można zrobić ciasto od razu z całej porcji, rozdzielić do 6 miseczek i niech każdy kolor czeka na swoją kolej. U mnie wszystko wyszło idealnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamamama · 2 lat temu
    U mnie był tęczowy tort piniata :) Radość dzieci nieopisana! A sam przepis świetny, ciasto ucierane jest super, bo wilgotniejsze od biszkoptu i nie ma potrzeby nasączania blatów. Użyłam barwników w proszku, polecam rozpuścić je w wodzie, ale bardzo niewielkiej ilości, żeby nie rozrzedzić za bardzo ciasta czy kremu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Tort wyszedł piękny, kolory trochę mało intensywne ale następnym razem użyje polecane przez Panią barwniki. Jedyny minus to wyczuwalny proszek do pieczenia i trochę za suchy, ale dzieci zachwycone i to właśnie chodziło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 2 lat temu
    Dzień dobry. Musiałabym zrobić większy tort w tortownicy 26-28 cm. Czy wystarczy ilość wszystkich składników zwiększyć o np. 1/3?Czy jakoś specjalnie przeliczaćPozdrawiam 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Tort był przepyszny, świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 2 lat temu
    Tort zrobił mega wrażenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 2 lat temu
    (heart)Przepyszny tort!!! Bardzo polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 2 lat temu
    Polecam serdecznie przepis!Tort naprawde pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Czy zamiast tortownicy o srednicy 20 cm mozna uzyc wiekszej? Czy blaty nie wyjda za cienkie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Wyjdą cienkie. Proszę przeliczyć składniki na większą formę. Przelicznik znajduje się w menu (górnym lub po lewej stronie).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 2 lat temu
        A czy smietane 30% mozna zastapic smietanka laciata tez 30%? Czy bedzie za rzadka?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 2 lat temu
        ile barwnika Wilton dodać na jeden blat?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Ja dodawałam stopniowo i łaczyłam z ciastem to uzystkania ładnego koloru. Na dwóch pierwszych zdjęciach etapowych są surowe ciasta i widać intensywność koloru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EMI · 3 lat temu
    Czy mogę obłożyć tort tynkiem milky way
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Thomas Federer · 3 lat temu
    Cudowny przepis na cudowny tort dla malucha 😋😋😋 dzieci zadowolone, każdemu smakowało a to już coś mniam, trzeba koniecznie powtórzyć . Polecam każdemu, nic skomplikowanego. Dziękuję za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Jakiej wysokości mniej więcej wychodzi ten torcik? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Barwnik w płynie by sie nadał?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Lepiej w żelu lub proszku, bo w płynie może rozrzedzić za mocno ciasto. Jak chcesz to przetestuj na jednym blacie, robiąc z 1/6 porcji ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Naprawdę tylko 6 łyżeczek mleka? Czytałam inne przepisy i tam jest po 2 szklanki mleka przy pozostałych składnikach bez az tak dużej różnicy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roza · 3 lat temu
    Nic nie wyszło blaty takie kruche i cienkie ze pękają. Wszystko było według przepisu. Szkoda czasu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika152 · 3 lat temu
    Mam tortownicę 23-24 cm, waham się czy robić na nich i zwiększyc ilość ciasta, czy poszukać formy o średnicy 20 cm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Początkująca Pani Do · 3 lat temu
    Dla ilu osób mniej więcej wystarczy tort z tej ilości składników? Bo jest on na pewno wyższy niż torty standardowe. Czeka mnie szykowanie tortu dla 21 osób i nie wiem czy potroić ilość składników czy wystarczy podwoić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 3 lat temu
    Witam jest 6 kolorow bo ile ciasta mam do każdego koloru dać?