Tęczowy tort

295 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Witam.

    Nie widziałam barwników tej firmy. W jakich sklepach mogą być dostępne? Dziękuję i pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Można je zamówić chyba tylko przez internet. Znajdziesz je w różnych sklepach internetowych i na allegro też powinny być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Mam pytanie odnośnie wielkości blachy? Czy podana wyżej porcja ciasta jest na tortownicę o średnicy 24 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita Tomaszewska · 9 lat temu
    Dzien dobry, Zrobilam tort wyszedl swietnie. Jedyny problem ze byl troche malo slodki i czuc bylo prosze. Co by mi poradzila?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli jest za mało słodki to dadaj więcej cukru, a proszku myślę, ze możesz dać trochę mniej i również wyjdzie bez zadnych strat ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Saara · 9 lat temu
    Czy mogą być barwniki w płynie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    A czy można zrobić tego torta na zwykłym biszkopcie. I czy do biszkoptu można dodać barwniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gonia · 9 lat temu
    Witam, czy mogę spróbować zrobić tort z 8 blatów? Nie będzie za wysoki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz zrobić 8 warstw, jeśli chcesz. Będzie wysoki, ale to nie powinno w niczym przeszkadzać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    palisia5 · 9 lat temu
    Witam, chciałam się zapytać która lepsza śmietanka 30 czy 36 piątnica? Czy biszkopt upiec wcześniej np.dzień przed wykładaniem kremu czy wszystko robić na świeżo? I ostatnie pytanie, czy barwniki w proszku się nadadzą? Nie mam niestety w żelu, a nie wiem czy barwniki np.dr oetkera bądź takie dostępne w zwykłym sklepie spożywczym by się sprawdziły?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Lepsza śmietana o wyższej zawartości tłuszczu do ubijania. Barwniki w proszku też są odpowiednie. Blaty możesz upiec dzień wcześniej, jak wolisz, ale niekoniecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    czy barwniki muszą być w żelu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 10 lat temu
    Moja coreczke ma pod koniec miesiaca urodziny i chcialam cos nowego wyprobowac ...
    Wszyscy byli zachwyceni a moja radosc jest nie do opisania jak widzialam mine mojego skarba gdy rozkroilam ciasto... Tak malo a tyle radosci ..DZIEKUJE :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 10 lat temu
    Czy mogę zostawić jeszcze nie upieczone ciasto w lodowce na noc? Czy lepiej zostawic na blacie? A moze w ogóle nie powinnam go zostawiac na cała noc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    czy w tym przepisie można obłożyć tort masą cukrową? czy należałoby zmodyfikować krem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Krem do przełożenia może zostać, ale całość należy posmarować masą na bazie masła tj. masą maślaną lub budyniową i wtedy na to masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Mam pytanko czy mogę piec blaty pojedynczo (po trzy to nie mam bardzo jak :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, możesz piec blaty pojedynczo. Ja tak piekłam i przygotowałam od razu ciasto na 2 blaty (czyli podzieliłam ciasto przez 3). Jak jedno będzie się piekło to drugie może poczekać przez tą chwilę na blacie. (Prosiłabym przed zadaniem pytania przeglądnąć wcześniejsze komentarze. Już odpowiadałam na to pytanie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Witam,
    chciałabym zrobić ten tort na urodziny.
    Chcę zrobić blaty tylko w 3 kolorach. Tortownicę mam o średnicy 26cm.
    Czy jeśli zrobię ciasto z ww składników, podzielę na 3 i upiekę w większej tortownicy to czy blaty będą odp grube?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 10 lat temu
    Jak przechowyw ac Reszte ciasta za nim sie upieka? Mam tylko dwie tortownice
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Podziel ilość składników na ciasto przez 3 i przygotuj 3 razy po 2 blaty. (Możesz również zrobić 4 blaty naraz. Gdy 2 się pieką, ciasto na pozostałe 2 może stać na blacie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Czy robiąc blaty na tortownicy o średnicy 22 cm (tylko takie mam) nie wyjdą one za cienkie? Czy może lepiej zwiększyć nieco proporcje składników?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jak uważasz. W tortownicy 22cm blaty wyjdą trochę cieńsze. Polika, komentarz pod Twoim pisała, że piekła w większej tortownicy i wygląda, ze była zadowolona. Możesz również przeliczyć składniki mnożąć je przez 1,2 (taki jest przelicznik z tortownicy 20cm na 22cm).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    polika · 10 lat temu
    Dziś zrobiłam. Blaty trochę cieńsze bo większa blaszka, nie chciałam żeby był za wysoki. Upiekły się pięknie :) Odradzam tylko barwniki dr oetker w żelu bo trzeba ich napakować sporo, żeby wyszedł kolor a i tak nie wychodzą tak intensywne jakby się chciało. Następnym razem zainwestuję w barwniki jakiejś lepszej, sprawdzonej firmy. Krem - bajka! Ja dodałam jeszcze skórki z cytryny a blaty delikatnie skropiłam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą i odrobiną cukru pudru. Jutro urodziny mojego szkraba, mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mama też kobieta · 10 lat temu
    Chyba spróbuję zrobić ten tort tylko zastanawiam się nad wielkością tych tortownic. Na przyjęciu urodzinowym będzie jakieś 18 osób, więc ciasto o średnicy 20 cm chyba będzie za małe ? Chciałabym też dowiedzieć się, czy krem na boku ciasta utrzyma jeszcze jakieś dodatki (czy będą odpadać) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Zrób w tortownicy o średnicy co najmniej 26cm. Lekkie dodatki na boku się utrzymają typu płatki migdałowe, czekoladowe, wiórki kokosowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Witaj, jaki kolor barwnika (błękitny czy granatowy) użyłaś do biszkopta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudzia · 10 lat temu
    A co jakby dodać owoce do masy np. ananas i brzoskwinia z puszki albo borówki? Czy lepiej nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Isabelle · 10 lat temu
    Ciasto jest pyszne i bez nasączania biszkoptów ;) Ja zrobiłam krem z waniliowych serków homogenizowanych, żeby był lżejszy. A tort zrobił przeogromną furorę na komunii mojego brata ;) Serdecznie polecam ;)