Tęczowy tort

295 Komentarzy

Tęczowy tort

Oto obiecany tort tęczowy z okazji przekroczenia 10 tys. fanów na facebooku. Wszystkim Wam, którzy polubiliście Domowe Wypieki serdecznie dziękuję. Z okazji takiego święta mam dla Was przepis na tort w kolorach tęczy. Taki wypiek z pewnością rozjaśni szare, jesienne dni.

Blaty tortu zrobione są z jednego z moich ulubionych ciast ucieranych i przełożone lekkim kremem z serka marcarpone i bitej śmietany.

Przed przystąpieniem do ucierania ciasta, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto (składniki na 6 blatów):

  • 360g masła
  • 210g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 300g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • barwniki spożywcze w żelu (czerwony, niebieski i żółty)*
  • ewentualnie jakieś słodycze do dekoracji
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując mikserem na niskich obrotach. Nie miksować za długo). Ciasto podzielić na 6 równych części. (Najdokładniej jest, gdy zważymy całe ciasto i podzielimy je przez 6). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki. Dodać trochę barwnika i wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

2

  1. Ciasto przełożyć do tortownic lub foremek (o średnicy 20cm). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.

3

  1. Piec po 3 blaty w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągnąć obręcz i gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (Polecam użycie papieru do pieczenia zarówno do pieczenia jak i do studzenia ciasta. Dzięki niemu do papieru przyklei się ta „przypieczona” część ciasta i otrzymamy ładne, kolorowe blaty).

4

5

6

  1. Blaty pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  3. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony i przekładać je kremem.

7

  1. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.

Smacznego.

* Można użyć pojedynczych barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony lub z 3 podstawowych zrobić resztę: czerwony i niebieski = fioletowy, niebieski i żółty = zielony, czerwony i żółty = pomarańczowy.  Polecam barwniki firmy Wilton z żelu (w kubeczkach). Przy dodawaniu barwników do ciasta proszę uwzględnić, że upieczone ciasto wychodzi ciemniejsze niż surowe.

Jeśli chcecie użyć barwników w proszku, to polecam rozpuścić je uprzednio w mininalnej ilości wody.

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Tęczowy tort

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia CUKIERNIK · 3 lat temu
    Super przepis... Biszkopty wilgotne i smaczne. Pięknie wygląda tort przy przekrojeniu... Polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Super przepis!! Wyszedł super, ale następnym razem zamiast masy maslane zrobię te z przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Witam, chce zrobić ten tort, ale blaty średnicy 24cm. Jak zwiększyć proporcje, żeby blaty nie wyszły zbyt ciękie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Czy trzeba trzymać tort w lodówce? Jeśli tak to jak długo?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Masz na myśli gotowy po złożeniu? Myślę, że minimum z godzinę, żeby się ustabilizował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Tylko blaty mimo że równo rozłożyłam ciasto środkiem zrobił się brzuszek a boki są niższe ? Co mogło być powodem bo widzę że u Pani blaty są równe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wyłóż je od razu po upieczeniu do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Powinno się wyrównać. Ewentualne nierównosci możesz wyrównać później nożem. Na blat wystarczy plaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Czy barwniki w proszku się może nadadzą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Jak długo ciasto może czekać na swoją kolej aż jedna część się upiecze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja używając jednej formy robiłam ciasto na dwa blaty i jak jedno się piekło to druga połowa ciasta czekała na blacie. Dłużej ciasta surowego nie trzymałabym.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dorota · 2 lat temu
        Witam. Przepraszam ale jestem trochę głupia w tym pieczeniu ciasta na dwa blaty. Mam jedną blaszkę czyli ciasta mam nie robic z wszystkich przepisów jeżeli każda cześć nie powinna tyle czasu czekać. Jestem nowicjuszem i zabieram się za to ciasto od dłuższego czasu aż chyba żyłka pękła i chce go zrobic. Proszę mi wytłumaczyc jak krowie na rowie 😁😉 co mam zrobic z tym oczekującym ciastem? Pozdrawiam
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Podziel wszystkie składniki przez 3. Otrzymasz składniki na dwa blaty. Upiecz z połowy tej porcji jeden blat, a druga połowa ciasta poczeka na blacie na swoją kolej. Tak samo postępuj z pozostałymi blatami.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Dorota · 2 lat temu
            😂😱😁 Płaczę ze śmiechu, ale chyba ogarnęłam. Rozumiem, że mam trzy razy robić ciasto! Dzięki 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy musi być aż tyle proszku do pieczenia czy można trochę "oszukać"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam tort i wyszedł bardzo smaczny, był prosty do zrobienia a efekt spektakularny. Dziękujemy za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Witam. Chce upiec tort dzień wcześniej ale na gorze ma być drukowany opłatek. Kiedy i jak najlepiej go dać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eva · 3 lat temu
    U mnie wyszło takie cudo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Rewelacja. Dziś robię już kolejny raz ten tort. 😊😊😊Smakowało wszystkim za każdym razem. Jest pyszny. Jedyne co to każdy blat przekladam dżem wiśniowym potem masa śmietanowa i znowu biszkopt, dżem, śmietana . Pyszny i efektowny. ❤️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Trzeba nasączyć biszkopty czywsą wilgotne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam! Tort muszę zrobić na sobotę, czy blaty mogę upiec wcześniej? Np we czwartek? Czy lepiej w piątek rano? Chciałabym żeby tort przestał przez noc w lodowce, żeby trochę związał i w sobotę go udekorować:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jak masz taką możliwość to upiekłabym w piątek rano, a jak nie to w czwartek wieczorem też będzie ok, tylko ostudzone blaty okryłabym, aby nie obsychały ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniela · 4 lat temu
    Jeszcze całość :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniela · 4 lat temu
    Dziękujemy ♥️, wyszło pięknie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Jaką wysokość ma tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Uwielbiam Pani przepisy, każdy tort mi wychodzi i goście są zachwyceni :-D Chcialabym upiec synkowi tort tęczowy. I zastanawiam się czy mogę pojedynczo piec te spody bo mam tylko jedna blaszkę. Czy nie stanie sie nic z tym ciastem jak bedzie tak dlugo czekalo na swoja kolej ? :-D serdecznie pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dziękuję bardzo, bardzo mi miło. "Przy jednej tortownicy musisz piec blaty pojedyńczo. Ja tak piekłam i przygotowałam od razu ciasto na 2 blaty (czyli podzieliłam ciasto przez 3). Jak jedno będzie się piekło to drugie może poczekać przez tą chwilę na blacie."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Czy na forme o srednicy 26 cm wystarczy zrobic 1,5 ilosci skladnikow?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wyjdą trochę cieńsze blaty.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 4 lat temu
      Witam. Czy robiła Pani tort w formie 26 cm? Jeżeli tak,to jak wyszło i jakich proporcji Pani użyła? Dziękuję. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Czy pieczone biszkopty i przekładany krem i deko robicie w tym samym dniu czy dzień wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Tort wyszedł pyszny. Nie udało mi się osiągnąć tak pięknych kolorów, jak Pani ale i tak jestem zadowolona :)