Tarte Tatin
Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Skarmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Według mnie najlepsza jest ciepła z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany.
Tarte Tatin piecze się w piekarniku w specjalnej formie lub na patelni. Powinna to być patelnia metalowa lub żeliwna i z taką samą rączką. (Rączka nie może być plastikowa, drewniana itp. chyba, że można ją odkręcić). Można również przygotować tartę w taki sposób jak ja to zrobiłam, a mianowicie jabłka z karmelem przygotować na zwykłej patelni, a następnie przełożyć je do okrągłej formy żaroodpornej, przykryć ciastem kruchym i upiec.
Forma lub patelnia powinna mieć średnicę ok. 26cm.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 30g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek*
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50ml wody
- 100g cukru
- 40g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
- W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Od razu skropić sokiem z cytryny.
- Do dużej patelni wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści należy przestać mieszać i poczekać, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. (Ewentualnie można poruszać patelnią).
- Dodać masło. (Całość przez chwilę będzie się pienić). Wymieszać, aż masło się rozpuści. Dodać jabłka i smażyć, aż sok z jabłek wyparuje, jabłka będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. (Trwa to w zależności od rodzaju jabłek ok. 20min.).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
- Jabłka pozostawić na patelni lub przełożyć do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość patelni (lub formy). Ciasto ułożyć na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię (formę) a jabłka.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. Po upieczeniu oddzielić od razu nożykiem ciasto od formy.
- Na formie ułożyć paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć).
- Podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Smacznego.
* Najlepsze są jabłka twarde, kwaskowate np. szara reneta, antonówka, gala. Dałam galę.
Czas przygotowania: |
około 1 godz. | |
Czas pieczenia: |
około 35min. | |
Czas oczekiwania: |
około 30min. | |
Liczba porcji: |
około 12 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | niski |