Tarte Tatin

11 Komentarzy

Tarte Tatin

Tarte Tatin to odwrócona, francuska tarta w klasycznej wersji z jabłkami. Skarmelizowane jabłka zapiekane są pod ciastem kruchym, a po upieczeniu ciasto odwraca się tak, że jabłka znajdują się na górze. Tartę można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Według mnie najlepsza jest ciepła z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany.

Tarte Tatin piecze się w piekarniku w specjalnej formie lub na patelni. Powinna to być patelnia metalowa lub żeliwna i z taką samą rączką. (Rączka nie może być plastikowa, drewniana itp. chyba, że można ją odkręcić). Można również przygotować tartę w taki sposób jak ja to zrobiłam, a mianowicie jabłka z karmelem przygotować na zwykłej patelni, a następnie przełożyć je do okrągłej formy żaroodpornej, przykryć ciastem kruchym i upiec.

Forma lub patelnia powinna mieć średnicę ok. 26cm.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50ml wody
  • 100g cukru
  • 40g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30min.
  2. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Od razu skropić sokiem z cytryny.

2

  1. Do dużej patelni wlać wodę i dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści należy przestać mieszać i poczekać, aż cukier się skarmelizuje na złoty kolor. (Ewentualnie można poruszać patelnią).

3

  1. Dodać masło. (Całość przez chwilę będzie się pienić). Wymieszać, aż masło się rozpuści. Dodać jabłka i smażyć, aż sok z jabłek wyparuje, jabłka będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. (Trwa to w zależności od rodzaju jabłek ok. 20min.).

4

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
  2. Jabłka pozostawić na patelni lub przełożyć do okrągłej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.

5

  1. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość patelni (lub formy). Ciasto ułożyć na chłodnych lub lekko ciepłych jabłkach. Brzeg ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię (formę) a jabłka.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35min. Po upieczeniu oddzielić od razu nożykiem ciasto od formy.

6

  1. Na formie ułożyć paterę (lub duży talerz) i zdecydowanym ruchem odwrócić na nią ciasto. (Uwaga, aby się nie poparzyć).
  2. Podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego.

* Najlepsze są jabłka twarde, kwaskowate np. szara reneta, antonówka, gala. Dałam galę.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwetka · 11 lat temu
    sprawdzone, świetne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beataka · 11 lat temu
    Ja robie ta tarte od bardzo dawna ale nie zesmazam jablek na patelni tylko pokrojone w czastki wkladam od razu na forme wysypana cukrem z trzciny cukrowej co powoduje karmelizacje jablka w jego wlasnym soku i jablka nie zozsypuja sie potem i sa chrupiace.Osobiscie daje ,,kopiato,, jablek co daje ladna,wysoka prezentacje deseru i podaje go jeszcze dobrze letni z gesta smietana...palce lizac
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pink Hungry · 11 lat temu
    uwielbiam! ta klasyka zawsze się broni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Obiektywni w kuchni · 11 lat temu
    Wygląda cudownie, jabłuszka zwiastują nadchodzącą złotą jesień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagienka · 11 lat temu
    ależ Ci piękna wyszła! robiłam w zeszłym roku i baaardzo mile była zaskoczona smakiem - pyszna jest!

    pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Prezentuje się pięknie. Nigdy jej nie robiłam, ale tyle o niej dobrego słyszę.. Muszę w końcu się skusić.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 11 lat temu
    PYCHA ! Ja kiedyś robiłam, ale nie obtaczałam w karmelu, a to musi być dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 11 lat temu
    robiłam taką tartę ze śliwkami.podobno była znakomita,zresztą w oka mgnieniu zniknęła.a gdyby tak z brzoskwiniami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Mogą być brzoskwinie, ale najlepiej świeże i lekko twardawe. Brzoskwinie wystarczy pokroić na ćwiartki i tylko chwilę podsmażyć w karmelu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 11 lat temu
    Musi być pyszna na ciepło z lodami :)