Tort Toffifee

63 Komentarzy

tort toffifee

Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g czekolady (dałam gorzką)
  • 8 jajek
  • 160g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Krem Toffifee:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 900g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • kakao
  • Toffifee do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem Toffifee z tego przepisu: „Krem Toffifee”.
  2. Przygotować ciasto. 100g  czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. 80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
  4. Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
  8. Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
  9. Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
  10. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
  11. Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego.

tort toffifee

tort toffifee

Tort Toffifee

Tort Toffifee

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 7 miesięcy temu
    Tess  - Tort wyszedł super, wszystkim bardzo smakował. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 1 lat temu
    czy można prosić o proporcje składników na tortownicę 20 cm lub 18cm ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej czy wrzucić pokrojone w kawałki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Piekłam już wiele ciast i podkładów pod ciasto ale ten to porażka.
    Wyszły dwa bardzo cienkie ciasta , których w ogóle nie da się przekroić na pół. Czekolada widać spłynala na dół.
    Szkoda wielka ale mam pomysł jeszcze jak uratować to ciasto :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 7 lat temu
    termoobieg czy góra dól piec?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    Chciałabym ciasto upiec dzień wcześniej a następnego dnia przeciąć i przełożyć kreme w jaki sposób przechować upieczone ciasta ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Skąd wziąśc te mielone orzechy?? można takie kupić? czy samemu zmielić??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 8 lat temu
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy tort może stać w lodówce szczelnie zamknięty dwa dni ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 8 lat temu
    Wyszedł bardzo smaczny :) nie za słodki. Mogłam dać dwa opakowania po 125 g Toffifee bo mało tej masy wychodzi (tortownica 24 cm u mnie). Ja nie dałam drugiej warstwy śmietany na wierzch i boki bo obkładałam go marcepanem i robiłam konika Pony z masy cukrowej na wierzchu na urodziny córki ;)
    Polecam torcik!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 8 lat temu
    Absolutnie FANTASTYCZNE!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Rewelacja ! Jestem z siebie dumna !! Tort upiekłam na 11 urodziny mojej córki . Bitej śmietany jest w sam raz . Miałam obawy czy dobrze ją ubiłam i przed imprezą zaglądałam co chwilę do lodówki :)))Super wszystko się trzymało . Zjedzony do ostatniego okruszka.
    Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 9 lat temu
    Pani Joanno czy bitej smietany nie usztywniam zelatyna? Czy cos przegapilam. Pozdrawiam Sylwia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justa · 9 lat temu
    Witam,

    Torcik piekłam jakiś czas temu i powiem tylko tyle: jest mega pyszny!!
    Bardzo polecam niezdecydowanym.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kati · 9 lat temu
    Dlaczego piec dwa ciasta? Nie można za jednym razem upiec jedno?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ponieważ łatwiej jest przekroić jedno mniejsze ciasto na 2 blaty niż podwójne na 4 blaty. Poza tym wydaje mi się, że to przy tym przepisie tak było, że po prostu całe ciasto nie zmieści się do tortownicy (lub podczas pieczenia się wyleje poza formę).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 lat temu
    Przepraszam jeśli pytanie już padło, ale czy można dodać orzechów ziemnych zamiast laskowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    domi · 10 lat temu
    ciasto mi sie nie dopieklo, jak je rozkroilam bylo kompletnie mokre;(a jak podnioslam kawalek cale sie rozwalilo:( pieklam 30 minut , styglo z 2-3 h:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniel · 10 lat temu
    Witam,
    Zamierzam właśnie go przygotować na urodzinki dla znajomej i chciałbym się upewnić... piec w piekarniku bez termoobiegu? tak??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 10 lat temu
    Mam pytanko ^^ Jak zrobić ten Krem toffifie? Nie mam zielonego pojecia co zrobic z tymi czekoladkami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Tort wyszedł naprawdę przepyszny :) jedyne co uważam za bład to tak duża ilość bitej śmietany nie potrzeba jej aż tak dużo :(
    Ale jest naprawdę przepyszny !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 10 lat temu
    bardzo dziękuję za odpowiedź. na pewno spróbuję jeszcze raz. ale czy to, że ciasto było surowe w środku (boki były bardzo dobrze wypieczone i je zjedliśmy:) to czy powinnam może dłużej je piec?