Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Przygotować ciasto. 100g czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
jaki czas pieczenie i temperatury przy tortownicy 18cm ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Pewnie koło 20 minut. Trzrba piec do suchego patyczka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
wystudzić w piekarniku czy od razu można wyciągnąć na blat ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Od razu wyciągnąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej czy wrzucić pokrojone w kawałki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tylko drobno pokrojoną wymieszać ze zmielonymi orzechami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
8 lat temu
Piekłam już wiele ciast i podkładów pod ciasto ale ten to porażka.
Wyszły dwa bardzo cienkie ciasta , których w ogóle nie da się przekroić na pół. Czekolada widać spłynala na dół.
Szkoda wielka ale mam pomysł jeszcze jak uratować to ciasto :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
8 lat temu
termoobieg czy góra dól piec?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Piekłam góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
8 lat temu
Chciałabym ciasto upiec dzień wcześniej a następnego dnia przeciąć i przełożyć kreme w jaki sposób przechować upieczone ciasta ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Wystarczy na blacie pod ściereczką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
8 lat temu
Skąd wziąśc te mielone orzechy?? można takie kupić? czy samemu zmielić??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Obojętne, ale ja używam kupnych ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
9 lat temu
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, czy tort może stać w lodówce szczelnie zamknięty dwa dni ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, tylko bez czekoladek Toffifee.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monica·
9 lat temu
Wyszedł bardzo smaczny :) nie za słodki. Mogłam dać dwa opakowania po 125 g Toffifee bo mało tej masy wychodzi (tortownica 24 cm u mnie). Ja nie dałam drugiej warstwy śmietany na wierzch i boki bo obkładałam go marcepanem i robiłam konika Pony z masy cukrowej na wierzchu na urodziny córki ;)
Polecam torcik!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
9 lat temu
Absolutnie FANTASTYCZNE!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Rewelacja ! Jestem z siebie dumna !! Tort upiekłam na 11 urodziny mojej córki . Bitej śmietany jest w sam raz . Miałam obawy czy dobrze ją ubiłam i przed imprezą zaglądałam co chwilę do lodówki :)))Super wszystko się trzymało . Zjedzony do ostatniego okruszka.
Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
10 lat temu
Pani Joanno czy bitej smietany nie usztywniam zelatyna? Czy cos przegapilam. Pozdrawiam Sylwia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie trzeba dodawać żelatyny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justa·
10 lat temu
Witam,
Torcik piekłam jakiś czas temu i powiem tylko tyle: jest mega pyszny!!
Bardzo polecam niezdecydowanym.:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kati·
10 lat temu
Dlaczego piec dwa ciasta? Nie można za jednym razem upiec jedno?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ponieważ łatwiej jest przekroić jedno mniejsze ciasto na 2 blaty niż podwójne na 4 blaty. Poza tym wydaje mi się, że to przy tym przepisie tak było, że po prostu całe ciasto nie zmieści się do tortownicy (lub podczas pieczenia się wyleje poza formę).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
11 lat temu
Przepraszam jeśli pytanie już padło, ale czy można dodać orzechów ziemnych zamiast laskowych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
domi·
11 lat temu
ciasto mi sie nie dopieklo, jak je rozkroilam bylo kompletnie mokre;(a jak podnioslam kawalek cale sie rozwalilo:( pieklam 30 minut , styglo z 2-3 h:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daniel·
11 lat temu
Witam,
Zamierzam właśnie go przygotować na urodzinki dla znajomej i chciałbym się upewnić... piec w piekarniku bez termoobiegu? tak??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Ja piekę przy ustawieniach grzałki góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
11 lat temu
Mam pytanko ^^ Jak zrobić ten Krem toffifie? Nie mam zielonego pojecia co zrobic z tymi czekoladkami
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Link do kremu Toffifee jest podany w pkt. 1
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
11 lat temu
Tort wyszedł naprawdę przepyszny :) jedyne co uważam za bład to tak duża ilość bitej śmietany nie potrzeba jej aż tak dużo :(
Ale jest naprawdę przepyszny !!!!!