Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Przygotować ciasto. 100g czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
Piekłam już wiele ciast i podkładów pod ciasto ale ten to porażka.
Wyszły dwa bardzo cienkie ciasta , których w ogóle nie da się przekroić na pół. Czekolada widać spłynala na dół.
Szkoda wielka ale mam pomysł jeszcze jak uratować to ciasto :)
Wyszedł bardzo smaczny :) nie za słodki. Mogłam dać dwa opakowania po 125 g Toffifee bo mało tej masy wychodzi (tortownica 24 cm u mnie). Ja nie dałam drugiej warstwy śmietany na wierzch i boki bo obkładałam go marcepanem i robiłam konika Pony z masy cukrowej na wierzchu na urodziny córki ;)
Polecam torcik!
Rewelacja ! Jestem z siebie dumna !! Tort upiekłam na 11 urodziny mojej córki . Bitej śmietany jest w sam raz . Miałam obawy czy dobrze ją ubiłam i przed imprezą zaglądałam co chwilę do lodówki :)))Super wszystko się trzymało . Zjedzony do ostatniego okruszka.
Dziękuję za przepis.
Ponieważ łatwiej jest przekroić jedno mniejsze ciasto na 2 blaty niż podwójne na 4 blaty. Poza tym wydaje mi się, że to przy tym przepisie tak było, że po prostu całe ciasto nie zmieści się do tortownicy (lub podczas pieczenia się wyleje poza formę).
Tort wyszedł naprawdę przepyszny :) jedyne co uważam za bład to tak duża ilość bitej śmietany nie potrzeba jej aż tak dużo :(
Ale jest naprawdę przepyszny !!!!!
bardzo dziękuję za odpowiedź. na pewno spróbuję jeszcze raz. ale czy to, że ciasto było surowe w środku (boki były bardzo dobrze wypieczone i je zjedliśmy:) to czy powinnam może dłużej je piec?