Tort Toffifee

63 Komentarzy

tort toffifee

Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Składniki:
Ciasto:

  • 200g czekolady (dałam gorzką)
  • 8 jajek
  • 160g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Krem Toffifee:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

  • 900g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • kakao
  • Toffifee do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem Toffifee z tego przepisu: „Krem Toffifee”.
  2. Przygotować ciasto. 100g  czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. 80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
  4. Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
  8. Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
  9. Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
  10. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
  11. Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
  12. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego.

tort toffifee

tort toffifee

Tort Toffifee

Tort Toffifee

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milena · 10 lat temu
    proszę o poradę co zrobiłam źle?większość czekolady spłynęła na dół ciasta przez co przykleiło się do papieru.i środek był surowy po przecięciu. Proszę powiedzieć gdzie błąd popełniłam?nie chcę się poddać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Trudno tak ocenić. Jeśli masa nie utrzymała czekolady, to jakby była za mało ubita, za mało puszysta. Ciasto po upieczeniu nie może być surowe w środku, ale ono jest takie mocno wilgotne.
      Możesz zrobić bardziej stabilne ciasto dodając więcej zmielonych orzechów laskowych. Zobacz w tym serniku jest spód zrobiony właśnie z tego ciasta tylko, aby było stabilniejsze dodałam 2 razy więcej orzechów: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/628-sernik-na-orzechowo-czekoladowym-ciescie"]Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście[/url]
      Tu w tym torcie specjalnie dodałam mniej orzechów, aby blaty były delikatniejsze. Jeśli jednak ponownie Ci nie wyjdzie to możesz dodać jeszcze zmielonych orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    mam pytanie o ten krem toffifee. Czekoladki roztapiamy z maslem , a potem ostudzone dodajejy do ubitej smietany?, czy jest jakas inna mozliwosc?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      ie. Najpierw ciasto smarujesz kremem toffifee, a na niego wykładasz ubitą śmietanę. Tort składa się z następujących warstw: ciasto, krem toffifee, bita śmietana i znowu ciasto itd.
      Czy pytasz o przygotowanie samego kremu? W tym przypadku to roztapiasz wszystko razem: posiekane czekoladki, masło i śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Tort jest przepyszny, robiłam na urodziny mamy. Tylko trzeba pamiętać, żeby zrobić go dzień wcześniej, bo musi postać w lodówce. Im dłużej stoi, tym staje się lepszy. Polecam, mimo że jest dość drogi i praco- i czasochłonny.
    PS: 50 g WODY to 50 ml. Tylko wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    Czy do ciasta można dodać mielone orzechy włoskie zamiast laskowych?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 10 lat temu
    Tort wygląda pysznie. Mam pytanie, czy utrzyma on masę cukrową? Chciałabym zrobić tort 2 piętrowy, ozdobiony w całości masą cukrową i ozdobami. Szukam tortu bezglutenowego, który to utrzyma. Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tort jest bardzo delikatny, przełożony bitą śmietaną. Nie nadaje się na tort piętrowy.
      Sam tort możesz pokryć masą cukrową pod warunkiem, że zrezygnujesz z bitej śmietany do obłożenia tortu, a użyjesz masy na bazie masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 10 lat temu
    Tort wyglada ślicznie :-) i tak samo smakuje :-) pozdrawiam Alicja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam. Mam w planie zrobić ten tort ale na zwykłym biszkopcie i z masą mascarpone na bokach i górze tortu. Będzie to do siebie pasowało? Proszę o radę bo chciałabym zmniejszyć ilość bitej śmietany. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    Robiłam ten tort i jest mega pyszny :)
    Popełniłam jednak mały błąd- do kremu toffifee dodałam za dużo śmietany i rozpłynął się.
    Ile to jest 50g śmietany w ml ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 8 lat temu
      Tort wydaje sie prosty , robię go dla koleżanki mysle sie jej sie spodoba moja wersja Tego tortu haha
      A tak nawiasem mówiąc to 50g = 50 ml
      :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 8 lat temu
        50g śmietany to nie jest 50ml....
        To tak jakbyś chciał napełnić kubeczek ołowiem i pierzem i twierdziłbyś, że kubeczek ołowiu waży tle samo co ten pełen pierza...
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 8 lat temu
          1g to nie 1ml, ale przybliżenie takie można przyjąć dla płynów. (Nie porównujmy ołowiu i piórek :o). Jeśli ktoś użyje 50ml śmietany to też będzie dobrze. 50g płynnej, słodkiej śmietany to ok. 42ml, więc różnica minimalna. Ja jak zwykle polecam trzymanie się przepisu i odważanie składników na wadze, jeśli tego wymaga przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dom · 11 lat temu
    Pysznie wygląda ten tort tylko zastanawiam się czy ta bita śmietana się nie rozpłynie, bo nie ma żadnego zagęstnika.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jeśli będzie dobrze ubita to nic jej nie będzie. Jeśli się obawiasz to możesz oczywiście dodać śmietan-fix.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    http://zakateksmakos · 11 lat temu
    Twój tort wygląda obłędnie:) podkradam przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KRYSTYNA · 11 lat temu
    Tort wygląda genialnie pysznie. I tak pięknie udekorowany :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 11 lat temu
    Wygląda wspaniale!
    Toffifee uwielbia cała moja rodzinka :)
    Chętnie go upiekę, tylko przerażona jestem tym, że nie ma w cieście mąki! Naprawdę się uda? Nigdy tak nie piekłam..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, uda się. Ciasto wychodzi niskie, ale da się go przekroić. Jest wilgotne i nie trzeba go niczym nasączać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Pięknie udekorowany, taki elegancki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bochna Says Deliciou · 11 lat temu
    Przygotowywałam ostatnio tort czekoladowy na urodziny, żałuję że trafiam na ten przepis dopiero teraz, bo chętnie bym przygotowała ten tort:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Wygląda fantastycznie :-)
    Ja mam niedługo urodzinki, więc może wybrópuję ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Tort wygląda genialnie! Aż żałuję, że nikt teraz z rodziny, przyjaciół nie ma urodzin. Chętnie bym taki tort przygotowała!