Szybki piernik siostry Anastazji, który wyszukałam w książce: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Piernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Jest to miękki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest smaczny, pulchny i dość zwyczajny w smaku. Wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Dodatkowo można przekroić piernik wzdłuż na pół i go przełożyć np. powidłami śliwkowymi.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki: Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
200g płynnego miodu
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
2 łyżki zimnej wody
Polewa:
50g margaryny
25g kakao
60g cukru pudru
1 łyżka mleka
Dodatkowo:
parę suszonych śliwek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.
A ja już trzeci raz robię piernik z tego przepisu i za każdym razem wychodzi mi zakalec. Myślałam że to wina śliwek więc tym razem zrobiłam beż ale znowu to samo. Zaczynam się zastanawiać czy ilość proszku donoeczenia nie jest za mała?
Co roku piekę ten piernik i nie ma pyszniejszego od tego. W tym roku jednak po raz pierwszy wyszedł mi całkowity zakalec. Nie wiem, co mogłoby być przyczyną.
I był smaczny a później zrobiłam na święta i wyszedł zakalec nie wiem czemu po dodaniu jogurtu masa mi się zważyła a składniki wszystkie
były w temperaturze pokojowej a może pani wie dlaczego tak się stało?
To, że surowe ciasto się rozwarstwi, nie musi oznaczać niczego złego. Często tak się dzieje przy różnych ciastach ucieranych, a po upieczeniu otrzymujemy piękne babki. Może za długo miksowałać składniki?
Piernik ogólnie bardzo fajny. Ładnie wygląda i dobrze smakuje, lecz niestety przy spodzie wyszedł mi mały zakalec nie wiem czemu. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę, żeby piernik się nie przypalił. Może to spowodowało taki efekt?
witam,wypróbowałam ten przepis no i wyszło ciasto znakomicie jest pyszne,rozchodzi się błyskawicznie,tylko mam pytanie bo nie wiem czy ciasto przed upieczeniem powinno miec konsystencję gęstego kremu i czy margarynę zeby utrzec z cukrem pudrem to powinno się ją wczesniej rozpuścic czy ma byc tylko miękka.dziękuję za przepis
Właśnie się piecze, tyle,że białka mi do końca mi się nie ubiły(wpadło nieco żółtka)i bakalie niechcący wrzuciłam do piernika,a nie na polewę,ciekawe czy wyjdzie?:)
Pani Joasiu, trafiłam na tę stronę szukając pomysłu na tort urodzinowy a odnalazłam istną kopalnię przepisów. Ten pierniczek też już wypróbowałam i muszę przyznać,że ma same zalety: szybki, łatwy i cudownie smakuje. Jutro będę piec kolejne ciasto Pani przepisu- Cytrynowca ;)Pozdrawiam