Piernik Benedykta

29 Komentarzy

Piernik  Benedykta

Szybki piernik siostry Anastazji, który wyszukałam w książce: "Nowe przepisy siostry Anastazji". Piernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Jest to miękki piernik, który nie wymaga leżakowania. Jest smaczny, pulchny i dość zwyczajny w smaku. Wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Dodatkowo można przekroić piernik wzdłuż na pół i go przełożyć np. powidłami śliwkowymi.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
  • 200g płynnego miodu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 200g margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
  • 1 łyżka kakao
  • bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
  • 2 łyżki zimnej wody

Polewa:

  • 50g margaryny
  • 25g kakao
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • parę suszonych śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  6. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
  8. Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Piernik  Benedykta

Piernik  Benedykta

Piernik  Benedykta

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia S · 1 lat temu
    A ja już trzeci raz robię piernik z tego przepisu i za każdym razem wychodzi mi zakalec. Myślałam że to wina śliwek więc tym razem zrobiłam beż ale znowu to samo. Zaczynam się zastanawiać czy ilość proszku donoeczenia nie jest za mała?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 2 lat temu
    Czy można zamiast margaryny dać masło? A jak tak to czy ma go być tyle samo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 lat temu
    Pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    bardzo pyszny wspanialy (penguin)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Jedno z lepszych ciast jakie piekłam i jadłam.dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Co roku piekę ten piernik i nie ma pyszniejszego od tego. W tym roku jednak po raz pierwszy wyszedł mi całkowity zakalec. Nie wiem, co mogłoby być przyczyną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    P · 3 lat temu
    Piekę piernik z tego przepisu co roku, jest genialny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Rewelacyjne ciasto, zawsze wychodzi i jest mega smaczne, bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 8 lat temu
    Super przepis,piernik wychodzi idealnie.Bardzo dziękuję :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 9 lat temu
    Piekłam ten piernik przed świętami na próbę

    I był smaczny a później zrobiłam na święta i wyszedł zakalec nie wiem czemu po dodaniu jogurtu masa mi się zważyła a składniki wszystkie
    były w temperaturze pokojowej a może pani wie dlaczego tak się stało?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To, że surowe ciasto się rozwarstwi, nie musi oznaczać niczego złego. Często tak się dzieje przy różnych ciastach ucieranych, a po upieczeniu otrzymujemy piękne babki. Może za długo miksowałać składniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 9 lat temu
    Witam, przez ile dni taki piernik nadaje się do jedzenia? Drugie pytanie to przez jak długo jest wilgotny? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Zdjęcia 1 klasa. Wiec biorę się do pracy i zobaczymy jak mi wyjdzie :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 10 lat temu
    Wyszedł pyszny. Dzięki . Piernik zagości na naszym stole jeszcze nie raz. ;-) Z pewnością wypróbuję kolejne przepisy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Berenika · 10 lat temu
    Piernik ogólnie bardzo fajny. Ładnie wygląda i dobrze smakuje, lecz niestety przy spodzie wyszedł mi mały zakalec nie wiem czemu. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę, żeby piernik się nie przypalił. Może to spowodowało taki efekt?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 10 lat temu
    Wyborne! Zniknęło jeszcze ciepłe. Pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    witam,wypróbowałam ten przepis no i wyszło ciasto znakomicie jest pyszne,rozchodzi się błyskawicznie,tylko mam pytanie bo nie wiem czy ciasto przed upieczeniem powinno miec konsystencję gęstego kremu i czy margarynę zeby utrzec z cukrem pudrem to powinno się ją wczesniej rozpuścic czy ma byc tylko miękka.dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    Właśnie się piecze, tyle,że białka mi do końca mi się nie ubiły(wpadło nieco żółtka)i bakalie niechcący wrzuciłam do piernika,a nie na polewę,ciekawe czy wyjdzie?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia K. · 10 lat temu
    Wygląda przepysznie. Jeszcze trochę na niego popatrzę i lecę do kuchni pichcić :P.

    Wielkie dzięki za przepis :)

    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Pani Joasiu, trafiłam na tę stronę szukając pomysłu na tort urodzinowy a odnalazłam istną kopalnię przepisów. Ten pierniczek też już wypróbowałam i muszę przyznać,że ma same zalety: szybki, łatwy i cudownie smakuje. Jutro będę piec kolejne ciasto Pani przepisu- Cytrynowca ;)Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Kiedys znalazlam ten przepis wyprobowalam i od tamtej pory jest z nami co rok :) Dodaje jeszcze orzechy wloskie bardzo drobno posiekane :lol: