Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, udekorujcie go plasterkami mango i/ lub polejcie musem z mango.
125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
60 g cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
2 dojrzałe mango
4 jajka (rozmiar M)
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 500 ml mleka)
150 g cukru
Do dekoracji:
1 mango
Sposób przygotowania:
Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500g miąższu (resztę można zachować do dekoracji) i zmiksować blenderem na puree. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. (Dodałam jeszcze kilka plasterków truskawek i migdały w płatkach). Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.
Uwagi:
Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
Nie upiekł mi się ten sernik, ser był surowy. Zrobiłam wszystko tak jak wyżej i nie udał się. Już myślałam, że to wina sera, ale wyraźnie pisze żeby wziąć twaróg z wiaderka tak też zrobiłam (kupiłam nawet troszkę lepszej marki), chociaż wszędzie piszą żeby serniki piec z kostek a nie z wiaderka. I święta bez ciasta :(
Jest napisane w pkt. 3 "budynie w proszku". Do sernika nie gotuje się budyniu, a jeśli w innych przepisach byłoby to koniecznie to będzie to wyraźnie napisane ;)
Zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować po raz pierwszy. Upiekłam go na Święta Bożonarodzeniowe. Wszyscy byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku..robiłam wiele serników ale z tego przepisu wyszedł mi najlepiej :) Polecam bardzo! I dziękuję za udostępnienie tego łatwego przepisu na tak cudowne ciasto! ;)