Sernik z mango

16 Komentarzy
Sernik z mango

Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, udekorujcie go plasterkami mango i/ lub polejcie musem z mango.

https://www.youtube.com/watch?v=zZ51miVeAb4

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 dojrzałe mango
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 500 ml mleka)
  • 150 g cukru

Do dekoracji:

  • 1 mango

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500g miąższu (resztę można zachować do dekoracji) i zmiksować blenderem na puree. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
  6. Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. (Dodałam jeszcze kilka plasterków truskawek i migdały w płatkach). Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z mango Sernik z mango Sernik z mango
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 4 lat temu
    Witam czy można użyć mango z puszki, kupiłam ostatnio plastry w zalewie w puszce tak jak np brzoskwinie?😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że tak, jak go odsączyć dobrze na sitku i zmiksujesz na puree 500 g. Tylko zmniejsz ilość cukru w masie serowej do smaku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    dzień dobry, mam pytanie czy zamiast świeżego mango można użyć pulpy z mango?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 7 lat temu
    no cóż nie mam talentu do gotowania i pieczenia, ale tym razem sernik udał mi się znakomicie:) polecam gorąco na święta jako miłą odmianę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 lat temu
    co można dodać zamiast budyniu w proszku? można jakoś zrobić mieszankę żeby nie używać maki/skrobi kukurydzianej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Nie upiekł mi się ten sernik, ser był surowy. Zrobiłam wszystko tak jak wyżej i nie udał się. Już myślałam, że to wina sera, ale wyraźnie pisze żeby wziąć twaróg z wiaderka tak też zrobiłam (kupiłam nawet troszkę lepszej marki), chociaż wszędzie piszą żeby serniki piec z kostek a nie z wiaderka. I święta bez ciasta :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaziulka · 9 lat temu
    Witam, czy mango można zastąpić truskawkami? Ewentualnie jakim innym owocem? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 9 lat temu
    Witam. Czy ten budyń mam zrobić czy dodać do masy serowej w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Jest napisane w pkt. 3 "budynie w proszku". Do sernika nie gotuje się budyniu, a jeśli w innych przepisach byłoby to koniecznie to będzie to wyraźnie napisane ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łucja · 11 lat temu
    serniczek pyszny :) byliśmy zachwyceni!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować po raz pierwszy. Upiekłam go na Święta Bożonarodzeniowe. Wszyscy byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku..robiłam wiele serników ale z tego przepisu wyszedł mi najlepiej :) Polecam bardzo! I dziękuję za udostępnienie tego łatwego przepisu na tak cudowne ciasto! ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łucja · 11 lat temu
    wspaniały sernik :) zrobię go na święta !! pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Jaki słonecznie żółciutki! Piękny i z pewnoscią pyszny. :)
    Cudowne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 11 lat temu
    boski