Delikatny sernik z dodatkiem puree z mango. W masie serowej mango jest słabo wyczuwalne lub w ogóle nierozpoznawalne. Jednakże sernik ma dzięki niemu nietypowy smak i jest wilgotny. Jeśli chcecie podkreślić smak tego owocu w serniku, udekorujcie go plasterkami mango i/ lub polejcie musem z mango.
125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
60 g cukru
200 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
2 dojrzałe mango
4 jajka (rozmiar M)
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jedno opakowanie na 500 ml mleka)
150 g cukru
Do dekoracji:
1 mango
Sposób przygotowania:
Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową. Mango umyć, obrać, oddzielić miąższ od pestki. Odważyć 500g miąższu (resztę można zachować do dekoracji) i zmiksować blenderem na puree. Twaróg, puree z mango, jajka, budynie w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Mango umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki ułożyć na brzegu sernika. (Dodałam jeszcze kilka plasterków truskawek i migdały w płatkach). Pozostały, niewykorzystany miąższ zmiksować na puree i przed podaniem polać kawałki sernika.
Uwagi:
Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
10 miesięcy temu
Wyszedł bardzo delikatny i smaczny. Dziękuję i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
5 lat temu
Witam czy można użyć mango z puszki, kupiłam ostatnio plastry w zalewie w puszce tak jak np brzoskwinie?😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak, jak go odsączyć dobrze na sitku i zmiksujesz na puree 500 g. Tylko zmniejsz ilość cukru w masie serowej do smaku ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
6 lat temu
dzień dobry, mam pytanie czy zamiast świeżego mango można użyć pulpy z mango?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Uważam, że tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danka·
8 lat temu
no cóż nie mam talentu do gotowania i pieczenia, ale tym razem sernik udał mi się znakomicie:) polecam gorąco na święta jako miłą odmianę:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
9 lat temu
co można dodać zamiast budyniu w proszku? można jakoś zrobić mieszankę żeby nie używać maki/skrobi kukurydzianej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Nie upiekł mi się ten sernik, ser był surowy. Zrobiłam wszystko tak jak wyżej i nie udał się. Już myślałam, że to wina sera, ale wyraźnie pisze żeby wziąć twaróg z wiaderka tak też zrobiłam (kupiłam nawet troszkę lepszej marki), chociaż wszędzie piszą żeby serniki piec z kostek a nie z wiaderka. I święta bez ciasta :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kaziulka·
10 lat temu
Witam, czy mango można zastąpić truskawkami? Ewentualnie jakim innym owocem? Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Wydaje mi się, że puree truskawkowe też może być.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marika·
10 lat temu
Witam. Czy ten budyń mam zrobić czy dodać do masy serowej w proszku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Jest napisane w pkt. 3 "budynie w proszku". Do sernika nie gotuje się budyniu, a jeśli w innych przepisach byłoby to koniecznie to będzie to wyraźnie napisane ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łucja·
12 lat temu
serniczek pyszny :) byliśmy zachwyceni!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
Zobaczyłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować po raz pierwszy. Upiekłam go na Święta Bożonarodzeniowe. Wszyscy byli pod wrażeniem jego wyglądu jak i smaku..robiłam wiele serników ale z tego przepisu wyszedł mi najlepiej :) Polecam bardzo! I dziękuję za udostępnienie tego łatwego przepisu na tak cudowne ciasto! ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łucja·
12 lat temu
wspaniały sernik :) zrobię go na święta !! pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
12 lat temu
Jaki słonecznie żółciutki! Piękny i z pewnoscią pyszny. :)
Cudowne zdjęcia.
Pozdrawiam:)