Deser z kaszą manną

98 Komentarzy
Deser z kaszą manną

Szybki i prosty deser bez pieczenia. Zdecydowałam się na ten deser ze względu na jego prostotę. Każdemu musi się udać. Jedynie, należy uważać, aby nie zrobiły się grudki po dodaniu kaszy manny, ale z tym też nie powinno być specjalnie problemu.

Deser smakuje jak zimny budyń czekoladowy z dodatkiem kaszy manny. Wiem, że w składzie nie ma budyniu, ale tak mi właśnie ten deser smakuje ߙ⮠Wydawał mi się za prosty w smaku, dlatego dodałam do niego garść posiekanych orzechów włoskich. Mogłam dodać nawet więcej. Szczególnie polecam do niego sos owocowy, który tutaj bardzo wzbogaca smak.

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 3 łyżki kakao (= 30 g)
  • 1 szklanka kaszy manny (= 180 g)
  • 250 g masła
  • herbatniki (ok. 30 sztuk, ok. 220 g)
  • garść orzechów włoskich lub migdałów (dałam 40 g)

Sos owocowy:

  • owoce sezonowe lub mrożone (u mnie truskawki)
  • trochę cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Odstawić na bok.
  2. Połowę herbatników rozłożyć w formie. (Skorzystałam z rozciąganej formy i użyłam 15 herbatników na jedną warstwę. Liczba herbatników zależy od wielkości formy).
  3. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać ją z kaszą manną, najlepiej trzepaczką. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i masło. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby masło się rozpuściło.

2

  1. Gdy masa się zagotuje, ściągnąć garnek z pieca i mieszając szybko trzepaczką dodać mleko z kaszą. Garnek postawić z powrotem na piecu i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować mieszając przez ok. 3- 4 minuty. (Całość zgęstnieje).

3

  1. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekane orzechy.

4

  1. Wylać gorącą masę na herbatniki, wyrównać i szybko przykryć resztą herbatników. Pozostawić do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5

  1. Deser jest gotowy po ok. 2 godzinach, ale można pozostawić go na noc w lodówce.
  2. Przygotować sos owocowy: Owoce zmiksować z cukrem. (Cukru dodać do smaku). Podawać do deseru.

Uwaga:

1 szklanka= 250 ml

Źródło: Przepis pochodzi z programu: "Ewa gotuje".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z kaszą manną Deser z kaszą manną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Zrobiłam, wyszło pyszne, bezproblemowe i naprawdę smaczne, pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Te ciasto jest przepyszne :-) kiedyś robiłam je i zapomniałam jak się je robi i tu natknęłam się na przepis dziękuje za wspomnienie jak się go robi . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 11 lat temu
    Naprawdę dobre ciasto z kaszką manną pierwszy raz je jadłam we Francji i teraz zawsze robię w domu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Moja mama go robila,jest pycha. Nie moglam znalez przepisu. Teraz juz mam, dziekuje. Mozna tez go polac polewa czekoladowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mateusz · 11 lat temu
    Gorąco polecam , ciasto jest szybkie i tak samo szybko znika z talerza:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    Ciasto pyszne, smakuje podobnie do czekoladowego budyniu ;)
    Mam małą radę dla tych którzy zabierają się za to ciastko - używajcie tylko dobrych, twardych herbatników. Użyłam raz "podrobionych" herbatników - zaczęły się wyginać i odklejać od ciasta :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    Super......polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 12 lat temu
    przepis na to ciasto którego nie da się zepsuć dostałam od koleżanki robie je od kilku lat pychotka i naprawde można zrobic w ostatniej chwili przed przybyciem gości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 12 lat temu
    Dzien dobry ciasto wyszło bardzo dobre i dziekuje za pomysł :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 12 lat temu
    to się nazywa stefanka. ja na wierzch daję polewę czekoladową.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] ja użyłam po 15 herbatników na jedną warstwę. Dopasuj ilość herbatników do wymiarów swojej formy. W tym przepisie nie ma podanych dokładnych wymiarów formy. W zależności od jej wielkości będzie cieniej lub grubiej nadzienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 12 lat temu
    Na jaką dużą blachę jest to ciasto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baba · 12 lat temu
    Naprawdę smakuje wam masa z kaszy manny:/??? ja raz robilam ale nie z tego przepisu i wecej nie zrobie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 12 lat temu
    Bardzo łatwe ciasto, w sam raz na poziom faceta ;). Wyszło pycha! Dodałem tylko około 0.5 szklanki więcej kaszy,bo jakoś słabo mi gęstniało :). I kupiłem za mało herbatników,a niestety nie miałem mniejszej formy :D efekt jest taki,że część góry jest bez herbatników :D.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    Pyszne. Nie można się od niego oderwać. Na każdego herbatnika dałam jeszcze trochę polewy czekoladowej i położyłam maliny i borówki. Smakuje super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    bardzo mi smakuje to ciasto :)
    dodałam orzechy laskowe bo nie miałam włoskich i też są super no i miałam sos z malin.
    super ciasto na upalny dzień.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    oliwia · 12 lat temu
    bardzo pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 12 lat temu
    bałam się trochę tej kaszki, ale ciasto wyszło wyborne, zmodyfikowałam dodając polewę czekoladową a i tak polałam sosem malinowym - szybko znikało z talerza...
    idealne na lato, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Karolino[/b] zimne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    czy to mleko by wymieszać z kaszą musi być ciepłe czy zimne