Ciasto krówka

130 Komentarzy
Ciasto krówka

Miodowe ciasto przełożone masą budyniową i krówkową oraz orzechami. Bardzo smaczne, słodkie i sycące. Pomimo tego, moja koleżanka obdarowana sześcioma kawałkami zjadła je z mężem na jedno posiedzenie :). Jedyną jego wadą jest to, że musimy na jego konsumpcję niestety poczekać ok. 3- 4 dni. Na początku jest twarde i kruche (ale i takie podjadałam). Z czasem mięknie i robi się rozpływające w ustach. Do tego czasu, najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu, poza lodówką (szybciej zmięknie). Później można już włożyć ciasto do lodówki.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (zimne, pokrojone na kawałki)
  • ½ szklanki cukru (= 100 g)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 550 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (= 150 g)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 1 żółtko
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej (=15 g)
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (=15 g)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g lub ewentualnie 400g)
  • 300 g orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 3 i 4), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania).
  3. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wykleić na dnie przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
  4. Przygotować masę budyniową: Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z budyniem w proszku, żółtkiem, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Do formy przełożyć pierwsze ciasto miodowe. Rozsmarować połowę masy krówkowej i posypać połową orzechów. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim ciastem. Następnie rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać resztą orzechów.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto krówka Ciasto krówka Ciasto krówka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    W punkcie 4. Ile to dokładnie większa część mleka? 😅
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zostaw ok. 200ml mleka do wymieszania z mąkami, żółtkiem i budyniem, a resztę zagotuj z cukrem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nadia · 3 lat temu
      Ok. 0,5 szklanki(100ml)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    A gdzie trzymacie ciasto przez te klika dni? Teraz kiedy jest zima, to na balkonie jest zimniej niz w lodowce i nie mam pomyslu gdzie je postawić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 3 lat temu
    Ciasto wyszło pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 3 lat temu
    Zna ktoś przepis w którym opisane jest jak zagnieść ciasto miodowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy jeżeli mam budyń z cukrem to nic się nie stanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Witam, jak najlepiej przechowywać ciasto, żeby szybciej zmiękło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 3 lat temu
    Witam, jeżeli zrobię 3 dni przed świętami, to gdzie przechowywać do tego czasu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepiej w chłodnym miejscu, poza lodówką. Jak zmięknie włożyć do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 3 lat temu
    witam serdecznie ile dni wcześniej powinnam zrobić to ciasto? i czy blaty od razu przełożyć masą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepiej 4 dni przed świętami, czyli dzisiaj (giggle) . Gotowe blaty od razu przełożyć masą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 3 lat temu
    Witam. Czy zamiast masy budyniowej mogę dać mase z serka mascarpone i śmietany kremówki? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Moniqa · 3 lat temu
      Mascarpone i śmietanę bym odradzała. Ciasto potrzebuje czasu by zmięknąć więc ten krem nie będzie już ani świeży ani smaczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    As · 3 lat temu
    Witam serdecznie mam pytanie o typ mąki pszennej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Czy taka ilość cukru (150g) do budyniu to nie za dużo? Ugotowałam i wyszedł baaardzo słodki a tu jeszcze będzie masa krówkowa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeszcze będziesz go ucierać z masłem, to będzie mniej słodki. Choć zgodzę się, że ciasto jest słodkie, to jednak w takich miodowych ciastach to według mnie pasuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy ciasto przed włożeniem do piekarnika powinno odstać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie. Nie trzeba go chłodzić (jeśli to masz na myśli) wyklej formę i od razu piecz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Zrobilam dzis ciasto🙂. I super wyszlo mi. Jutro bedzie do kawki 🙂😋Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Czy da się zastąpić masło/margarynę olejem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Ciasto wyszło PRZEPYSZNE:) rewelacja. Nawet nie trzeba tak długo czekać. U mnie zmiękło już na następny dzień. No i do masy dałam mniej cukru, a jeśli chodzi mąkę w masie to nie są kopiate łyżki tylko zwykłe bo ważyłam na wadze i 15g to jest zwykła łyżka. Bardzo dziękuję za ten przepis. Zawsze chciałam zrobić to ciasto a Pani przepis jest prosty i wychodzi pycha. Pozdrawiam serdecznie. Na pewno jeszcze nie raz odwiedzę Pani stronę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina Błaszczyk · 4 lat temu
    Przepis dobry szybki łatwy zrobiłam z 750g mąki i zamiast masy dałam śmietanę 36% i serek mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Wyszło idealnie, pyszne,cudowne.U nas pół z kokosem i pół z orzechami.Jest pyszne i proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    No dobra. Nic mu się nie stało jak tak poczekał kilka dni. Ciasto rewelacyjne w smaku i faktycznie na 3/4 dzień to jest to! Meega!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne. Wystraszyłam się, że twarde wyszło, ale na drugi dzień super nasiąknięte i smaczne. Polecam wszystkim przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 4 lat temu
    Ciasto super, łatwe w przygotowaniu, polecam