Kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150g czekolady gorzkiej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 100g masła lub margaryny
- 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
- 25g mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 4 banany
- 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
- 400g słodkiej śmietany 30- 36%
- 3 śmietan- fix
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
Dodatkowo:
- trochę masy marcepanowej
- kakao
- żółty i zielony barwnik spożywczy
- trochę cukru pudru do podsypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.
- We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.
- 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
- Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.
- Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).
- Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.