Kopiec kreta

70 Komentarzy

kopiec kreta

Przepis na tort kopiec kreta. Przepis z pewnością godny polecenia. Jest nieskomplikowany i jak na tort dość szybki do przygotowania. Zarazem jest bardzo smaczny i efektowny, szczególnie jeśli pokusicie się o zrobienie krecika z marcepanu. Ucieszy zarówno oko jak i podniebienie małych i dużych gości.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80g mąki kukurydzianej, ryżowej lub sojowej)
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Dodatkowo:

  • trochę masy marcepanowej
  • kakao
  • żółty i zielony barwnik spożywczy
  • trochę cukru pudru do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cukier, cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia miksować mikserem ok. 2 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać roztopioną (chłodną, ale jeszcze płynną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  3. Łyżką wydrążyć środek ciasta, pozostawiając dno i gruby brzeg. Wydrążone ciasto pokruszyć.

2

  1. We wgłębieniu należy ułożyć połówki z trzech bananów.

3

  1. 4- ty banan rozgnieść na papkę widelcem. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Twaróg utrzeć z rozgniecionym bananem, cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  2. Masę serową wyłożyć na ciasto, formując kopiec.

4

  1. Z góry posypać masę pokruszonym ciastem. (Ciasto można lekko docisnąć, aby nie spadało). Ciasto wstawić do lodówki.
  2. Przygotować krecika. Część masy marcepanowej zagnieść z kakao i uformować głowę i ręce krecika. Część masy zagnieść z żółtym barwnikiem i uformować nos i łapki. Resztę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem i uformować listki. (Jeśli masa będzie się kleić, podsypać ją cukrem pudrem i zagniatać dalej).

5

  1. Gotowego krecika i liście ułożyć na torcie. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

kopiec kreta

kopiec kreta

kopiec kreta

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 lat temu
    czy można zrobić bez śmietan-fixów ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 11 lat temu
    Witam. Polecam ten przepis bo kopiec był rewelacyjny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    oali · 11 lat temu
    łatwe ciasto do zrobienia ale ja robie je inaczej:_}
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ALA · 12 lat temu
    ["Marta"]Zrobiłam Kopiec wraz z marcepanowym Krecikiem, może nie tak ślicznym i zgrabnym jak Pani, ale 2latek i goście byli zachwyceni :)[Marta]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Super ciasto . Wszystkim z rodziny bardzo smakowało . Polecam ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Joanno[/b] wszystko do miski i zmiksować. Na końcu tylko dodajesz czekoladę 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Witam . Mam pytanie . Czy składniki na cisto dodajemy wszystkie na raz czy w pewnej kolejności ? Pozdrawiam .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 12 lat temu
    popełniłam dziś to ciasto :) FANTASTYCZNE!! troszkę przeze mnie zmodyfikowane ale nie mogłam się oprzeć, żeby nie wylizać miski po kremie :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Roksano[/b] o średnicy 26cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 12 lat temu
    Mam pytanie: Jakiej średnicy tortownicę najlepiej wziąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefan · 12 lat temu
    Proszę Pani, krety są ślepe. A poza tym ciasto super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Onika · 12 lat temu
    MMM!!!!!! Aż mam smaka na te wszystkie wypieki. CUDO ! NAPEWNO to kiedyss spróbuję upiec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Zrobiam Kopiec wraz z marcepanowym Krecikiem, może nie tak ślicznym i zgrabym jak Pani, ale 2latek i goście byli zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 12 lat temu
    Świetny przepis, zrobiłam kopiec na imprezę i został w momencie wchłonięty przez gości:) Może jeszcze tylko dodam ze trzeba go zrobić kilka godzin przed podaniem żeby zdążył się zmrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 12 lat temu
    Super przepis i pyszne ciasto! Fantastyczny deser dla dorosłych i dla dzieci:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IWONA · 12 lat temu
    WESOŁYCH ŚWIĄT.KOPIEC KRETA-PYSZNY.ROBIŁAM SYNOWI NA URODZINY. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Oleńko[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olenka345 · 12 lat temu
    A mozna to ciasto mrozic?
    Znajac zycie jak zrobie to ciasto to nie bedzie przejedzone, a nie mam zamieru mojej pracy wyrzuca do kosza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]EwcikM[/b] możesz użyć kupnej masy marcepanowej, ale jeśli chcesz przegotować ją sama to tutaj znajdziesz przepis: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-marcepanu/335-przepis-na-marcepan-masa-marcepanowa-
    Smietan- fix po prostu pomiń. On tylko miał usztywnić śmietanę, ale nie jest konieczny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwcikM · 12 lat temu
    Ciasto wygląda świetnie, krecik jest uroczy, przepis wydaje się jasny i nieskomplikowany, i mam zamiar go wykorzystać w niedalekiej przyszłości :)

    Mam tylko parę pytań:
    1) jak mogę zrobić masę marcepanową? Chodzi mi o sprawdzony i nieskomplikowany przepis
    2) w jakich proporcjach zastąpić śmietan-fix cukrem pudrem o którym pisałaś w komentarzach? czy dodać do niego jakąś żelatynę albo coś w tym rodzaju żeby wszystko lepiej się trzymało?