Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka
140g cukru
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.
dziękuję serdecznie za odpowiedź. będę piekła ten tort na zamówienie. zależy mi żeby był dość wysoki i dał się podzielić na ok 16 porcji. nie wiem, czy trzymać się porcji, czy zrobić, np. z 1,5..
stąd też pytanie o wagę ;)
[b]Karolino[/b] na 12 porcji spokojnie a jak się postarasz i pokroisz cieńsze kawałki to może i na więcej. Nie mam pojęcia ile tort może ważyć. Nigdy nie ważyłam żadnego ciasta.
witam, tort wygląda przepysznie:) chciałabym, spytać czy twaróg można zastąpić serkiem mascarpone. i reszte przepisu na krem zostawić bez zmian? uwielbiam mascarpone:)
juz za kilka dni mam zamiar wypróbować ten torcik , wydaje się łatwy i moze byc smaczny a pozytywne komentarze tylko zachęcają do wypróbowania przepisu ;) boję sie troche tej masy cukrowej ale mam nadzieje ze nic nie zepsuje ;) moze jakieś sugestie dotyczące tego gdzie mogę dostać glukozę , gdzie sie w nią zaopatrzyłyście ? trochę mi śpieszno z tym tortem poniewaz ma on być niespodzianką dla siostry na jej urodziny juz za tydzien ;) gorąco pozdrawiam ;**
Bardzo dziękuję za ten przepis - robiłam tort pierwszy raz w życiu i wyszedł!!! Mało tego był przepyszny!!!! Smakował wszystkim bez wyjątku :) Z masy cukrowej zrobiłam synka ulubioną małpkę George i był zachwycony.
Jeszcze raz dziękuję bo dzięki Pani byłam dumna jak paf, że taki ze mnie wyborny cukiernik ;)
[b]Natalio[/b] powiedziałabym, ża taka średnia ;-) Myślę, że możesz ją użyć do tortu o innym kształcie, jeśli pozostawisz trochę odstępu od brzegu ciasta, aby po nałożeniu drugiego blatu z góry nic nie wypłynęło.
Napisz później jak zrobiłaś :-)
Pani Joanno mam pytanie ta masa serowa po zrobieniu jest luźna czy gęsta. Pytam się bo chcę zrobić taki tort ale inny ksztalt i potrzebowalabym raczej gęstej masy.
Dziękuję! Wszyscy byli zachwyceni, a w szczególności ta najważniejsza, czyli mała jubilatka:) tort pyszny i, co najważniejsze, niezbyt słodki. Jeszcze raz bardzo dziękuję - będę korzystać częściej z Pani przepisu:) Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo za odpowiedź - jutro zabieram się do roboty:) Robię dzień wcześniej, bo bardzo boję się tej masy cukrowej - będę robić po raz pierwszy, miejmy nadzieję, że się uda, to córcia będzie zachwycona i na pewno dam znać po niedzieli jaki był efekt pracy:) Pozdrawiam!
[b]Edyto[/b] jak najbardziej możesz zrobić dzień wcześniej. Nawet powinnaś :-) Ja każdy tort robię dzień, dwa wcześniej. Musi poleżeć co najmniej przez parę godzin w lodówce. Uważaj tylko, żeby tort nie dotykał tylniej ścianki lodówki, aby nie pojawiły się na masie cukrowej kropelki wody (nie wiem czy we wszystkich lodówkach, ale w tych starszych na pewno ;-) )
Chciałabym zrobić ten tort, jednak dzień przed urodzinami. Czy można spokojnie przechować go w lodówce do następnego dnia? Jak on to "zniesie"? Będę Bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ tort wygląda prześlicznie i smakowicie:)
witam :) po raz pierwszy robiłam tort. Ten przepis jest świetny tort wyglądał ślicznie, był smaczny, co najważniejsze nie za słodki... wprost idealny:) Polecam bardzo, robi wrażenie na rodzinie i znajomych;)
Moja Droga :) po raz pierwszy wyszedł mi biszkopt dzięki Tobie!
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis!
:) pozdrawiam serdecznie i zaczynam Cię "śledzić" :)