Tort z masą cukrową

141 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    A jeszcze jedno pytanie, czy banany nie ciemnieja w ciescie na drugi dzien?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    CZy do posmarowania bokow toru musi byc uzyta masa na bazie masla? a gdyby np byla to nutella?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 13 lat temu
    dziękuję serdecznie za odpowiedź. będę piekła ten tort na zamówienie. zależy mi żeby był dość wysoki i dał się podzielić na ok 16 porcji. nie wiem, czy trzymać się porcji, czy zrobić, np. z 1,5..
    stąd też pytanie o wagę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Karolino[/b] na 12 porcji spokojnie a jak się postarasz i pokroisz cieńsze kawałki to może i na więcej. Nie mam pojęcia ile tort może ważyć. Nigdy nie ważyłam żadnego ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 13 lat temu
    witam, na ile (około) porcji można podzielić taki tort? jaka jest jego orientacyjna waga? z góry serdecznie dziękuję za odpowiedz :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 13 lat temu
    mam 11 lat i chciałbym zrobić taki tort dla mamy ale nie wiem ile kosztują składniki czy ktoś mi powie ?
    proszę o odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Natalio[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 13 lat temu
    witam, tort wygląda przepysznie:) chciałabym, spytać czy twaróg można zastąpić serkiem mascarpone. i reszte przepisu na krem zostawić bez zmian? uwielbiam mascarpone:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eryka Ka · 13 lat temu
    juz za kilka dni mam zamiar wypróbować ten torcik , wydaje się łatwy i moze byc smaczny a pozytywne komentarze tylko zachęcają do wypróbowania przepisu ;) boję sie troche tej masy cukrowej ale mam nadzieje ze nic nie zepsuje ;) moze jakieś sugestie dotyczące tego gdzie mogę dostać glukozę , gdzie sie w nią zaopatrzyłyście ? trochę mi śpieszno z tym tortem poniewaz ma on być niespodzianką dla siostry na jej urodziny juz za tydzien ;) gorąco pozdrawiam ;**
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 13 lat temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis - robiłam tort pierwszy raz w życiu i wyszedł!!! Mało tego był przepyszny!!!! Smakował wszystkim bez wyjątku :) Z masy cukrowej zrobiłam synka ulubioną małpkę George i był zachwycony.
    Jeszcze raz dziękuję bo dzięki Pani byłam dumna jak paf, że taki ze mnie wyborny cukiernik ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Natalio[/b] powiedziałabym, ża taka średnia ;-) Myślę, że możesz ją użyć do tortu o innym kształcie, jeśli pozostawisz trochę odstępu od brzegu ciasta, aby po nałożeniu drugiego blatu z góry nic nie wypłynęło.
    Napisz później jak zrobiłaś :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 13 lat temu
    Pani Joanno mam pytanie ta masa serowa po zrobieniu jest luźna czy gęsta. Pytam się bo chcę zrobić taki tort ale inny ksztalt i potrzebowalabym raczej gęstej masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 13 lat temu
    Dziękuję! Wszyscy byli zachwyceni, a w szczególności ta najważniejsza, czyli mała jubilatka:) tort pyszny i, co najważniejsze, niezbyt słodki. Jeszcze raz bardzo dziękuję - będę korzystać częściej z Pani przepisu:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 13 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź - jutro zabieram się do roboty:) Robię dzień wcześniej, bo bardzo boję się tej masy cukrowej - będę robić po raz pierwszy, miejmy nadzieję, że się uda, to córcia będzie zachwycona i na pewno dam znać po niedzieli jaki był efekt pracy:) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Edyto[/b] jak najbardziej możesz zrobić dzień wcześniej. Nawet powinnaś :-) Ja każdy tort robię dzień, dwa wcześniej. Musi poleżeć co najmniej przez parę godzin w lodówce. Uważaj tylko, żeby tort nie dotykał tylniej ścianki lodówki, aby nie pojawiły się na masie cukrowej kropelki wody (nie wiem czy we wszystkich lodówkach, ale w tych starszych na pewno ;-) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 13 lat temu
    Chciałabym zrobić ten tort, jednak dzień przed urodzinami. Czy można spokojnie przechować go w lodówce do następnego dnia? Jak on to "zniesie"? Będę Bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ tort wygląda prześlicznie i smakowicie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    irmina · 13 lat temu
    witam :) po raz pierwszy robiłam tort. Ten przepis jest świetny tort wyglądał ślicznie, był smaczny, co najważniejsze nie za słodki... wprost idealny:) Polecam bardzo, robi wrażenie na rodzinie i znajomych;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Luiza · 13 lat temu
    Moja Droga :) po raz pierwszy wyszedł mi biszkopt dzięki Tobie!
    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis!
    :) pozdrawiam serdecznie i zaczynam Cię "śledzić" :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 13 lat temu
    Super przepis :-) za pierwszym razem ciasto nie wyszło ale za drugim było przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 13 lat temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, twoje torty są prześliczne.