Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka
140g cukru
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
13 lat temu
A jeszcze jedno pytanie, czy banany nie ciemnieja w ciescie na drugi dzien?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
13 lat temu
CZy do posmarowania bokow toru musi byc uzyta masa na bazie masla? a gdyby np byla to nutella?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
13 lat temu
dziękuję serdecznie za odpowiedź. będę piekła ten tort na zamówienie. zależy mi żeby był dość wysoki i dał się podzielić na ok 16 porcji. nie wiem, czy trzymać się porcji, czy zrobić, np. z 1,5..
stąd też pytanie o wagę ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Karolino[/b] na 12 porcji spokojnie a jak się postarasz i pokroisz cieńsze kawałki to może i na więcej. Nie mam pojęcia ile tort może ważyć. Nigdy nie ważyłam żadnego ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
13 lat temu
witam, na ile (około) porcji można podzielić taki tort? jaka jest jego orientacyjna waga? z góry serdecznie dziękuję za odpowiedz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuba·
13 lat temu
mam 11 lat i chciałbym zrobić taki tort dla mamy ale nie wiem ile kosztują składniki czy ktoś mi powie ?
proszę o odpowiedz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Natalio[/b] tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
13 lat temu
witam, tort wygląda przepysznie:) chciałabym, spytać czy twaróg można zastąpić serkiem mascarpone. i reszte przepisu na krem zostawić bez zmian? uwielbiam mascarpone:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eryka Ka·
13 lat temu
juz za kilka dni mam zamiar wypróbować ten torcik , wydaje się łatwy i moze byc smaczny a pozytywne komentarze tylko zachęcają do wypróbowania przepisu ;) boję sie troche tej masy cukrowej ale mam nadzieje ze nic nie zepsuje ;) moze jakieś sugestie dotyczące tego gdzie mogę dostać glukozę , gdzie sie w nią zaopatrzyłyście ? trochę mi śpieszno z tym tortem poniewaz ma on być niespodzianką dla siostry na jej urodziny juz za tydzien ;) gorąco pozdrawiam ;**
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
13 lat temu
Bardzo dziękuję za ten przepis - robiłam tort pierwszy raz w życiu i wyszedł!!! Mało tego był przepyszny!!!! Smakował wszystkim bez wyjątku :) Z masy cukrowej zrobiłam synka ulubioną małpkę George i był zachwycony.
Jeszcze raz dziękuję bo dzięki Pani byłam dumna jak paf, że taki ze mnie wyborny cukiernik ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Natalio[/b] powiedziałabym, ża taka średnia ;-) Myślę, że możesz ją użyć do tortu o innym kształcie, jeśli pozostawisz trochę odstępu od brzegu ciasta, aby po nałożeniu drugiego blatu z góry nic nie wypłynęło.
Napisz później jak zrobiłaś :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
13 lat temu
Pani Joanno mam pytanie ta masa serowa po zrobieniu jest luźna czy gęsta. Pytam się bo chcę zrobić taki tort ale inny ksztalt i potrzebowalabym raczej gęstej masy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
13 lat temu
Dziękuję! Wszyscy byli zachwyceni, a w szczególności ta najważniejsza, czyli mała jubilatka:) tort pyszny i, co najważniejsze, niezbyt słodki. Jeszcze raz bardzo dziękuję - będę korzystać częściej z Pani przepisu:) Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
13 lat temu
Dziękuję bardzo za odpowiedź - jutro zabieram się do roboty:) Robię dzień wcześniej, bo bardzo boję się tej masy cukrowej - będę robić po raz pierwszy, miejmy nadzieję, że się uda, to córcia będzie zachwycona i na pewno dam znać po niedzieli jaki był efekt pracy:) Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Edyto[/b] jak najbardziej możesz zrobić dzień wcześniej. Nawet powinnaś :-) Ja każdy tort robię dzień, dwa wcześniej. Musi poleżeć co najmniej przez parę godzin w lodówce. Uważaj tylko, żeby tort nie dotykał tylniej ścianki lodówki, aby nie pojawiły się na masie cukrowej kropelki wody (nie wiem czy we wszystkich lodówkach, ale w tych starszych na pewno ;-) )
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
13 lat temu
Chciałabym zrobić ten tort, jednak dzień przed urodzinami. Czy można spokojnie przechować go w lodówce do następnego dnia? Jak on to "zniesie"? Będę Bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ tort wygląda prześlicznie i smakowicie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
irmina·
13 lat temu
witam :) po raz pierwszy robiłam tort. Ten przepis jest świetny tort wyglądał ślicznie, był smaczny, co najważniejsze nie za słodki... wprost idealny:) Polecam bardzo, robi wrażenie na rodzinie i znajomych;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Luiza·
13 lat temu
Moja Droga :) po raz pierwszy wyszedł mi biszkopt dzięki Tobie!
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis!
:) pozdrawiam serdecznie i zaczynam Cię "śledzić" :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
13 lat temu
Super przepis :-) za pierwszym razem ciasto nie wyszło ale za drugim było przepyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Urszula·
13 lat temu
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, twoje torty są prześliczne.