Kremówka / Napoleonka

180 Komentarzy
Kremówka / Napoleonka

Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni ;-). Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku.

Koniecznie chciałam upiec kremówkę podobną do tej, którą można kupić (przynajmniej w moich regionach) w cukierniach. Powinna ona być na cieście francuskim, przełożona masą budyniową (raczej gęstym budyniem) i posypana z góry cukrem pudrem. Ciasto jest delikatne, rozwarstwia się wspaniale i ładnie wyrasta. Masy chciałam, aby było dużo. Chcąc uzyskać ilość masy taką, jaka jest w kupnych kremówkach potrzebowałam ugotować budyń aż z 1 litra mleka. Pomimo tego masa trzyma się ładnie i nie wypływa.

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • 300 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ½ łyżki octu (ok. 5%)
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto francuskie: 300g masła i 100g mąki zagnieść na jednolitą masę. Masę położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką lub rozwałkować w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Zawiniętą masę maślaną w folię wstawić do lodówki.
  2. W tym czasie z reszty składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła.

2

  1. Na środku ciasta położyć schłodzoną masę maślaną z lodówki. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi.

3

4

  1. Ciasto odwrócić złączeniami do dołu i rozwałkować na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. (Należy wałkować zawsze w jednym kierunku).

5

  1. Ciasto złożyć na 3 części, jak list. Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć w folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.

6

7

  1. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, obrócić o 90° i ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Ponownie złożyć jak list. Leciutko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby ciasto było cieńsze), zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tą powtórzyć jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Gotowe ciasto należy przeciąć na pół. Jedną połowę zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  3. Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek. (Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, ewentualnie wyrównać nożem brzegi i nakłuć widelcem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, na złoty kolor, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Po kilku minutach pieczenia, ciasto zacznie rosnąć. Należy wtedy otworzyć piekarnik i nakłuć widelcem wybrzuszenia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Jeden placek, przeznaczony na górę ciasta, pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty, takiej wielkości, jakiej mają być kremówki. (Ułatwi to później krojenie ciasta).

9

  1. Przygotować masę budyniową: Ok. 750 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Budyń pozostawić do lekkiego ostygnięcia, mieszając krótko co jakiś czas. Jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. (Dolne ciasto francuskie najlepiej jest owinąć dodatkowo paskiem zrobionym ze zwiniętej kilkakrotnie folii aluminiowej, aby masa budyniowa nie wypływała). Na masie budyniowej ułożyć pocięte kwadraty.

10

  1. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  2. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: trudna
Koszt Koszt: średni
Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka Kremówka / Napoleonka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    fan papaja · 4 lat temu
    Papieżowi smakowała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    Proszę p.Anię o sprawdzenie tego przepisu ponieważ krem wychodzi lejący. Dlaczego? Drugi raz nie odważę się skorzystać z tego przepisu. Ale francuskie wyszło mi ładnie mimo że piekłam pierwszy raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 4 lat temu
    Mam blachę 20x30 co zrobić z pozostałym ciastem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Porażka · 4 lat temu
    Najgorszy przepis na krem.hako kiedykolwiek robiłam ,tona cukru,przez co ciasto jest mdłe i przesłodzone,krem wychodzi jak żadki budyń to nie jest krem.takijal widać na zdjęciach..jedną wielka porażka nigdy więcejPiekę różne ciasta i zawsze z tej strony są jakieś problemy nigdy więcej nur zajrzę na tą stronę szkoda czasu i nerwów
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      anie · 4 lat temu
      to znajdz se lepsza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Katarzyna · 4 lat temu
      Złej baletnicy......nie mam pojęcia co można zepsuć w tym kremie jest idealny,gęsty,kremowy poprosi w punkt.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marlena · 3 lat temu
      A może lepiej się naucz piec🤔😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Pychota,zrobiłam dzisiaj to ciasto jest super jednak dałam więcej masła do masy budyniowej (120g)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 4 lat temu
    A ciasto nakłuwamy po całości czy tylko brzegi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 4 lat temu
    dziękuję za przepis, wyszła genialna, polecam! również dałam 90g mąki ziemniaczanej i 1op. cukru wanilinowego. 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Czy ciasto można mrozić jak zostanie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Raczej nie polecam. Lepiej podzielić się z innymi ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Maria · 4 lat temu
        Zamroziłam i wyszło ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Budyń gotować na małej czy dużej mocy palnika? Mam też pytanie, jak długo można trzymać kremówkę i czy w lodówce (już po tym kilkugodzinnym schłodzeniu)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Na średniej. Proszę przetrzymywać w lodówce do kilku dni.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 4 lat temu
      Zawsze na małym się robi żeby nie przypalić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    Kremówka wspaniała, nie zjedzona tylko pożarta przez domowników. Piekłam z maki orkiszowej 750 i pszennej na pizzę (takie miałam) i do ciasta jak na pierogi dałam połów wody! Dziękuję ze świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anet :) · 4 lat temu
    Odważyłam się zrobić samej ciasto francuskie. Jest pracochłonne ale warto poświęcić więcej czasu dla lepszego smaku. Szukałam przepisu idealnego ten już figuruje w moim magicznym zeszycie. Moja taka mała uwaga. Oczywiście nie złośliwa lecz tak mnie nauczono -napoleonka jest z kremem, a nie z budyniem. Natomiast ktoś w komentarzach napisał, że to karpatka.. karpatkę robi się z ciasta parzonego. To są 3 różne ciasta a przede wszystkim smaki.
    Przepis ląduje w moim magicznym zeszycie!:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olka · 4 lat temu
      Pracochłonne to jest robienie prawdziwego ciasta francuskiego, to jest "skrócona" wersja, ale całkiem niezła. Jak dla mnie to o wiele szybsza i łatwiejsza .Co najważniejsze z masłem i nie gotowa ze sklepu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Romasz · 4 lat temu
    Witam trudno nazwać to napoleonką bardziej to jest karpatka do prawdziwej napoleonki nie robi sie kremu budyniowego krem prawdziwej napoleonki jest puszysty delikatny i ma konsystencje maskarpone i kolor kremu jest jasniejszy ale ogólnie jako karpatka jet ok
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 4 lat temu
      Raczej z karpatką nie ma to nic wspólnego...
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        halina · 4 lat temu
        upieklam dzis.jest pyszne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olka · 4 lat temu
      Tak, pamiętam jak ponad 30 lat temu jadłam napoleonki czy jak kto woli kremówki - krem był bardzo puszysty i delikatny, bo jednak krem budyniowy jest gęsty i mdły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 4 lat temu
    witam czy można ciasto francuskie zostawić w lodówce na noc? następnego dnia zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 4 lat temu
    Robiłam i lepszej nie jadłam. przepis super polecam i wcale nie czuć masła. Już zagościł ten przepis w moim domu. 3 x pod rząd i za każdym razem udane.🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 4 lat temu
    Poratujcie amatora 😉 jaki rozmiar blachy? Bo mam kilka 🙄
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Blacha z piekarnika, ta duża i płaska, na której pieczemy np. ciasteczka, czy pizzę ;) Rozmiar może być różny w zależności od piekarnika, ale ok. 30x 40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jol Lanta · 4 lat temu
    Zrobiłam! Pierwszy raz w życiu ciasto francuskie, pierwszy raz w życiu kremówkę /napoleonkę ( napoleonka najlepsza w moim dzieciństwie miała bardziej żółty budyń, ale smakowała tak samo 😍 !) To ciastko wygląda jak wadowicka kremówka ( ale jest wg mnie smaczniejsza😉 ) .Zrobiłam ciasto na mące orkiszowej 630- idealnie wyszło! Jak dla mnie mogłoby być więcej masy, żeby kremówki były wyższe. Ja trochę za duże blaty ciasta rozwałkowałam i w sumie z jednego rzędu kwadratów musiałam zrezygnować, żeby masy nie było za mało. Finalnie miałam 25 kremówek z przepysznym budyniowym kremem.Ciasto pracochłonne, ale warte tego zachodu ! Dziękuję bardzo za ten przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Syla · 4 lat temu
    U mnie niestety masa wyszła zbyt lejąca 😔 więc można wyjadać łyżeczka z blaszki. Smak super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Zrobiłam zgodnie z przepisem i ani jedna grudka mi się nie zrobiła. Krem gładziutki i aksamitny. Super😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 5 lat temu
    Od kiedy żyję, a to prawie 60 lat, ciastko nazywane przez Panią kremówką, w Sz nazywane jest napoleonką. Z pianą z białek były ptysie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia z Toporzyska · 4 lat temu
      Hehe to jest odwieczny spór bo na Podhalu to zawsze kremówka a napaloenka a raczej napoleon to ciastko francuskie z kremem piankowym - bialka z galaretka (hi)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Kremowka przepyszna 😋💙Smak kremu idealny 👌Tego szukałam 🤗 Dziekuje bardzo 😊😉