Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka
140g cukru
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.
Witam, na jaką wysokość mniej więcej powinien wyrosnąć biszkopt z podanych składników? Bo mój jest jakiś taki bardzo niski, na zdjeciach w torcie wygląda na dość wysoki... Pozdrawiam
Witam. Chciałabym przykleić do masy cukrowej cukierki w stylu M&m's. Czym mogę to zrobić żeby się nie odkleily. (Cukierki mają być przyklejone tylko u góry). Pozdrawiam
Witam mam pytanie czy do tortu z masa śmietaniowa pasuje połączenie dżemu z czarnej porzeczki(na biszkopt), świeżych malin i brzoskwini z puszki? Czy poleciła by Pani cos innego?
witam Pani Joasiu chciałam zrobić tort na chrzciny córki i w sobotę będę go ozdabiac... Moje pytanie jest takie czy mogę położyć miedzy krem smietanowy beze (w sobotę a chrzciny w niedziele)czy nic się z nia nie stanie? Jak ułożyć banany lub inne większe owoce zeby efektywnie się prezentowaly po przecieciu
[b]Karolino[/b] możesz zrobić poncz, jeśli chcesz. Masa serowa jest wilgotna, więc ja poncz pominęłam, ale można oczywiście biszkopt dodatkowo nasączyć.
Witam ponownie,czy polewa czekoladowa zmiksowana z masłem nie bedzie prześwitywać(przebijać) się swoim ciemnym kolorem jeżeli bede chciala nałozyc na to biala mase cukrowa?
Dziekuje pieknie , wlasnie robie tort z okazji rocznicy slubu, i dalam jedo zoltko, w kazdm razie biszkopt sie przypalil, ale trudno dzialam od nowa :D
Witam, mam pytanie, tam gdzie pani napisala Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. " to dac jedno zoltko czy wszystkie zoltka po jednym dodawac ?? dziekuje za odpowiedz
[b]Marto[/b] kremówka z mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową. Masa może się rozpuścić. Pod masę cukrową zaleca się masę na bazie masła. Może być również krem orzechowo- czekoladowy typu nutella. Polewa czekoladowa myślę, że też. Jak przyczepić ozdoby z masy cukrowej pisałam w artykule: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/295-masa-cukrowa-lukier-plastyczny"]Kliknij na ten link[/url] w punkcie 8. Jeśli po pokryciu tortu masą cukrową od razu chcesz ułożyć na nim świeżo przygotowane ozdoby to możesz je po prostu tylko na nim położyć i lekko je docisnąć. Masa ma wtedy konsystencję jak plastelina.