Tort z masą cukrową

138 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 10 lat temu
    Wspaniały tort :o)
    mam pytanie do masy maslanej...czy można ją użyć jako masy ozdobnej-dekoracyjnej i wyciskać ją np.przez rękaw cukierniczy nadając różne kształty na górze i po bokach?czy nie rozpłynie się?i czy można zamienić czekoladę na białą i dodatkowo dodać barwnik (lub kilka po podzieleniu masy na partie).Czy masa ma czekoladowy czy bardziej maślany smak?Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam :o)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Beciu[/b] tort klasyczny jest bardzo stabilny, jeśli postoi przez noc w lodówce. Masa będzie twarda i myślę, że możesz w dzień podania nałożyć na niego ten drugi tort i będzie dobrze nawet bez użycia jakichkolwiek patyczków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 10 lat temu
    Aha no to taki ser kupie dziekuje :)
    A co do tortu. Pod ten chcialam zrobic ten tort klasyczny z masa maslana z Pani przepisu i na niego nalozyc wlasnie ten ale w mniejszych rozmiarach. Nigdy jeszcze nie robilam pietrowego tortu i wlasnie nie wiem jak to zrobic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Beciu[/b] kup Speisequark (Magerstufe, 20% lub 40% tłuszczu, obojętne). Nie jestem specjalistą od tortów piętrowych, ale najbezpieczniej jest robić taki tort używając stojaka lub używając separatorów i podkładek pod tort. Wtedy masz pewność, że dolny tort się nie zapadnie/ ugnie pod ciężarem górnego.
    Chyba, że na dół zrobisz naprawdę stabilny tort na masie maślanej to wówczas ten lekki z serkiem o mniejszej średnicy możesz położyć ewentualnie na górę bez żadnych podpórek i to najlepiej napóźniej jak się da.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 10 lat temu
    Pani Joanno chce ten tort zrobic czy ja go moge polozyc na wierzch innego tortu juz oblozonego masa czy lepiej nalozyc go na drugi dzien. Chce zrobic pietrowy tort. I jaki ser mam kupic w niemieckich sklepach bo nie zbyt sie znam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aniu[/b] najlepiej dzień wcześniej. Masa zrobi się stabilna, a ciasto przejdzie smakiem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Mam jeszcze jedno pytanie :)
    Jak długo można przechowywać gotowy tort, czy mogę go zrobić dzień wczesniej, czy muszę w dniu imprezy (masa się nie wysuszy)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Przejżałam jeszcze inne przepisy i jest tu ogromna kopalnia wiedzy :)Na pewno będę tu często zaglądać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Administrator · 10 lat temu
    [b]Aniu[/b] dokładnie tak. Pod masą cukrową powinna być chociażby cienka warstwa masy maślanej. Możesz użyć również np. nutelli jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/501-przepis-na-tort-pirat"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Witam, czy pkt. 6 jest po to by masa cukrowa się nie rozpłynęła? Czytałam, że jeżeli krem jest na bazie śmietany tak się właśnie dzieje. Planuje zrobić na 1 urodziny syna tort ale nie lubię kremów maślanych, byłaby to dla mnie iskierka nadziei :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Tereso[/b] brzmi ciekawie. Mnie taka kombinacja raczej by pasowała.
    Tak, spokojnie możesz zacząć piec w czwartek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    p.Joanno potrzebuję Pani rady. Chcę zrobić ten tort, dodając jeszcze jeden krążek biszkoptu i masę budyniową z suszonymi śliwkami.Czy to będzie pasowało smakowo? planuję zrobić go w czwartek, w piątek obłożyć masą cukrową a przyjęcie jest w sobotę. Może to aż tyle czasu czekać? Bardzo mi zależy żeby ten tort był smaczny bo to ważna okazja. pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milka · 10 lat temu
    własnie upiekłam biszkopt robiłam wg przepisu, bardzo mały urósł... hmm chyba jestem jedyna osobą której nie wyszło. nie wiem co mogłam zrobić nie tak? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Tereso[/b] brzoskwinie też się nadają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    ;) doczytałam o brzoskwiniach :) a wiec dodam sobie do kremu. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    witam. mam zamiar przygotować ten tort w piątek na niedzielne przyjęcie. planuje 2 warstwy kremu,jedna z bananami, a druga z brzoskwiniami z puszki. zastanawiam się jednak czy te brzoskwinie to dobry pomysł. Jak Pani myśli utrzyma się to czy popłynie? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] można. Tylko chyba nie zamierzasz oblać całego tortu czekoladą, bo nie wiem jaki miałby być sens pokrywania go masą cukrową? :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    hej :) czy ta mase cukrowa na torcie można oblać np. czekolada czy ona spłynie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak, może być biała w takiej samej ilości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Witam czy moge zastapic czekolade mleczna biala bo nie daje masy cukrowej? Na bialej latwiej cos napisac lub narysowac.Czy proporcje masla i czekolady beda te same ??
    Dziekuje