Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.
Składniki:
Ciasto:
175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
55g orzechów włoskich
170g cukru
3 jajka
175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
2 dojrzałe banany
280g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa serowa:
200g serka kremowego typu Philadelphia
110g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Banany rozgnieść widelcem na papkę.
Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.
Uwaga:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
1 lat temu
Dzień dobry, chciałam zapytać czy można w tym przepisie nie używać jajek (dziecko ma alergię pokarmowa)? Co użyć zamiast nich? Dziękuję ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Moje pierwsze ciasto marchewkowe
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Pierwszy raz robilam wogole ciasto fit , jest obledne .Ja nie robilam zadnej polewy czy cukru pudru.Dla mnie wystarczajaco slodkie bezniczego. Super ciasto
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
6 lat temu
Dzień dobry. Ciasto uwielbiam, piekę zawsze, na każdą okazję, jest obłędne i wszędzie robi furrorę :-)
Zastanawiam się, czy można w nim cukier zastąpić ksylitolem? Jeśli tak to ile go dodać? Chciałabym zrobić ciasto bez cukru i nie wiem na ile on wpływa na to ciasto. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, planuję je na zbliżające się Święta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Myślę, że tak, Dałabym tyle co cukru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
6 lat temu
Dziękuję, spróbuję i zobaczymy czy się uda. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
7 lat temu
W moim piekarniku dział tylko górna grzałka. Nie mam też termoobiegiem. Jaki jest czas pieczenia i w ilu stopniach przy grzałce górnej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
7 lat temu
Witam, czy ciasto wyrośnie na tyle, żeby przekroić je na pół i zrobić z niego tort? Jakiej wtedy tortownicy do pieczenia użyć? (Jakieś średnicy)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Możesz wziąć trochę mniejszą tortownicę np. 24cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gaba·
8 lat temu
na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Wielkość tortownicy jest zawsze podana w opisie, tutaj w pkt. 5 tortownica o śr. 26 cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MeG·
9 lat temu
Zrobiłam dziś to ciasto jest pyszne, bardzo polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
abc·
10 lat temu
[quote]Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota![/quote]
Dokładnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kamila·
10 lat temu
Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Upiekłam to ciasto. Jest prze-pysz-ne!. Proste, szybkie i efekt znakomity.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Magdo[/b] możesz. Piekłabym w 180st. przez ok. 20min. do suchego patyczka. Cynamon jak najbardziej pasuje do banana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
I jeszcze jedno pytanie. Czy do tego przepisu można dodać łyżeczkę cynamonu? Czy cynamon nie "gryzie się" z bananami? Podobno prawdziwe ciasto marchewkowe powinno mieć cynamon. Stąd moje pytanie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Witam, czy można spróbować z tego ciasta zrobić muffinki? Czy wyrosną ładnie? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze piec i jaki będzie czas ich pieczenia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
11 lat temu
Ciasto przepyszne, nie dawałam serka, bo nie miałam, posypałam pudrem. Ogólnie wyszło takie jak na zdjęciu. Nawet moje dzieci niejadki nie mogły się najeść!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
11 lat temu
zrobilam ciacho. po 3 dniach przy odkrawaniu ciagna sie z niego biale nitki. wiesz co to? :o
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Dominiko[/b] piekłam na grzałce góra- dół.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
12 lat temu
Witam.
Czy ciasto pieczemy na termoobiegu? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Kasiu[/b] zmiksowałam tylko serek z cukrem pudrem, a te paski zrobiłam przy użyciu rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
12 lat temu
Ciasto jest rewelacyjne, zrobiłam je właśnie po raz kolejny, nie ma opcji, żeby nie wyszło :) Zastanawiam się, czy następnym razem "polewy" nie użyć jako kremu do przełożenia.
Mam pytanie do autorki - jak udało Ci się tak ładnie i gładko rozsmarować polewę? Na Twoich zdjęciach tworzy piękną glazurę i rzeczywiście wygląda jak polewa, mi wychodzi dość nierówno nałożony krem.