Ciasto marchewkowe z polewą serową

43 Komentarzy
Ciasto marchewkowe z polewą serową

Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.

Składniki:

Ciasto:

  • 175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
  • 55g orzechów włoskich
  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa serowa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 110g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  4. Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 miesięcy temu
    Dzień dobry, chciałam zapytać czy można w tym przepisie nie używać jajek (dziecko ma alergię pokarmowa)? Co użyć zamiast nich? Dziękuję ;) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Moje pierwsze ciasto marchewkowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Pierwszy raz robilam wogole ciasto fit , jest obledne .Ja nie robilam zadnej polewy czy cukru pudru.Dla mnie wystarczajaco slodkie bezniczego. Super ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 5 lat temu
    Dzień dobry. Ciasto uwielbiam, piekę zawsze, na każdą okazję, jest obłędne i wszędzie robi furrorę :-)
    Zastanawiam się, czy można w nim cukier zastąpić ksylitolem? Jeśli tak to ile go dodać? Chciałabym zrobić ciasto bez cukru i nie wiem na ile on wpływa na to ciasto. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, planuję je na zbliżające się Święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 lat temu
    W moim piekarniku dział tylko górna grzałka. Nie mam też termoobiegiem. Jaki jest czas pieczenia i w ilu stopniach przy grzałce górnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 6 lat temu
    Witam, czy ciasto wyrośnie na tyle, żeby przekroić je na pół i zrobić z niego tort? Jakiej wtedy tortownicy do pieczenia użyć? (Jakieś średnicy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gaba · 7 lat temu
    na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wielkość tortownicy jest zawsze podana w opisie, tutaj w pkt. 5 tortownica o śr. 26 cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MeG · 8 lat temu
    Zrobiłam dziś to ciasto jest pyszne, bardzo polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    abc · 9 lat temu
    [quote]Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota![/quote]
    Dokładnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kamila · 9 lat temu
    Najsmaczniejsze i najlatwiejsze ciasto jakie robilam w zyciu!! dodaje troszke cynamonu i galki muszkatolowej...pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Upiekłam to ciasto. Jest prze-pysz-ne!. Proste, szybkie i efekt znakomity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz. Piekłabym w 180st. przez ok. 20min. do suchego patyczka. Cynamon jak najbardziej pasuje do banana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    I jeszcze jedno pytanie. Czy do tego przepisu można dodać łyżeczkę cynamonu? Czy cynamon nie "gryzie się" z bananami? Podobno prawdziwe ciasto marchewkowe powinno mieć cynamon. Stąd moje pytanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Witam, czy można spróbować z tego ciasta zrobić muffinki? Czy wyrosną ładnie? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze piec i jaki będzie czas ich pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 10 lat temu
    Ciasto przepyszne, nie dawałam serka, bo nie miałam, posypałam pudrem. Ogólnie wyszło takie jak na zdjęciu. Nawet moje dzieci niejadki nie mogły się najeść!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    zrobilam ciacho. po 3 dniach przy odkrawaniu ciagna sie z niego biale nitki. wiesz co to? :o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Dominiko[/b] piekłam na grzałce góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 10 lat temu
    Witam.

    Czy ciasto pieczemy na termoobiegu? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] zmiksowałam tylko serek z cukrem pudrem, a te paski zrobiłam przy użyciu rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne, zrobiłam je właśnie po raz kolejny, nie ma opcji, żeby nie wyszło :) Zastanawiam się, czy następnym razem "polewy" nie użyć jako kremu do przełożenia.

    Mam pytanie do autorki - jak udało Ci się tak ładnie i gładko rozsmarować polewę? Na Twoich zdjęciach tworzy piękną glazurę i rzeczywiście wygląda jak polewa, mi wychodzi dość nierówno nałożony krem.