Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.
Składniki:
Ciasto:
175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
55g orzechów włoskich
170g cukru
3 jajka
175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
2 dojrzałe banany
280g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa serowa:
200g serka kremowego typu Philadelphia
110g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Banany rozgnieść widelcem na papkę.
Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.
Uwaga:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.
Wspaniale ciasto!!! Dzieki za przepis. Zmodyfikowalam troche krem dodajac syrop klonowy i mase krowkowa. Podoba mi sie ze nie jest za slodkie. A, i zrobilam babeczki zamiast ciasta okraglego, wyszle przepyszne, nie za suche, z kremem, idealne! Dziekuje bardzo!!!
PRZEPYSZNE! Zrobiłam więcej polewy i całe ciasto nią otoczyłam razem z bokami jak tort, posypałam płatkami migdałów. MNIAM!!
[img]http://s4.tinypic.com/4uj75x_th.jpg[/img]
Joanno, chciałabym zrobić z cista marchewkowego torcik. Jaką masą mogę przełożyć ciasto?
Robiąc poprzednio polewę kremową dałam ze dwa razy więcej cukru a i tak była płynna... czy ona taka ma być? W lodówce nie zrobiła się skorupa, nawet po całej nocy...
Polewa nie jest sztywna, ale też nie rozpływa się. Możesz ją usztywnić dodając masło, popatrz jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/848-wilgotne-ciasto-dyniowe"]"Wilgotne ciasto dyniowe"[/url]. Możesz też zrobić inną masę serową np. na twarogu z wiaderka: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/709-wuzetka"]"Wuzetka"[/url] (tylko z połowy porcji) lub z mascarpone: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/632-tort-z-kitkat-mms"]"Tort z KitKat i M&M's"[/url] (pomijając ananasa)
Właśnie zrobiłam to ciasto, i jestem rozczarowana. Piekłam tylko 40 minut 180 stopni i wydaje mi się już za suche.
Czegoś mi w nim też brakuje. Polewę zrobiłam z serka mascarpone. I to najlepsza część tego ciasta.
Jadłam już ciasto marchewkowe i było przepysze. Zupelnie inny smak :(
Właśnie się nim delektuję :) ŚWIETNE ciasto - szybkie,łatwe (nie ma prawa nie wyjść), słodkie,niebanalne. Ciasto marchewkowe z orzechami,bananami i serową polewą - brzmi jak szaleństwo,ale działa :) Polecam szczególnie tym,którzy w pieczeniu stawiają pierwsze kroki,tak jak ja :)
To moje trzecie ciasto w życiu i drugie z tej strony. Jest PRZEPYSZNE i PRZELATWE! Polecam wszystkim ( moja modyfikacja-> do polewy dodaam trochę śmietanki 18%) SUPER! Odkryam u siebie nową miośc - do pieczenia! Lepeij późno niż wcale :)