Fale Dunaju

71 Komentarzy

fale dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 170g cukru
  • 175ml oleju
  • 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
  3. Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
  4. Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.

Smacznego.

Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

fale dunaju

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 9 miesięcy temu
    Ciasto ładnie rośnie, ale na tę ilość ciasta proponuję zwiększyć ilość kremu (bez zwiększania ilości masła). Przypominają się czasy dzieciństwa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 9 miesięcy temu
    Upiekłam dziś, wyszedł przepiękny i przepyszny... Ale nie potrafię zrobić takich wzorków na polewie. Jak to Pani robi? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nicole · 1 lat temu
    Niestety ale krem paskudny, coś jest nie tak z proporcjami 😬 szkoda bo ciasto się ładnie upiekło 🤷‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Elżbieta · 1 lat temu
      Bardzo dobry przepis i pyszne ciasto😍 To standardowe proporcje kremu budyniowego, kluczowe jest aby masło było utarte na biały puch a nie tylko rozmieszane, w przeciwnym wypadku krem wyjdzie bardzo tłusty, dodatkowo można zwiększyć o pół porcji budyń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Ciasto łatwe do zrobienia i nie wymaga dużo składników, jednak coś jest nie tak z przepisem ponieważ ciasto trochę zakalcowate a robione 1 do 1, proporcja masy zdecydowanie za mała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 2 lat temu
    Prosty, fajny przepis. Właśnie się zajadamy. Ale zamiast budyniu z proszku i ogromnej ilości masła, polecam zrobić creme pattisere z tego blogu oraz polewę ganache. I dużo owoców. W mojej wersji były to świeże borówki. Piekłam 30 minut w nieco większej blaszce. Pyszności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Przepis dobry, tylko do pkt 5. Masę budyniowa lepiej zrobić ta prawdziwa z żółtek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 2 lat temu
    Krem ma zwalone proporcje, z lodówki ciasta nie da się kroić! Kamień!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Chełchowska · 2 lat temu
    Rewelacyjny przepis ! Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu , nie ma mowy o żadnym zakalcu , udało się idealnie . Polecam każdemu łasuchowi i życzę smacznego .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 lat temu
      Tez robiłam i wyszło idealnie !!! Jak może być krem z budyniu i masła kamieniem 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Świetny przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 2 lat temu
    :DTeż piekę to ciasto ciekawe jakie wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 2 lat temu
    Mniam. A czy mogą być mrożone wiśnie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krystyna · 2 lat temu
      Oczywiście proszę je tylko odmrozić i niech przed dodaniem do ciasta, osiągną temperaturę pokojową. Pozdrawiam Krystyna ze Swarzędza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smakosz · 2 lat temu
    Świetny przepis już kilka razy robiłam dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zadowolona · 3 lat temu
    Ciasto wychodzi super za każdym razem, krem robię z gotowej masy do karpatki i dodaje masło, jest przepychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rozczarowana :( · 3 lat temu
    przed chwilą skończyłam robić to ciasto, ale już podczas robienia kremu na różne sposoby próbowałam go ratować bo faktycznie czuć samo masło :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 3 lat temu
      Ja zrobiłam z pół kostki masła i jest super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 3 lat temu
    Robiłam to ciasto również z agrestem i też jest pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 3 lat temu
    Niestety nie polecam. Wyszedl zakalec, ogólnie ciasto nie wyrosło a ten krem samo masło..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beatka · 3 lat temu
    Ja właśnie go upiekłam jak rodzinka tak i sąsiedzi są zachwyceni. POLECAM serdecznie (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Kiedy najlepiej zrobić takie piękne fale na czekoladzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Pamiętam ten placek z lat dzieciństwa, kiedy to babcia koleżanki go piekła, a ta przynosiła go na dwór. Dostałam wiśnie i postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Wyszedł super, choć z własnej winy zepsułam budyń. Za ciepły budyń zmiksowałam z maslem i niestety jest lejący.nasteonym razem uzbroję się w cierpliwość. Polewę zrobiłam z masła, cukru pudru i kakao. Ogólnie jest bardzo smaczny. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Bardzo fajny przepis robiłam dwa razy już smaczne a za drugim razem zamiast budyniu zrobiłam z bitą śmietaną i czekolada startą na tarce pycha