Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.
Składniki: Ciasto ucierane:
3 jajka
170g cukru
175ml oleju
175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
350g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
400ml mleka
2 łyżki cukru
250g masła
Polewa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Wiśnie odsączyć na sitku.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.
A ja wam powiem, że te fale dunaju to nic specjalnego. Zrobiłam i było bez zachwytow wśród gości. To zwyczajne ciasto babkowe z dużą warstwą mdłego kremu. Więcej nie zrobię.
Ciasto z tego przepisu jest przepyszne. Robiłam je już ze dwadzieścia razy i zawsze wychodzi świetne. Jeśli chcę być pewna, że ciasto mi się uda i gościom będzie smakować, to wybieram właśnie ten przepis. Od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :))
Nie polecam tego przepisu. Zamiast 30 min piekłam ciasto 60 min bo po pół godziny wciąż było wodniste. masa budyniowa wyszła bardzo płynna. Następnym razem wypróbuje inny przepis na fale dunaju.
Fantastyczne ciasto. Zrobiłam i wyszło idealnie. Moja modyfikacja polegała na tym, że zamiast czekolady dałam na wierzch galaretkę. Tak czy inaczej świetne. Gorąco polecam :-)
Witam, od jakiegoś czasu odwiedzam i korzystam z Pani przepisów. I mam pytanie czy wiśnie w falach dunaju muszą być z kompotu czy można skorzystać ze świeżych? Jest teraz sezon i pomyślał, że może było było dobrze...
Rewelacja! Wypróbowałam wiele przepisów na Fale Dunaju ale z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Żałuję że od razu nie wpadłam na to żeby sprawdzić czy przepis jest na DW. Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce, pominęłam warstwę budyniową, ciasto oblalam polewą czekoladową. W tej oszczędnej wersji ciasto też jest przepyszne, puszyste, miękkie i bardzo szybkie do wykonywania. Gorąco polecam! :)
[b]Dorko[/b] wydaje mi się, że tak. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, szczególnie właśnie w środku ciasta. Jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
A mi sie margaryna sciela i raczej mi ten krem budyniowy nie wyjdzie tak wiec na przyszlosc dziewczyny dobrze zmiksujcie margaryne i powolutku dodawajcie budyn:-) pzdr p.s ale i tak na pierwszy raz to git:-)
[b]Kinio[/b] od razu wylej ciepłą polewę na zimną masę. Jak zrobisz to sprawnie i szybko to nic się nie wtopi ;-) Polewa nie jest gorąca, raczej lekko ciepła i szybko zastyga na zimnej masie.