Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.
Składniki: Ciasto ucierane:
3 jajka
170g cukru
175ml oleju
175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
350g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
400ml mleka
2 łyżki cukru
250g masła
Polewa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Wiśnie odsączyć na sitku.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M·
1 lat temu
Ciasto ładnie rośnie, ale na tę ilość ciasta proponuję zwiększyć ilość kremu (bez zwiększania ilości masła). Przypominają się czasy dzieciństwa :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta ·
2 lat temu
Upiekłam dziś, wyszedł przepiękny i przepyszny... Ale nie potrafię zrobić takich wzorków na polewie. Jak to Pani robi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Mam plastikową skrobkę cukierniczą ząbkowaną 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nicole·
2 lat temu
Niestety ale krem paskudny, coś jest nie tak z proporcjami 😬 szkoda bo ciasto się ładnie upiekło 🤷♀️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elżbieta·
2 lat temu
Bardzo dobry przepis i pyszne ciasto😍 To standardowe proporcje kremu budyniowego, kluczowe jest aby masło było utarte na biały puch a nie tylko rozmieszane, w przeciwnym wypadku krem wyjdzie bardzo tłusty, dodatkowo można zwiększyć o pół porcji budyń.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał ·
3 lat temu
Ciasto łatwe do zrobienia i nie wymaga dużo składników, jednak coś jest nie tak z przepisem ponieważ ciasto trochę zakalcowate a robione 1 do 1, proporcja masy zdecydowanie za mała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie ·
3 lat temu
Prosty, fajny przepis. Właśnie się zajadamy. Ale zamiast budyniu z proszku i ogromnej ilości masła, polecam zrobić creme pattisere z tego blogu oraz polewę ganache. I dużo owoców. W mojej wersji były to świeże borówki. Piekłam 30 minut w nieco większej blaszce. Pyszności.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
3 lat temu
Przepis dobry, tylko do pkt 5. Masę budyniowa lepiej zrobić ta prawdziwa z żółtek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mateusz·
3 lat temu
Krem ma zwalone proporcje, z lodówki ciasta nie da się kroić! Kamień!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka Chełchowska·
3 lat temu
Rewelacyjny przepis ! Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu , nie ma mowy o żadnym zakalcu , udało się idealnie . Polecam każdemu łasuchowi i życzę smacznego .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
2 lat temu
Tez robiłam i wyszło idealnie !!! Jak może być krem z budyniu i masła kamieniem 😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Świetny przepis!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
3 lat temu
:DTeż piekę to ciasto ciekawe jakie wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
4 lat temu
Mniam. A czy mogą być mrożone wiśnie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystyna·
3 lat temu
Oczywiście proszę je tylko odmrozić i niech przed dodaniem do ciasta, osiągną temperaturę pokojową. Pozdrawiam Krystyna ze Swarzędza.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Smakosz·
4 lat temu
Świetny przepis już kilka razy robiłam dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zadowolona·
4 lat temu
Ciasto wychodzi super za każdym razem, krem robię z gotowej masy do karpatki i dodaje masło, jest przepychota
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rozczarowana :(·
4 lat temu
przed chwilą skończyłam robić to ciasto, ale już podczas robienia kremu na różne sposoby próbowałam go ratować bo faktycznie czuć samo masło :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Ja zrobiłam z pół kostki masła i jest super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa ·
4 lat temu
Robiłam to ciasto również z agrestem i też jest pyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
4 lat temu
Czy agrest surowy czy z ugotowany ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daga·
4 lat temu
Niestety nie polecam. Wyszedl zakalec, ogólnie ciasto nie wyrosło a ten krem samo masło..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beatka·
5 lat temu
Ja właśnie go upiekłam jak rodzinka tak i sąsiedzi są zachwyceni. POLECAM serdecznie (ok)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Kiedy najlepiej zrobić takie piękne fale na czekoladzie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Od razu po rozłożeniu polewy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
5 lat temu
Pamiętam ten placek z lat dzieciństwa, kiedy to babcia koleżanki go piekła, a ta przynosiła go na dwór. Dostałam wiśnie i postanowiłam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Wyszedł super, choć z własnej winy zepsułam budyń. Za ciepły budyń zmiksowałam z maslem i niestety jest lejący.nasteonym razem uzbroję się w cierpliwość. Polewę zrobiłam z masła, cukru pudru i kakao. Ogólnie jest bardzo smaczny. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
5 lat temu
Bardzo fajny przepis robiłam dwa razy już smaczne a za drugim razem zamiast budyniu zrobiłam z bitą śmietaną i czekolada startą na tarce pycha