Fale Dunaju

71 Komentarzy

fale dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 170g cukru
  • 175ml oleju
  • 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
  3. Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
  4. Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.

Smacznego.

Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

fale dunaju

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 5 lat temu
    A ja wam powiem, że te fale dunaju to nic specjalnego. Zrobiłam i było bez zachwytow wśród gości. To zwyczajne ciasto babkowe z dużą warstwą mdłego kremu. Więcej nie zrobię.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ela · 4 lat temu
      Można dodać do masy budyniowej kieliszek spirytusu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Ciasto z tego przepisu jest przepyszne. Robiłam je już ze dwadzieścia razy i zawsze wychodzi świetne. Jeśli chcę być pewna, że ciasto mi się uda i gościom będzie smakować, to wybieram właśnie ten przepis. Od niego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam z tego przepisu - wyszło super ! tyle że faktycznie trochę dłużej trzymałam w piekarniku.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 7 lat temu
    Nie polecam tego przepisu. Zamiast 30 min piekłam ciasto 60 min bo po pół godziny wciąż było wodniste. masa budyniowa wyszła bardzo płynna. Następnym razem wypróbuje inny przepis na fale dunaju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 8 lat temu
    Nie polecam zakalec szkoda czasu i produktów :
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata · 5 lat temu
      Właśnie mi też wyszedł.zakalec
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Beata · 4 lat temu
      Właśnie potwierdzam zakalec wyszedł mi i tyle😖😖
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 4 lat temu
      Trzeba pamiętać że składniki musza mieć temp pokojową a za nim wyłączymy ciasto trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło . To nie wina przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 9 lat temu
    Fantastyczne ciasto. Zrobiłam i wyszło idealnie. Moja modyfikacja polegała na tym, że zamiast czekolady dałam na wierzch galaretkę. Tak czy inaczej świetne. Gorąco polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    najlepsza jest masa budyniowa,gdy budyń ugotujemy tradycyjnie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 10 lat temu
    ciasto bardzo pyszne cała moja rodzina je chwali:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    Nie polecam zakalec masa tragedia kompletnie bez smaku ogolnie fujjjj szkoda czasu i produktow :-x
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natalio[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 11 lat temu
    Witam, od jakiegoś czasu odwiedzam i korzystam z Pani przepisów. I mam pytanie czy wiśnie w falach dunaju muszą być z kompotu czy można skorzystać ze świeżych? Jest teraz sezon i pomyślał, że może było było dobrze...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Rewelacja! Wypróbowałam wiele przepisów na Fale Dunaju ale z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Żałuję że od razu nie wpadłam na to żeby sprawdzić czy przepis jest na DW. Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce, pominęłam warstwę budyniową, ciasto oblalam polewą czekoladową. W tej oszczędnej wersji ciasto też jest przepyszne, puszyste, miękkie i bardzo szybkie do wykonywania. Gorąco polecam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Elu[/b] mogą być mrożone. Proszę ich nie rozmrażać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Czy wiśnie mogą być mrożone? I czy wtedy przed ułożeniem na ciasto trzeba je rozmrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Dorko[/b] wydaje mi się, że tak. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, szczególnie właśnie w środku ciasta. Jeśli jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorka · 11 lat temu
    Nie wiem dlaczego, ale u mnie cały środek się zapadł :sad: . Czy mogło być za wcześnie wyjęte z pieca? Hmm, może z następnym będzie inaczej :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaska · 11 lat temu
    A mi sie margaryna sciela i raczej mi ten krem budyniowy nie wyjdzie tak wiec na przyszlosc dziewczyny dobrze zmiksujcie margaryne i powolutku dodawajcie budyn:-) pzdr p.s ale i tak na pierwszy raz to git:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kinio[/b] od razu wylej ciepłą polewę na zimną masę. Jak zrobisz to sprawnie i szybko to nic się nie wtopi ;-) Polewa nie jest gorąca, raczej lekko ciepła i szybko zastyga na zimnej masie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 12 lat temu
    A polewę polać jak jest gorąca czy poczekać aż trochę ostygnie bo gorąca przecież wtopi się w masę??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    [i]Bardzo dobre wychodzi też jak zamiast tej masy budyniowej przełożymy jakimś kremem.:)[/i]