Fale Dunaju

71 Komentarzy

fale dunaju

Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.

Składniki:
Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 170g cukru
  • 175ml oleju
  • 175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 250g masła

Polewa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć na sitku.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
  3. Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
  4. Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.

Smacznego.

Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25- 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

fale dunaju

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Asiu[/b] aż masa stwardnieje i dopiero wtedy zrób polewę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 11 lat temu
    jak dlugo ciasto musi byc w lodowce po zrobieniu masy budyniowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] mogą być inne owoce np. brzoskwinie, morele (również z puszki), jabłka, gruszki. Tylko pokrój je na kawałki (w półksiążyce). Może być również bez owoców, ale wtedy nie zrobią się te fale. Z owocami ciasto jest smaczniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    czy zamiast wiśni można użyć innych owoców, lub ewentualnie można zrobić wersję bez owoców?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Wiki[/b] polewę możesz przygotować, gdy masa stwardnieje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 12 lat temu
    a tą polewe czekoladową dodajemy po wyjęciu z lodówki czy przed ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Madziu[/b] nie. Ciasto jest dość gęste i nakładasz po prostu jedną warstwę na drugą i nic się nie miesza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Szczypiór · 12 lat temu
    czy jasne ciasto nie zmiesza się z ciemnym .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marto[/b] całe jajka należy utrzeć z cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    jajka oddzielamy od bialek , czy miksujemy wszytko razem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Dorciu[/b] wzorek zrobiłam taką plastikową łopatką, fachowo nazywa się to skrobka cukiernicza z ząbkami. Mam coś takiego: http://www.sweetdecor.pl/2649,skrobka-z-tworzywa-z-z-bkami-11-x-7-5-cm.html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorcia · 12 lat temu
    Witam !!! a jak zrobić ten falisty wzorek z czekolady ? :) dopiero od niedawna .. próbuję "tworzyć" ciasta :D jeszcze wiele nauki przede mną .. wczoraj upiekłam to ciasto właśnie - smakuje wyśmienicie .. ale zmieszało mi się ciemne ciasto z jasnym :( pozdrawiam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelinkarad · 12 lat temu
    A ja jak robilam to ciasto kiedyś to z jablkami pokrojonymi a nie z wiśniami, ale następnym razem zrobie z wiśniami....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jola · 12 lat temu
    Witam, właśnie szukałam przepisu na Fale Dunaju, bo szczerze mówiąc jakoś nigdy mi się to ciasto nie udało.Robiłam je wiele razy .A dodawałyście zamiast wiśni jabłka, krojone w ósemki.? Fale są wtedy wspaniałe.

    U mnie jakoś z ciastem nie wychodziło.Spróbuję ten przepis. pozdrawiam wszystkie Panie z okazji pieczenia przed Bożym Narodzeniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota wierobiej · 13 lat temu
    POLECAM CIASTO PYSZNE!!! DODATKOWO DO MASY DODAŁYŚMY PARĘ KROPELEK AROMATU MIGDAŁOWEGO REWELACJA!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Tak, mogą być czereśnie. Fale utworzą się jak owoce zapadną się w cieście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    hmmmm ale czym ten falisty wzór można zrobić?pomału zabieramy się do tworzenia tego cuda :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    ciasto pysznie wygląda.ale czy zamiast wiśni mogą być czereśnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magnolia · 1 lat temu
      Nie wiem dlaczego są krytyczne komentarze.Chyba brak doświadczenia w kuchni albo złośliwość.Robię kolejny raz tylko zmieniam smak budyniu.Tym razem czekoladowy.Wyszło perfekt🤗