Jedno z klasycznych ciast. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto ucierane z zatopionymi w nim wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki wiśniom powstaje charakterystyczna fala. Jest nieskomplikowane i dość szybkie do przygotowania.
Składniki: Ciasto ucierane:
3 jajka
170g cukru
175ml oleju
175ml mleka + 1 łyżka (temp. pokojowa)
350g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
wiśnie z kompotu (waga samych wiśni 350g)
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
400ml mleka
2 łyżki cukru
250g masła
Polewa czekoladowa:
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki kremu czekoladowego Nutella
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Wiśnie odsączyć na sitku.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ubitej masy na przemian z 175ml mleka (ucieram mikserem na małych obrotach).
Połowę ciasta przełożyć do prostokątnej formy (o wymiarach ok. 35x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka. Wymieszać. Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
Na ciemnym cieście ułożyć wiśnie. (Można je lekko wcisnąć w ciasto).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Ok. 350ml mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę budyniową rozsmarować na zimnym cieście. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać Nutellę i olej i wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto. Można zrobić dodatkowo falisty wzorek na polewie.
Smacznego.
Przepis pochodzi z tej strony, „Donauwelle-super easy”.
[b]Magdo[/b] mogą być inne owoce np. brzoskwinie, morele (również z puszki), jabłka, gruszki. Tylko pokrój je na kawałki (w półksiążyce). Może być również bez owoców, ale wtedy nie zrobią się te fale. Z owocami ciasto jest smaczniejsze.
Witam !!! a jak zrobić ten falisty wzorek z czekolady ? :) dopiero od niedawna .. próbuję "tworzyć" ciasta :D jeszcze wiele nauki przede mną .. wczoraj upiekłam to ciasto właśnie - smakuje wyśmienicie .. ale zmieszało mi się ciemne ciasto z jasnym :( pozdrawiam !
Witam, właśnie szukałam przepisu na Fale Dunaju, bo szczerze mówiąc jakoś nigdy mi się to ciasto nie udało.Robiłam je wiele razy .A dodawałyście zamiast wiśni jabłka, krojone w ósemki.? Fale są wtedy wspaniałe.
U mnie jakoś z ciastem nie wychodziło.Spróbuję ten przepis. pozdrawiam wszystkie Panie z okazji pieczenia przed Bożym Narodzeniem.
Nie wiem dlaczego są krytyczne komentarze.Chyba brak doświadczenia w kuchni albo złośliwość.Robię kolejny raz tylko zmieniam smak budyniu.Tym razem czekoladowy.Wyszło perfekt🤗