Ciasto marchewkowe z polewą serową

43 Komentarzy
Ciasto marchewkowe z polewą serową

Marchewkowe ciasto z nutą bananowo- orzechową. Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo łatwe. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki należy wymieszać tylko łyżką. Prościej już się nie da ;). Ciasto jest wilgotne, soczyste, bardzo smaczne, a polewa serowa idealnie do niego pasuje.

Składniki:

Ciasto:

  • 175g marchewki (potrzebne są 2 nieduże marchewki)
  • 55g orzechów włoskich
  • 170g cukru
  • 3 jajka
  • 175ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 2 dojrzałe banany
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa serowa:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 110g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Banany rozgnieść widelcem na papkę.
  4. Do dużej miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, marchewki, banany, orzechy, mąkę, szczyptę soli, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10- 15 minut w formie, następnie odwrócić, ściągnąć papier do pieczenia i na kratce pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Serek utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ciasto. (Część polewy wycisnęłam przez szprycę z małą, okrągłą końcówką). Ciasto wstawić do lodówki.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen. Die 100 besten Rezepte". Lesley Mackley.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową Ciasto marchewkowe z polewą serową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 11 lat temu
    Wspaniale ciasto!!! Dzieki za przepis. Zmodyfikowalam troche krem dodajac syrop klonowy i mase krowkowa. Podoba mi sie ze nie jest za slodkie. A, i zrobilam babeczki zamiast ciasta okraglego, wyszle przepyszne, nie za suche, z kremem, idealne! Dziekuje bardzo!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    PRZEPYSZNE! Zrobiłam więcej polewy i całe ciasto nią otoczyłam razem z bokami jak tort, posypałam płatkami migdałów. MNIAM!!
    [img]http://s4.tinypic.com/4uj75x_th.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Maua[/b] mogą być laskowe, a olej może być rzepakowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maua · 11 lat temu
    Czy mogą być orzechy laskowe?
    Czy olej słonecznikowy można innym zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    .mago · 11 lat temu
    Joanno, chciałabym zrobić z cista marchewkowego torcik. Jaką masą mogę przełożyć ciasto?
    Robiąc poprzednio polewę kremową dałam ze dwa razy więcej cukru a i tak była płynna... czy ona taka ma być? W lodówce nie zrobiła się skorupa, nawet po całej nocy...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Polewa nie jest sztywna, ale też nie rozpływa się. Możesz ją usztywnić dodając masło, popatrz jak w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/848-wilgotne-ciasto-dyniowe"]"Wilgotne ciasto dyniowe"[/url]. Możesz też zrobić inną masę serową np. na twarogu z wiaderka: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/709-wuzetka"]"Wuzetka"[/url] (tylko z połowy porcji) lub z mascarpone: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/632-tort-z-kitkat-mms"]"Tort z KitKat i M&M's"[/url] (pomijając ananasa)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tinka · 11 lat temu
    Ciasto wspaniałe! Właśnie zrobiłam i smakuje wysmienicie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Ciasto jest super,mój 16sto miesięczny synek wcina kawałek za kawałkiem :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam to ciasto, i jestem rozczarowana. Piekłam tylko 40 minut 180 stopni i wydaje mi się już za suche.
    Czegoś mi w nim też brakuje. Polewę zrobiłam z serka mascarpone. I to najlepsza część tego ciasta.
    Jadłam już ciasto marchewkowe i było przepysze. Zupelnie inny smak :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Klaudio[/b] możesz wziąść dowolny kremowy serek (śmietankowy, kanapkowy) jaki znajdziesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Dzień dobry! Czego można użyć zamiast philadelphi? mam kopot z dostaniem jej :( pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Właśnie się nim delektuję :) ŚWIETNE ciasto - szybkie,łatwe (nie ma prawa nie wyjść), słodkie,niebanalne. Ciasto marchewkowe z orzechami,bananami i serową polewą - brzmi jak szaleństwo,ale działa :) Polecam szczególnie tym,którzy w pieczeniu stawiają pierwsze kroki,tak jak ja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kaziku[/b] spróbuj, bo na prawdę warto :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kazik · 12 lat temu
    Ale czy wychodzi to ciasto bo to ze ladnie wyglada to sie zgadzam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 12 lat temu
    To moje trzecie ciasto w życiu i drugie z tej strony. Jest PRZEPYSZNE i PRZELATWE! Polecam wszystkim ( moja modyfikacja-> do polewy dodaam trochę śmietanki 18%) SUPER! Odkryam u siebie nową miośc - do pieczenia! Lepeij późno niż wcale :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aghni · 12 lat temu
    najlepsze ciasto na świecie :) ja uwielbiam je z masą mascarpone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    z orzechami zapowiada się pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nitka · 13 lat temu
    Wygląda wspaniale !!! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jakie cudowne to ciasto !Marchewkowe z pyszna polewą. Bardzo mi się podoba i zabieram kawałeczek:)
    Pozdrawiam :-)