Tort z masą cukrową

138 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 12 lat temu
    [quote][b]Doroto[/b] dowolnie, to co lubicie. Mogą być wiśnie (jeśli będą kwaśne to dodaj więcej cukru do sera. Masa serowa nie jest za słodka) lub np. brzoskwinie lub gruszki z puszki.[/quote]
    Czy na nasączony tort można położyć masę marcepanową, i czy bitą śmietaną może być posmarowany po bokach czy musi być masa z masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Doroto[/b] dowolnie, to co lubicie. Mogą być wiśnie (jeśli będą kwaśne to dodaj więcej cukru do sera. Masa serowa nie jest za słodka) lub np. brzoskwinie lub gruszki z puszki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    A co może być zamiast bananów?
    może wiśnie?
    Niestety ciasta z bananem nam się już przejady a ten tort wygląda wyśmienicie i planuję go upiec..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Niestety tak, radzę szybko lecieć do sklepu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota wierobiej · 13 lat temu
    jej wiedziałam że czegoś zapomniałam!glukozy do masy cukrowej!czy ona jest koniecznie potrzebna! RATUNKU!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    Genialny tort. Zrobiam wczoraj, a dziś jestem świeżo po konsumpcji. Niedość że piękny, to jeszcze pyszny. Malo slodki mimo lukru, smakuje trochę jak sernik. Dla mnie bomba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fitonia · 13 lat temu
    Od jakiegoś czasu zaglądam na Twoją stronę,i powolutku coś czasem robię. Niedawno zrobiłam ten tort i muszę przyznać,że jest prosty i bardzo smaczny i nie za słodki,a wygląda po przekrojeniu bardzo efektownie. Teraz zbieram się do zrobienia tortu pomarańczowego. Pozdrawiam i daję pięć *
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Wow, ale tort..Pięknie wygląda..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Idealny!
    Niesamowity!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    To już jest perfekcja w wykonaniu!!! Idealny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Jak on ślicznie wygląda w przekroju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Ależ pyszny to musi być tort:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Przepiękny! Zapisuję do zakładek i wkrótce zrobię - zbliżają się urodziny męża...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Pieknie wyglada, zachwycaja mnie te roze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    przepysznie wygląda!!!