Tort z masą cukrową

141 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Urszulo[/b] możesz obłożyć tort masą marcepanową, obojętne czy jest nasączony, czy nie. Zanim nałożysz masę marcepanową (tak samo cukrową) powinnaś posmarować go całego masą (inaczej marcepan nie będzie się miał do czego przykleić i przy krojeniu będzie odchodził). Bezpośrednio pod masę marcepanową i cukrową nie powinna znajdować się bita śmietana. Najlepsza jest masa maślana lub budyniowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 13 lat temu
    [quote][b]Doroto[/b] dowolnie, to co lubicie. Mogą być wiśnie (jeśli będą kwaśne to dodaj więcej cukru do sera. Masa serowa nie jest za słodka) lub np. brzoskwinie lub gruszki z puszki.[/quote]
    Czy na nasączony tort można położyć masę marcepanową, i czy bitą śmietaną może być posmarowany po bokach czy musi być masa z masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Doroto[/b] dowolnie, to co lubicie. Mogą być wiśnie (jeśli będą kwaśne to dodaj więcej cukru do sera. Masa serowa nie jest za słodka) lub np. brzoskwinie lub gruszki z puszki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 13 lat temu
    A co może być zamiast bananów?
    może wiśnie?
    Niestety ciasta z bananem nam się już przejady a ten tort wygląda wyśmienicie i planuję go upiec..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Niestety tak, radzę szybko lecieć do sklepu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota wierobiej · 13 lat temu
    jej wiedziałam że czegoś zapomniałam!glukozy do masy cukrowej!czy ona jest koniecznie potrzebna! RATUNKU!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    Genialny tort. Zrobiam wczoraj, a dziś jestem świeżo po konsumpcji. Niedość że piękny, to jeszcze pyszny. Malo slodki mimo lukru, smakuje trochę jak sernik. Dla mnie bomba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fitonia · 14 lat temu
    Od jakiegoś czasu zaglądam na Twoją stronę,i powolutku coś czasem robię. Niedawno zrobiłam ten tort i muszę przyznać,że jest prosty i bardzo smaczny i nie za słodki,a wygląda po przekrojeniu bardzo efektownie. Teraz zbieram się do zrobienia tortu pomarańczowego. Pozdrawiam i daję pięć *
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Wow, ale tort..Pięknie wygląda..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Idealny!
    Niesamowity!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    To już jest perfekcja w wykonaniu!!! Idealny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Jak on ślicznie wygląda w przekroju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Ależ pyszny to musi być tort:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Przepiękny! Zapisuję do zakładek i wkrótce zrobię - zbliżają się urodziny męża...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Pieknie wyglada, zachwycaja mnie te roze!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    przepysznie wygląda!!!