Tort z masą cukrową

138 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 11 lat temu
    Zrobiłam ten tort bez masy cukrowej. Wyszedł wybornie! Moja córka zjadła cały kawałek! A mój bratanek wziął aż 2 dokładki. Świetny przepis. Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwelinaK · 11 lat temu
    Od dłuższego czasu poszukiwałam przepisu na fajny tort z masą cukrową.Kiedy natrafiłam na Twój przepis od razu wiedziałam,że to jest to.Wygląda obłędnie ;-) Postanowiłam,że go zrobię choć nie liczyłam na to,że mi się uda.Ale wyszedł rewelacyjny!!A jak smakuje!!!Po prostu bomba!!!A te banany w połączeniu z tą masą serową genialne!!!Przepis ekstra.Jest moim numerem 1!!Smakował wszystkim.Polecam każdemu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Anno[/b] rozpuści, ale w tym przepisie śmietana nie ma bezpośredniego kontaktu z masą, dlatego nic się nie stanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 11 lat temu
    czy smietana nie rozpuści masy cukrowej?????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    Mój pierwszy tort właśnie się chłodzi. Jutro rozpoczynam walkę z masą cukrową. :) Tort ma tylko jedną wadę. Wygląda obłędnie przez co muszę pilnować domowników, aby nie został zjedzony lub nadgryziony ;). Liczę że tak samo smakuje jak wygląda. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kati · 11 lat temu
    Tort zrobiłam całkiem bez okazji, od tak żeby rodzinka miała co zjeść przy kawie. Niestety nie miałam barwników przez co ciasto nie wyglądało aż tak efektownie.
    [img]C:\Users\Kati\Desktop\20130223_213200_HDR[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aniu[/b] tort możesz ozdobić jak tylko Ci się podoba. Możesz na przykład zrobić polewę czekoladową, bitą śmietanę lub ganache (śmietana plus czekolada) jak np. tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/257-przepis-na-swiateczny-tort-czekoladowy"]Kliknij na ten link[/url] lub tylko spływającą czekoladę jak tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/486-przepis-na-tort-czekoladowy-z-bezami-i-suszonymi-sliwkami"]Kliknij na ten link[/url] lub dowolną masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania84 · 12 lat temu
    Witam, ten tort robiłam już kilkakrotnie po prostu rewelacja tylko mam takie pytanie zawsze walczę z masą cukrową ok 2 godz :( klei się i klei potem ciężko nałożyć :( czy ma Pani może jakiś pomysł jak inaczej przystroić tort na zewnątrz ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Malino[/b] super, że dałaś radę ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malina · 12 lat temu
    Tort zachwycił gości! Jubilatkę co chwila pytano o to, w której cukierni się zaopatrzyła:) Dziękuję baardzo za przepis! :) Na pewno nie ostatni raz, kiedy z niego skorzystałam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malina · 12 lat temu
    tak, na dzisiaj. Wczoraj było to niemożliwe. Poszłam za Twoją radą i piekę z 6ciu, ciemny biszkopt. Mam nadzieję, że do 3ch razy sztuka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Malino[/b] przeczytaj artykuł o pieczeniu biszkoptu: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url] Jeśli wychodzi Ci taki niski to spróbuj zrobić z przepisu na 6 jaj (zamieszczony artykule o biszkopcie).
    Na dzisiaj pieczesz tort? To naprawdę stresujące, piec tort na ostatnią chwilę. Powinien być już zrobiony najpóźniej wczoraj wieczorem. Przygotowanie tortu z masą cukrową to kilka godzin stresu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malina · 12 lat temu
    dzis urodziny przyjaciółki a ja nigdy nie piekłam tortu (ani biszkoptu)... co robie nie tak? upiekłam drugi,i jest wciąż niski, może 2,5cm wysokosci. Pomocy! :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    linka · 12 lat temu
    dziękuję za przepis torcik wyszed piękny i smaczny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 12 lat temu
    barwniki, owszem, są szkodliwe dla każdego, ale w nadmiernych ilościach. jak wszystko zresztą.. każdy barwnik syntetyczny wpływa w ten sposób. a przy naturalnym, trudno o piękny kolor. ale nie dramatyzujmy - jeśli raz na jakiś czas, upieczemy dziecku kolorowy tort z odrobinką (bo taką dodajemy do masy cukrowej) barwnika, nic złego się nie stanie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ago[/b] :o nieźle. Barwniki są używane przecież głównie do ciast dla dzieci!! Ja kupuję zawsze te same barwiki w tubkach firmy Dr. Oetker lub Schwartau (niemieckie). Oglądnęłam opakowanie i żadnych tego typu informacji na szczęście nie znalazłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    Zrobilam razem z corcia nasz pierwszy tort z masa cukrowa, wszystko wg Pani przepisu. Baaardzo pracochlonne ale wbrew pozorom stosunkowo proste. Jedyne co mnie niepokoi to informacje zawarte na barwnikach, ze posiadaja substancje ktore moga powodowac zaburzenia koncentracji u dzieci. Czy ktoś za firme ktora produkuje barwiki obojetne dla naszego organizmu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    Dziękuję, mam nadzieje ze się uda. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ago[/b] nie robiłam nigdy z nutellą, ale myślę, że powinna się tutaj sprawdzić.
    Banany nie ściemnieją, chyba, że tort rozkroisz to wtedy "odkryta" część banana będzie ciemnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 12 lat temu
    A jeszcze jedno pytanie, czy banany nie ciemnieja w ciescie na drugi dzien?