Tort z masą cukrową

138 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Emilio[/b] jeśli chcesz to możesz go delikatnie nasączyć. Masa serowa jest wilgotna, więc ja to pominęłam. Żrób jak wolisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Czy biszkoptu nie trzeba niczym nasączyć? Nie będzie suchy?
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] tort pokryty masą wstaw normalnie do lodówki jak każde inne ciasto. Nie trzeba go w niczym zamykać, bądź przykrywać. Najlepiej zrób go dzień, dwa wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    A chciałam zapytać jak przechowywać ten tort z masa cukrowa w lodowce szczelnie zamkniety ?czy jak pokryc masa przed samym podaniem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] tak, tylko ugotowane słodkie mleko skondensowane lub masę krówkową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Witam czy mogło by byc zamiast masy czekoladowej mleko skondensowane utarte z masłem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] ciasto ma średnicę 26cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    A jak duże mniej więcej wychodzi takie ciasto ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] banany pasują do masy krówkowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Czy zamiast masy serowej mogę dać krówkową ? Czy banany będą wtedy pasowały ? pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] zarówno brzoskwinie (najlepiej z puszki) jak i posiekane Maltesersy będą tutaj pasować. Możesz dać do masy brzoskwinie i Maltesersy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Witam:) planuję zrobić ten tort na urodziny taty, zastanawiam się jednak czym mogłabym i czy w ogóle jest możliwość zastąpienia bananów. Myślałam o brzoskwiniach ale prawdopodobnie źle wpłyną na masę serową. Myślałam również o cukierkach Maltesers, gdyż jesteśmy w domy ich oddanymi amatorami,ale również mam wątpliwości co do tego pomysłu.Bardzo proszę o radę.Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Beciu[/b] Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnij ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej.
    Jak upiec biszkopt zajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata G · 11 lat temu
    Pani Joanno czy jak dam tort do lodowki z krmem czekolodowym czy po tym czasie masa cukrowa i tak sie przyklei na zimnym kremie? i jak najlepiej upiec biszkopt zeby nie opadl?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majuffka · 11 lat temu
    Chciała bym serdecznie podziękować za radę oraz oczywiście za przepis :) co prawda tort nie wyszedł mi piętrowy, bo masa sie pokruszyła, ale i tak efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i synek był szczęśliwy, a goście zadowoleni i rozsmakowani w torcie :)
    [img]http://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1045219_4902131120392_1630736127_n.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natalko[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 11 lat temu
    Czy zanim pokryje tort masa to mom go posmarować kremem maslanym????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Majuffko[/b] obłóż oba torty tak samo tj. górę i bok. Spodu nie trzeba. Masie nic się nie stanie od biszkoptu :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    majuffka · 11 lat temu
    Witam, mam pytanie :)
    Chciała bym zrobić ten tort pietrowym :)
    i mam pytanie, czy jak dół obłoże lukrem, to góra, by się trzymać musi byćobłożona lukrem cała (łącznie ze spodem) czy jeśli na lukrze bedzie goły biszkopt to nic sie z masa nie stanie? :)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maniusia · 11 lat temu
    szukalam tortu na chrzciny wnusia i dotarlam do twojego. Tam smacznie wyglada, ze zaczynam jutro. jak zrbie pokarze efekt. bardzo dziekuje