Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka
140g cukru
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
10 miesięcy temu
Czy do tego tortu pasuje krem czekoladowy z bananami jako pierwsza od dołu warstwa, potem biszkopt i warstwa kremu serowa jak w przepisie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
10 miesięcy temu
Tak, tylko zrobiłabym mniej kremu serowego tak, żeby było nie za dużo i proporcjonalnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
10 miesięcy temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelinka J·
5 lat temu
Witam ,czy moge uzyc gotowej masy cukrowej ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
xxx·
8 lat temu
Zamiast śmietany- fix chcę dodać żelatyny.Ile żelatyny muszę dodać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
8 lat temu
Witam, na jaką wysokość mniej więcej powinien wyrosnąć biszkopt z podanych składników? Bo mój jest jakiś taki bardzo niski, na zdjeciach w torcie wygląda na dość wysoki... Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewelina·
9 lat temu
mam pytanie czy krem czekoladowy wystarczy pod masę cukrową czy lepiej zrobić masę maślaną? (żeby się dobrze przykleiła)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Jaki krem czekoladowy? Masz na myśli gotowy krem typu Nutella? Jeśli tak, to może być pod masę cukrową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
10 lat temu
Tort jest świetny. Bardzo smaczny i szybko się go robi. Mój pierwszy tort z masą cukrową. Masa z bananami jest pyszna. polecam każdemu. pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Karolino[/b] polecam zrobić lukier z cukru pudru i białka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
Witam. Chciałabym przykleić do masy cukrowej cukierki w stylu M&m's. Czym mogę to zrobić żeby się nie odkleily. (Cukierki mają być przyklejone tylko u góry). Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Magdo[/b] tak, pasuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
Witam mam pytanie czy do tortu z masa śmietaniowa pasuje połączenie dżemu z czarnej porzeczki(na biszkopt), świeżych malin i brzoskwini z puszki? Czy poleciła by Pani cos innego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Magdo[/b] beza będzie się rozpuszczać od kremu śmietanowego. Beza plus śmietana nadaje się ale do podania od razu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
10 lat temu
witam Pani Joasiu chciałam zrobić tort na chrzciny córki i w sobotę będę go ozdabiac... Moje pytanie jest takie czy mogę położyć miedzy krem smietanowy beze (w sobotę a chrzciny w niedziele)czy nic się z nia nie stanie? Jak ułożyć banany lub inne większe owoce zeby efektywnie się prezentowaly po przecieciu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Karolino[/b] możesz zrobić poncz, jeśli chcesz. Masa serowa jest wilgotna, więc ja poncz pominęłam, ale można oczywiście biszkopt dodatkowo nasączyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
10 lat temu
Witam serdecznie. Nie trzeba nasączać niczym biszkoptu? Tort nie jest za suchy bez namaczania? Dziękuję za odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
10 lat temu
Uwielbiam Pani przepis zrobiłam juz z tego przepisu z 10tortow i każdy konsument sie zachwycał ;) dziekuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Marto[/b] nie będzie prześwitywać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta Paron·
10 lat temu
Witam ponownie,czy polewa czekoladowa zmiksowana z masłem nie bedzie prześwitywać(przebijać) się swoim ciemnym kolorem jeżeli bede chciala nałozyc na to biala mase cukrowa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidka·
10 lat temu
Dziekuje pieknie , wlasnie robie tort z okazji rocznicy slubu, i dalam jedo zoltko, w kazdm razie biszkopt sie przypalil, ale trudno dzialam od nowa :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Lidka[/b] to drugie, czyli należy dodać wszystkie żółtka, po kolei po jednym 8)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidka·
10 lat temu
Witam, mam pytanie, tam gdzie pani napisala Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. " to dac jedno zoltko czy wszystkie zoltka po jednym dodawac ?? dziekuje za odpowiedz