Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka
140g cukru
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.
[b]Moniko[/b] tort pokryty masą wstaw normalnie do lodówki jak każde inne ciasto. Nie trzeba go w niczym zamykać, bądź przykrywać. Najlepiej zrób go dzień, dwa wcześniej.
Witam:) planuję zrobić ten tort na urodziny taty, zastanawiam się jednak czym mogłabym i czy w ogóle jest możliwość zastąpienia bananów. Myślałam o brzoskwiniach ale prawdopodobnie źle wpłyną na masę serową. Myślałam również o cukierkach Maltesers, gdyż jesteśmy w domy ich oddanymi amatorami,ale również mam wątpliwości co do tego pomysłu.Bardzo proszę o radę.Pozdrawiam!
[b]Beciu[/b] Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnij ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej.
Jak upiec biszkopt zajdziesz tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/344-przepis-na-biszkopt-uniwersalny"]Kliknij na ten link[/url]
Pani Joanno czy jak dam tort do lodowki z krmem czekolodowym czy po tym czasie masa cukrowa i tak sie przyklei na zimnym kremie? i jak najlepiej upiec biszkopt zeby nie opadl?
Witam, mam pytanie :)
Chciała bym zrobić ten tort pietrowym :)
i mam pytanie, czy jak dół obłoże lukrem, to góra, by się trzymać musi byćobłożona lukrem cała (łącznie ze spodem) czy jeśli na lukrze bedzie goły biszkopt to nic sie z masa nie stanie? :)
Pozdrawiam!