„Soczyste” Brownie


Bardzo soczyste, gliniaste i mega czekoladowe Brownie. Smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 6 jajek
- 4 cl rumu (= 40 ml)
Polewa czekoladowa:
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 150g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można formę wysmarować również masłem lub margaryną i posypać mąką). Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- Jajka z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy).
- Przygotować polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej.
- Polewą polać ciasto.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "For-me-Magazin".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →