Krajanka budyniowo- jabłkowa

To drugie ciasto, które upiekłam mężowi do pracy na urodziny. Wybrałam ciasto bardzo proste i „neutralne”, składające się z ciasta ucieranego, budyniu, jabłek i bitej śmietany. Chyba mało, kto nie lubi takiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 120g cukru
- 3 jajka
- 60ml oleju
- 60ml wody
- 150g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 60g cukru
- ½ litra soku jabłkowego
- 3 jabłka
Dodatkowo:
- ½ litra słodkiej śmietany 30- 36%
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z wodą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać ubite białka.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x 40cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
- Przygotować masę budyniową. Budynie w proszku wymieszać z małą ilością soku jabłkowego i cukrem. Resztę soku zagotować. Dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu.
- Budyń wylać na ciasto i pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
- Śmietanę ubić i wyłożyć na zimne ciasto. Posypać z góry cynamonem.
Przepis pochodzi z tej strony, autor: altbaerli, „Schnitte- Altbaerli”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.