Szybki chleb z ziarnami

45 Komentarzy

Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g migdałów
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Migdały posiekać.
  2. Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Szybki chleb z ziarnami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] nie dawałabym tak ciężkiej mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Witam, czy chlebek ten wyjdzie jak użyję mąki żytniej razowej typ 2000?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Karolino[/b] zaczyn robisz z pół litra wody, drożdży i paru łyżek mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    WITAM! WEDŁUG PRZEPISU NALEŻY WYMIESZAĆ DROŻDZE Z PÓŁ LITRA WODĄ??? CHYBA CHODZI O TO BY TROCHĘ WODY ABY POWSTAŁ ZACZYN, A RESZTĘ DO WYROBIENIA CIASTA TAK???? BO W PRZEPISIE BRZMI TO TAK ŻE CAŁA WODA DO DROŻDZY...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paolcia · 11 lat temu
    Upiekłam, w smaku dobry ale nie urósł, zaczyn za to pięknie urósł i miałam nadzieje, że chleb też będzie duży. Ale myślę, ze to ciasto źle zagniotłam było jak kluch:(nawet w blaszce nie szło tego rozłożyć:( moze jeszcze kiedyś spróbuję...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Paolciu[/b] po przełożeniu do keksówki chleb pieczesz od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paolcia · 11 lat temu
    Spróbowałam, na razie chlebek odstawiłam do wyrośnięcia (ile powinien stać od zagniecienia?)Nie wiem czy to dobrze ale ciasto mam ścisłe, nawet bardzo gdy je gniotłam-czy to dobrze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Od 10 minut mam ten chleb w piekarniku. Rośnie jak... na drożdżach ;-) Wygląda cudnie. A że ostatnio chleby przestały mi się udawać, musiałam poszukać inspiracji i pomysłów. Jestem dobrej myśli:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    I wszystko jasne :) Dziękuję. Chlebek jest przepyszny i długo utrzymuje świeżość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ago[/b] ciasta nie pozostawiasz do wyrośniecia. Po zagnieceniu od razu przekładasz je do formy i wkładasz do piekarnika. Wyrasta dopiero w piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    [quote]Chlebek zrobiłam... jest pyszny i wilgotny taki jak lubię, ale mimo, iż ciasto ponad dwukrotnie wyrosło przed pieczeniem, chlebek nie wyrósł taki wysoki jak na zdjęciu (w przekroju jest prostokątny). Jak piec aby wyrósł i pękł tak jak na zdjęciu ?[/quote]
    mogę prosić o poradę w powyższej kwestii ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zosia · 12 lat temu
    dziękuję serdecznie za odpowiedz, na pewno będzie pyszny.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Zosiu[/b] myślę, że tak, ale dałabym tylko 1 łyżkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zosia · 12 lat temu
    czy w takim razie mogę użyć zwykłego 10% octu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Zosiu[/b] powinien być ocet. Możesz użyć dowolny. On powoduje, że ciasto lepiej wyrasta. (Co nie znaczy, że bez niego nie wyjdzie, ale nie gwarantuję).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zosia · 12 lat temu
    witam bardzo podoba mi się ten przepis a chlebek wygląda pięknie i apetycznie mam pytanie czy można pominąć w przepisie ocet balsamiczny lub czym go zastąpić? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 12 lat temu
    Chlebek zrobiłam... jest pyszny i wilgotny taki jak lubię, ale mimo, iż ciasto ponad dwukrotnie wyrosło przed pieczeniem, chlebek nie wyrósł taki wysoki jak na zdjęciu (w przekroju jest prostokątny). Jak piec aby wyrósł i pękł tak jak na zdjęciu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kangur · 12 lat temu
    Zrobiliśmy taki chleb, tyle, że użyliśmy pół na pół mąki razowe żytnią i orkiszową. Wyszedł rewelacyjnie. Napewno będziemy go piekli jeszcze nie raz :) Dzieki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwonix · 12 lat temu
    Upiekłam ten chlebek i wyszedł rewelacyjnie i pyszniutki,rodzinka jadła aż im się uszy trzęsły,cieplutki z samym masłem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    a mi nie wyszedł...
    wcale nie urósł i nie wiem co zrobilam źle..