Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 100g migdałów
- ok. 40g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 50g ziaren słonecznika
- 50g pestek z dyni
Sposób przygotowania:
- Migdały posiekać.
- Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
- Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
- Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.
|
Czas przygotowania: |
około 15 min. | |
|
Czas oczekiwania: |
ok. 10- 15 min. | |
|
Czas pieczenia: |
około 50- 60 min. | |
|
Liczba porcji: |
około 16 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | wysoki |

- 45 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.