Szybki chleb z ziarnami

44 Komentarzy

Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 100g migdałów
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50g ziaren słonecznika
  • 50g pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Migdały posiekać.
  2. Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając  haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  4. Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
  5. Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

ok. 10- 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50- 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Szybki chleb z ziarnami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Agato[/b] tak. Graham też już jest mąką pełnoziarnistą. Chodzi o mąkę koło typu 2000.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    Mam pytanie: czy mąka pszenna pełnoziarnista i mąka pszenna razowa to ta sama mąka? czy nie? jaki ma typ? pozdrawiam Agata
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 5 lat temu
      Mąka pełnoziarnista 1850
      Mąka razowa 2000
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] na oko :-* W zależności od formy. Jeżeli chleb wyjdzie wyższy to przedłuż mu trochę czas pieczenia, aby dopiekł się dobrze w środku. Jeśli forma jest szersza i chleb będzie wysoki jak na zdjęciu to czas pieczenia może być jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Pani Joanno, mam do Pani pytanie. Chlebek piekłam kilka razy, ale jest za niski (po prostu mam większą formę). Postanowiłam upiec go z podwójnej porcji ciasta, w takim razie jaki powinien być czas pieczenia?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Sandro[/b] tak, możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Chlebek wyglada swietnie. Jutro planuje go upiec, tylko ze nie mam dostepu do drozdzy. Czy moge dodac drozdze w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] żytniej nie dawałabym, raczej pszenną niższego typu np. pszenną chlebową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Dałam żytnią właśnie... Wczoraj zrobiłam z pszenną i wyszedł pięknie. A jeśli chciałabym dać żytnią i niższy typ może wyjść czy raczej nie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] pełnoziarnista, ale pszenna. Miałaś może żytnią? Ona jest ciężka. Niższy typ też może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Skoro mąka pełnoziarnista to typ 2000, a ona podobno nie utrzyma chleba, to jakiej najlepiej użyć? Ja robiłam go ostatnio na właśnie 2000, bo akurat taką miałam w domu i wyszedł twardy jak skała. W ogóle nie wyrósł mi zaczyn :(
    Wczoraj kupiłam typ 1850 czy będzie lepsza niż 2000 ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 10 lat temu
    korzystam z tego przepisu. Zamiast migdałów dodaję jednak siemię lniane , pestki dyni i słonecznika. Rewelacja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) ma typ 2000. Chleb nakrywasz folią aluminiową jeśli podczas pieczenia za mocno się przyrumieni. Piekę na grzałce góra- dół, jeśli nie jest inaczej podane w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Witam!
    To będzie pierwszy raz jak upiekę sama chleb, przepis wydaje się łatwy, ale mam kilka pytań. W przepisie podana jest mąka pszenna pełnoziarnista, czy mogłaby mi Pani powiedzieć jaki typ mąki będzie najlepszy? I w jakim przypadku dobrze będzie przykryć chleb folią aluminiową?
    Oraz czy piec na termoobiegu czy grzałce górnej i dolnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Nowa[/b] chleb na samej mące żytniej może nie wyrosnąć tak jak powinien. Może być mocno zbity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Co znaczy, że mąka żytnia 2000 jest za ciężka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Zrobiłam według przepisu wyszedł taki sam jak na zdjęciu .Jest przepyszny polecam w 100%.Łatwy w wykonaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Chlebek wyszedL przepyszny .Troszkę zmodyfikowaLam przepis , 1/3 mąki pszennej razowej zastąpiLam mąką żytnią 720 , a z ziaren dodaLam sLonecznik i siemię lniane .Dziekuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babe · 11 lat temu
    @Małpka - ocet balsamiczny - balsamic vinegar/aceto balsamico. znajdziesz w kazdym sklepie w (prawie) kazdym krancu swiata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małpka · 11 lat temu
    niech mi ktos wytłumaczy co to jest "ocet balsamiczny", nie mieszkam w polsce, więc nie jestem na czasie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] nie dawałabym tak ciężkiej mąki.