Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.
Składniki:
100g migdałów
ok. 40g świeżych drożdży
500g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
2 łyżki octu balsamicznego
50g ziaren słonecznika
50g pestek z dyni
Sposób przygotowania:
Migdały posiekać.
Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.
[b]Moniko[/b] na oko :-* W zależności od formy. Jeżeli chleb wyjdzie wyższy to przedłuż mu trochę czas pieczenia, aby dopiekł się dobrze w środku. Jeśli forma jest szersza i chleb będzie wysoki jak na zdjęciu to czas pieczenia może być jak w przepisie.
Pani Joanno, mam do Pani pytanie. Chlebek piekłam kilka razy, ale jest za niski (po prostu mam większą formę). Postanowiłam upiec go z podwójnej porcji ciasta, w takim razie jaki powinien być czas pieczenia?
Pozdrawiam
Skoro mąka pełnoziarnista to typ 2000, a ona podobno nie utrzyma chleba, to jakiej najlepiej użyć? Ja robiłam go ostatnio na właśnie 2000, bo akurat taką miałam w domu i wyszedł twardy jak skała. W ogóle nie wyrósł mi zaczyn :(
Wczoraj kupiłam typ 1850 czy będzie lepsza niż 2000 ?
[b]Moniko[/b] mąka pszenna pełnoziarnista (razowa) ma typ 2000. Chleb nakrywasz folią aluminiową jeśli podczas pieczenia za mocno się przyrumieni. Piekę na grzałce góra- dół, jeśli nie jest inaczej podane w przepisie.
Witam!
To będzie pierwszy raz jak upiekę sama chleb, przepis wydaje się łatwy, ale mam kilka pytań. W przepisie podana jest mąka pszenna pełnoziarnista, czy mogłaby mi Pani powiedzieć jaki typ mąki będzie najlepszy? I w jakim przypadku dobrze będzie przykryć chleb folią aluminiową?
Oraz czy piec na termoobiegu czy grzałce górnej i dolnej?