Bardzo smaczny chleb z cukinią. Dodatek cukinii sprawia, że jest bardzo wilgotny, a orzechy włoskie nadają mu dodatkowo smaku i aromatu. Raczej nie zamieniałabym orzechów włoskich na inne. Te doskonale pasują do tego chleba. Na drugi dzień chleb jest również smaczny.
Składniki na keksówkę 30 cm:
Ciasto:
500 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
30 g świeżych drożdży*
1 łyżeczka cukru
250 ml lekko ciepłej wody
250 g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
100 g orzechów włoskich
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko (rozmiar M)
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania chleba
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Orzechy posiekać nie za drobno.
Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75 g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 minut.
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem.
Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je jeszcze raz na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół) lub 180°C (termoobieg). Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (25g).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, na dolnej szynie piekarnika.
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwagi:
* W oryginale jest 40 g, ale 30 gramów jest wystarczające.
Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne. (Dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki).
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.
Chleb świetny, piekłam dwa razy. Lubimy orzechy ale bardziej nam smakuje bez nich.Za drugim razem ciasto wstawiłam na noc do lodówki - na drugie wyrastanie (było już późno i nie dałam rady piec) i upiekłam chleb rano- niesamowity wyszedł. I był bardzo długo „świeży”. Conajmniej 3 dni. Dziękuję za przepis.
Mój piekarnik nagrzewa się ok. 20min. Czy należy doliczyć ten czas do drugiego wyrastania (45min +20min), czy w połowie drugiego wyrastania włączyć piekarnik tak by nie przeroczyc 45min?
Chleb jest pyszny, łatwy w przygotowaniu. Ja zrobiłam z podwójnej porcji, dałam 700g mąki pszennej i 300 pszennej razowej. Dodałam też trochę nasion słonecznika i czarnuszki. Pycha !!!!
Właśnie tego nie wiem, czy jest dostępna.... Jakoś wcześniej u mnie cukinia nie była na topie (oczywiście do teraz) Pora nadrobić zaległości :)
Myślałam aby spróbować z dynią, co o tym myślisz?
Dziś zrobiłam dwa chlebki w alternatywnej wersji i zamiast orzechów dodałam do jednego pestki dyni a do drugiego słonecznik, też jest pycha! :D
Chlebek rewelacja! Prosty przepis, łatwo się robi i szybko znika! Bardzo dziękuję Pani Joanno za te przepisy, bez nich na pewno moja przygoda z gotowaniem byłaby o niebo cięższa! Wszystkim swoim znajomym polecam Pani stronkę :)
Mam tylko jedno pytanie...?
A co jak się skończy sezon na cukinie? Ma Pani jakiś pomysł czym można ją zastąpić???
Doroto, mąkę całą wsypujesz do miski i robisz w mące wgłębienie. Do wgłębienia należy wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Należy to zamieszać w środku i przysypać mąką z boku miski. Zamiast robić zaczyn osobno, robisz go w jednej misce. Możesz oczywiście zrobić również zaczyn osobno z drożdży, cukru, wody i małej ilości mąki.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tym razem podsypalam dużo mniej mąki niż ostatnio i faktycznie chlebek wyszedł jeszcze lepszy. Polecam wszystkim, którzy nie mieli okazji go upiec bo naprawdę warto. Przepis zapisałam i na pewno nie raz jeszcze upiekę chlebek na śniadanie:)
witam. Mam pytanie odnośnie konsystencji ciasta przy wyrabianiu. Moje ciasto jest bardzo klejące i jak robiłam chleb po raz pierwszy to musiałam dosypać około 200g mąki.. (używałam chlebową typ 750.) czy taka powinna być jego konsystencja? teraz robię chleb po raz drugi i zostawiłam je takie klejące na czas pierwszego wyrastania a najwyżej przy drugim wyrastaniu dosypię więcej mąki. Poza tym chleb bardzo smaczny i planuje go robić co jakiś czas, więc wolałabym wiedzieć jak to jest z tym ciastem. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis ;)
Upiekłam chlebek i smak jak najbardziej powalił na kolana. Zamiast orzechów dałam suszone pomidory. Przepis super polecam serdecznie. Chlebek będzie często gościł na mym stole,a ja będę eksperymentować z dodatkami.
Serdecznie i smacznie pozdrawiam.
Zdjęcia zachecily mnie do upieczenia chleba, doslownie obslinilam komputer, lecz smak niestety nie powalil... najgorsze były orzechy, dla mnie one tam nie pasują. Nie moje smaki:(
upiekłam!
dla mnie rewelacja!
jedynie co zmieniłam - to dodałam jeszcze ziółka: majeranek i bazylię:)
faktycznie - jest wilgotny ale bardzo smaczny!!!! od razu poczyniłam 2 blaszki:)
dziękuję za przepis!
Gosia