Chleb pomarańczowy

16 Komentarzy
Chleb pomarańczowy

Chlebek drożdżowy o intensywnym zapachu pomarańczy. Dzięki pomarańczy chleb ma ładny, żółty kolor i cudowny aromat. W przepisie, z którego korzystałam była podana 1 łyżeczka cukru. Według mnie, to za mało. Proponuję zwiększyć ilość cukru. Wyjdzie wtedy pyszna chałka, która pasuje raczej na słodkie śniadanie, przykładowo z dodatkiem masła i dżemu.

Składniki na keksówkę o długości 30 cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4- 5 łyżek cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (wystarczy jedna pomarańcza)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • olej do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać resztę cukru, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, jogurt, jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie klejące). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok. 60 minut.
  3. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować olejem. Ciasto ponownie zagnieść na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić ponownie na 30 minut.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C) na jasnozłoty kolor.
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chleb pomarańczowy Chleb pomarańczowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Mam pytanie o ten krok: Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów.

    Czy to oznacza, że nie mam od razu mieszać wszystkiego ze sobą? tylko odrobina mąki ze środka i drożdże z mlekiem i cukrem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, tylko trochę mąki wmieszać w środku z drożdżami, cukrem i mlekiem. To jest zaczyn drożdżowy tylko, że nie osobno, a od razu w jednej misce ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cez · 9 lat temu
    Świetny przepis. Upiekłem ten chlebek wczoraj i jest przepyszny. Ilość cukru, podana w przepisie jest dość wyważona i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Zrobiłam drugi raz. Wyszło dobrze. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    No i mam odpowiedź. Drożdże miałam do niczego. Spróbuję jeszcze raz kiedy indziej :) Dziękuję za porady :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    A jaki typ mąki należy użyć? Ja użyłam wrocławską 500 i coś mi nie chce wyjść :( nie urosło, nie chce się upiec, a piekę już prawie godzinę, a ciasto dalej surowe. I jaką konsystencję powinno mieć podczas wyrabiania?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zwykła mąka pszenna. Typ 500 jest jak najbardziej dobry do ciasta drożdżowego. Ciasto ma konsystencję klejącą. Powinno dobrze wyrosnąć. Coś poszło nie tak, przy przygotowaniu. Może drożdże stare?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vicki · 10 lat temu
    Pieklam dzisiaj ten chlebek jest bardzo smaczny,dla mnie brakuje odrobine soli.
    Pozdrawiam serdecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tamira · 11 lat temu
    Dla mnie najlepszy jest z serkiem waniliowym, albo polany syropem pomarańczowym. Faktycznie przypomina chałkę, ale ta pomarańcza nadaje mu niepowtarzalnego aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dona · 12 lat temu
    chleb jest bardzo pyszny.uwielbiam go jesc z wedlina.jest lekko slodki i rzeczywiscie pomaranczowy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 12 lat temu
    Piekł to ktoś w maszynie do pieczenia chleba ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Zainteresował mnie ten przepis wiec postanowiłam zrobić taki chlebek na święta Wielkanocne. I Wyszła cudnowna o lekkim smaku pomarańczy chałka! Cud i miód. Wszyscy w domu zachwalają i pytają sie skad wziełam przepis :) Polecam jak najbardziej. I robiłam juz wiele ciast z tej strony i wszystko w 100 procentach mi sie udaje! Biszkopt rewelka! Zazwyczaj robiły mi sie zakalce lub opadał i był cieniutki.Polecam stronę gorąco ! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 13 lat temu
    No kochana kolor bajeczny! :) biore w ciemno :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wygląda ślicznie! Ma piękny kolor. Chętnie bym spróbowała takiego chlebka.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Nie no normalnie ja już pargnę ją zrobić, szkoda, ze na razie nie bede miała czasu na upieczenie ale przepis zapisuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KeJt · 13 lat temu
    Bardzo ładny bochenek, jeszcze o pomarańczowym nie słyszałam ale chętnie wypróbuję.