Chlebek drożdżowy o intensywnym zapachu pomarańczy. Dzięki pomarańczy chleb ma ładny, żółty kolor i cudowny aromat. W przepisie, z którego korzystałam była podana 1 łyżeczka cukru. Według mnie, to za mało. Proponuję zwiększyć ilość cukru. Wyjdzie wtedy pyszna chałka, która pasuje raczej na słodkie śniadanie, przykładowo z dodatkiem masła i dżemu.
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
4- 5 łyżek cukru
100 ml mleka
100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy (wystarczy jedna pomarańcza)
skórka starta z jednej pomarańczy
100 g jogurtu naturalnego
1 jajko (rozmiar M)
50 g masła
Dodatkowo:
olej do smarowania formy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać resztę cukru, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, jogurt, jajko i miękkie masło. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie klejące). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok. 60 minut.
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować olejem. Ciasto ponownie zagnieść na posypanym mąką blacie i przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić ponownie na 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 180°C) na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: "Brot und Kleingebäck" Die GU Küchenbibliothek.
Mam pytanie o ten krok: Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów.
Czy to oznacza, że nie mam od razu mieszać wszystkiego ze sobą? tylko odrobina mąki ze środka i drożdże z mlekiem i cukrem?
Świetny przepis. Upiekłem ten chlebek wczoraj i jest przepyszny. Ilość cukru, podana w przepisie jest dość wyważona i sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie.
A jaki typ mąki należy użyć? Ja użyłam wrocławską 500 i coś mi nie chce wyjść :( nie urosło, nie chce się upiec, a piekę już prawie godzinę, a ciasto dalej surowe. I jaką konsystencję powinno mieć podczas wyrabiania?
Zwykła mąka pszenna. Typ 500 jest jak najbardziej dobry do ciasta drożdżowego. Ciasto ma konsystencję klejącą. Powinno dobrze wyrosnąć. Coś poszło nie tak, przy przygotowaniu. Może drożdże stare?
Dla mnie najlepszy jest z serkiem waniliowym, albo polany syropem pomarańczowym. Faktycznie przypomina chałkę, ale ta pomarańcza nadaje mu niepowtarzalnego aromatu.
Zainteresował mnie ten przepis wiec postanowiłam zrobić taki chlebek na święta Wielkanocne. I Wyszła cudnowna o lekkim smaku pomarańczy chałka! Cud i miód. Wszyscy w domu zachwalają i pytają sie skad wziełam przepis :) Polecam jak najbardziej. I robiłam juz wiele ciast z tej strony i wszystko w 100 procentach mi sie udaje! Biszkopt rewelka! Zazwyczaj robiły mi sie zakalce lub opadał i był cieniutki.Polecam stronę gorąco ! :)