Focaccia

59 Komentarzy

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Ja skorzystałam ze świetnego przepisu Cynthii Barcomi. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą. Do focaccia pasują również oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone, czy skarmelizowana cebula. Do ciasta autorka proponuje dodać zmiażdżone ziarna pieprzu, dzięki którym focaccia jest pikantna. Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory. Właściwie dowolny, niesłodki dodatek. Nam smakuje samo ciasto i jemy je jako przekąskę.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
  • 450ml lekko ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
  2. Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

02

Ciasto po wyrośnięciu.

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
  2. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Smacznego.

Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.

Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 - 2,5 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

focaccia

Focaccia

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 miesięcy temu
    Witam, czy piec w temperaturze 225 góra dół czy na termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 8 miesięcy temu
    Piekę wtedy gdy jestem głodny i mam czas na przygotowanie ciasta. Eksperyment z wydłużeniem wyrstania przerasta moją cierpliwość. Wypiek wg podanej wyżej receptury zupełnie mnie zadowala smakowo. Pozdrowenie i podziękowania, Marek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lukasz · 11 miesięcy temu
    Ja bym ten przepis zmodyfikował, woda zamiast letniej to Lodowata i tylko 5gr żywych drożdży, minusem jest długa fermentacja w zimnym miejscu około 24h, proszę to tak zrobić to zobaczycie ogromną różnicę ✌️Smacznego 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 9 miesięcy temu
      Witam. To moge zrobic dzien wczesniej i wsadzic do lodowki i piec dnia nastepnego? Jesli tak to czy ma byc w misce czy od razu w formie w ktorej bede piekla? 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 8 miesięcy temu
        Tak, można ciasto zrobić na wieczór, na noc zostawić w lodówce i piec następnego dnia. Polecam ten przepis, zawsze wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 miesięcy temu
    Bardzo dobra. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 1 lat temu
    Po prostu mega! Przepyszna. Pierwszym razem dodałem pomidorki koktajlowe i ser feta... Moim zdaniem pomidorki robią robotę. Drugim razem dodałem oliwki do pomidorków. Małżonka była bardzo zadowolona. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Czy można posypać suchą mozarella? Czy wtedy należy górę smarować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lukasz · 11 miesięcy temu
      Można, ale najpierw posmaruj obficie oliwą, w zasadzie wyjdzie pizza Bianka ale na grubym cieście 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika N · 1 lat temu
    Bardzo dobry przepis, zawsze wychodzi. Robię z połowy składników na okrągłą foremkę, dodaje też czasem pomidorki albo oliwę smakową. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madalena Silvia · 1 lat temu
    Idealna focaccia. Zawsze wychodzi.  Nie mam rozmarynu, więc dzisiejsza będzie ze świeżym lubczykiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gonia · 1 lat temu
    Bardzo łatwa i bardzo smaczna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ema · 1 lat temu
    Przepyszna focaccia. Ciacho wyrasta rewelacyjnie. Smaczna, fajnie doprawiona. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Agnieszka · 2 lat temu
    Ja mialam nieco inny przepis -z proszkiem do pieczenia i do srodka ciasta oliwki i ser pokruszony grana padano.Powiedzmy.. ze wyszlo jadalne.Raz -dalam za duzo dobroci do ciasta a dwa nie wxielam pod uwage ze mam wieksza tortownice wiec tym samym bylo nieco nizsze ,ale zjadlo sie szybko .Tearaz sprobuje z drozdzami 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Uwielbiam foccacię. Muszę ją teraz zrobić i tak, najlepsza jest z klasyczną oliwą z oliwek. Ostatnio, po obejrzeniu nowego filmiku Roberta Makłowicza, wypróbowałam Monini i jest pyszna :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maciuś I · 2 lat temu
      Uwielbiam ten zwrot "oliwa z oliwek"! Dla mnie, jak jest napisane słowo "oliwa", to zawsze mam na myśli, że jest z oliwek. Może jestem w błędzie, to proszę mnie poprawić, ale czy ktoś widział oliwę nie z oliwek? Czy jest np. oliwa z rzepaku, oliwa z lnu, czy, nie przymierzając, oliwa ze słonecznika? Chyba nie, więc po co tak pisać/mówić?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karolina · 1 lat temu
        Oliwa z pestek winogron
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Wojtek · 1 lat temu
          Z pestek winogron jest olej, oliwa jest tylko z oliwek!!!
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 1 lat temu
        Chyba po prostu jest problem z dwuznacznością słowa oliwa bo ona jest też nie jadalna i żeby rozróżnić 2 rzeczy dodaje się że jest z oliwek czyli ta jadalna. W angielskim jest to samo 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Szymon · 1 lat temu
          Po angielsku masz olive oil, czyli oliwkowy olej. Po polsku oliwa to oliwa, a olej to olej. Choć kiedyś i na oleje mówiło się oliwy. Stąd to pomieszanie pojęć.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Jacky · 9 miesięcy temu
            nawet w staropolskim języku mówiło się "oleum" 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna Szewska · 3 lat temu
    Pyszności ! Moje ulubione włoskie danie, nam najbardziej smakuje moczona w oliwie z oliwek. Ostatnio kupujemy z Monini. smakuje pysznie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ema · 1 lat temu
      Ja miałam mąkę tortową i pięknie wyrosło;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Mi nie wyszło. Wogule nie wyrosło i był zakalec, było na normalnej mące robione. Szkoda bo pysznie się zapowiadało, może innym razem wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 3 lat temu
    Pyszniutka, dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Dziękuję za super przepis. Dałam olej rzepakowy, ale i tak wyszło pysznie ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Właśnie cała moja rodzina zajada się focaccią z Pani przepisu - wyszła przepyszna, a to dopiero pierwsza próba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Pani Joanno, cudowny przepis i przepyszna focaccia!zrobiona pierwszy raz ale nie ostatni!Kolejny super przepis z Pani blogu 😌pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz foccaccię w domu i ten przepis jest super i bardzo prosty. Mam maszynę do pieczenia chleba i jest tam opcja ‚dough’ jak do ciasta na pizze - wsypałam po prostu wszystkie składniki do środka i samo się robiło 1,5 h, a potem już wg przepisu i wyszło pysznie - focaccia na całą blachę. Używałam mąki 00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Dzisiaj zrobilam Focaccie z tego wlasnie przepisu, wyszla wspaniale, jest pyszna, moze tylko dodalabym wiecej soli do samego ciasta, ale to dlatego, ze nie posypalam gruba sola ciasta z wierzchu. Generalnie wyszlo bardzo dobrze, przepis na duuuza porcje, wiec jak ktos woli mniej to radze podzielic na 2. Mnie wyszly dwie focaccie.