Focaccia
Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Ja skorzystałam ze świetnego przepisu Cynthii Barcomi. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą. Do focaccia pasują również oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone, czy skarmelizowana cebula. Do ciasta autorka proponuje dodać zmiażdżone ziarna pieprzu, dzięki którym focaccia jest pikantna. Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory. Właściwie dowolny, niesłodki dodatek. Nam smakuje samo ciasto i jemy je jako przekąskę.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 700g mąki pszennej
- 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
- 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
- 450ml lekko ciepłej wody
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
- Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
- Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.
Smacznego.
Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.
Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 20- 25 min. | |
Czas oczekiwania: |
ok. 1,5 - 2,5 godz. | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |