Chleb jest prosty i ekspresowy do przygotowania. Jest to chlebek na drożdżach z dodatkiem musli i maślanki. Bardzo smaczny. Musli może być z dodatkiem rodzynek, jeśli lubicie. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy tylko 5- 10 minut. Dalej chleb robi się już sam, wyrasta i się piecze.
Składniki:
400g mąki pszennej typu 1050
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
200g musli
1 płaska łyżeczka soli
20g miękkiego masła
400g maślanki, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40 minut. (Ja piekłam 30 minut).
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wariant Thermomix: Składniki:
400g mąki pszennej typu 1050
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
200g musli
1 płaska łyżeczka soli
20g miękkiego masła
400g maślanki, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min. pozycja interwał.
Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia.
Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40min. (Ja piekłam 30min).
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego . Przepis pochodzi z książki: „Jeden Tag genießen“.
Pani Joanno, chleb wyszedł bardzo dobry, jednak na całej długości kruszył się (właściwie rozlatywał) z jednej strony. Jaka może być przyczyna? Za rzadka maślanka?
[b]Agato[/b] chyba tak, ale nie jestem pewna. Może za pierwszym razem spróbuj zrobić pół na pół (możesz dać żytnią ze zwykłą pszenną), a jak wyjdzie dobre, to kolejnym razem daj samą żytnią.
fantastycznie wyszedł mi ten chlebek. Wyrósł rewelacyjnie i smakował bosko. Cała rodzinka zajadała się nim ze smakiem :) Dodałam naszego ulubionego musli tradycyjnego Obsta - znakomicie sprawdziło się również w takim wypieku :) Polecam wszystkim ten przepis!