Chleb z musli

10 Komentarzy

chleb z musli

Chleb jest prosty i ekspresowy do przygotowania. Jest to chlebek na drożdżach z dodatkiem musli i maślanki. Bardzo smaczny. Musli może być z dodatkiem rodzynek, jeśli lubicie. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy tylko 5- 10 minut. Dalej chleb robi się już sam, wyrasta i się piecze.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200g musli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20g miękkiego masła
  • 400g maślanki, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
  3. Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40 minut. (Ja piekłam 30 minut).
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 400g mąki pszennej typu 1050
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 200g musli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 20g miękkiego masła
  • 400g maślanki, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min. pozycja interwał.
  2. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
  3. Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia.
  4. Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40min. (Ja piekłam 30min).
  5. Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego Smile.
Przepis pochodzi z książki: „Jeden Tag genießen“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 5- 10 min.
zegarek3

Czas oczekiwania:

45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 40 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

chleb z musli

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Pani Joanno, chleb wyszedł bardzo dobry, jednak na całej długości kruszył się (właściwie rozlatywał) z jednej strony. Jaka może być przyczyna? Za rzadka maślanka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ala · 9 lat temu
    Czy z tego ciasta można uformować bułeczki?3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Mako[/b] to może spróbuj z mąką pszenną chlebową (ona ma typ 750).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mako · 12 lat temu
    Czy może być inna mąka ? Nie mogę dostać akurat takiej :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 12 lat temu
    Chlebek PYCHOTKA nigdy nie jadłam lepszego powiem nieskromnie.
    Łatwy w wykonaniu trzeba jedynie trochę poczekać, ale na to co dobre trzeba czekać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Agato[/b] chyba tak, ale nie jestem pewna. Może za pierwszym razem spróbuj zrobić pół na pół (możesz dać żytnią ze zwykłą pszenną), a jak wyjdzie dobre, to kolejnym razem daj samą żytnią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Ja mam takie pytanko, czy można zrobić ten chlebek z mąką żytnią?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Juanita · 13 lat temu
    fantastycznie wyszedł mi ten chlebek. Wyrósł rewelacyjnie i smakował bosko. Cała rodzinka zajadała się nim ze smakiem :) Dodałam naszego ulubionego musli tradycyjnego Obsta - znakomicie sprawdziło się również w takim wypieku :) Polecam wszystkim ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Bardzo apetycznie się prezentuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    [i]Pięknie wygląda ten chlebek! Bardzo apetyczny. :) Pozdrawiam.[/i] :)