Chleb z musli

Chleb jest prosty i ekspresowy do przygotowania. Jest to chlebek na drożdżach z dodatkiem musli i maślanki. Bardzo smaczny. Musli może być z dodatkiem rodzynek, jeśli lubicie. Na przygotowanie tego chleba potrzebujemy tylko 5- 10 minut. Dalej chleb robi się już sam, wyrasta i się piecze.
Składniki:
- 400g mąki pszennej typu 1050
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 200g musli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 20g miękkiego masła
- 400g maślanki, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
- Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
- Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40 minut. (Ja piekłam 30 minut).
- Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki:
- 400g mąki pszennej typu 1050
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 200g musli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 20g miękkiego masła
- 400g maślanki, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zagnieść ciasto 2min. pozycja interwał.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną.
- Ustawić temperaturę w piekarniku na 50°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i pozostawić na 45min. do wyrośnięcia.
- Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec chleb ok. 40min. (Ja piekłam 30min).
- Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego
.
Przepis pochodzi z książki: „Jeden Tag genießen“.
|
Czas przygotowania: |
około 5- 10 min. | |
|
Czas oczekiwania: |
45 min. | |
|
Czas pieczenia: |
około 30- 40 min. | |
|
Liczba porcji: |
około 16 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni |

- 10 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.