Kajzerki

588 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mateusz · 3 lat temu
    Kiedy bułeczki można posypać dodatkami typu mak lub pestki dyni? Ale ogólnie bułeczki pyszne:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja posmarowałabym je po wyrośnięciu roztrzepanym jajkiem, posypała ziarnami i nacięła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 3 lat temu
    Bomba już kolejny raz robię i są idealne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grisa · 3 lat temu
    Czemu sluzy te jajko i czy umiesz odbic recznie kajzerke lub chociaz widzialas , bo mysle ze nie , bo dzis juz tych specow prawie nie ma .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Świetny przepis 😊bułeczki są przepyszne 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Czemu bułki w środku są puste?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      a · 3 lat temu
      Za długo ciasto wyrastało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 3 lat temu
    Wyszly mistrzowskie👌💪
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aghata · 1 lat temu
      Ale ładne w środku, idealne. Z jakiej mąki robisz? jeśli mogę zapytać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janusz · 3 lat temu
    Nie kupuję tego czegoś od lat ,bo to dziadostwo nawet nie przypomina kajzerki,jest kiczowate z wyglądu,asmak zerro
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Moje pierwsze bułki kajzerki. Bardzo smaczne. Trochę bardziej chrupiące niż te ze sklepu. Świetny przepis na pewno będę do niego wracać. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Kolejne ekstra bułeczki z Pani przepisów 🥰 bardzo dziękuje za inspiracje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Super przepis, zawsze się udają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 4 lat temu
    Super przepis!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Nie wierzyłam w swoje zdolności ale jestem pod mega wrażeniem.... Bułeczki są poprostu rewelacyjne😋 teraz już napewno nie kupię w sklepie. MegaPS. Pierwsze lekko mi się za bardzo zrumienialy ale i tak pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 4 lat temu
    Ciepła woda nawet bardzo pięknie urośnie ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 4 lat temu
    Są pyszne.Pieczemy je często,bo szybkie w przygotowaniu.Pozdrawiam autora.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Mam pytanie ponieważ w przepisie jest 3x250ml A w nawiasie 450g...? 3x250 to 750g. Ile faktycznie powinnam użyć jaki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Proszę nie mylić ml z gramami. 3 szklanki mąki to 750ml, ale 450 gram.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał · 3 lat temu
      Odmierz szklankę mąki i sprawdź ile waży. Na pewno nie zaważy 250 g tylko przynajmniej o 1/3 mniej. Mąka to mniej więcej w 1/3 powietrze :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gia · 4 lat temu
    Przepis super mimo jajka wyszły przepyszne mam tylko 1 ale o którym nikt nie mówi... bułki takie powinno się naciąć lub odcisnąć kształt cięcia lub nawet zawinac po uformowaniu kulek polozyc na 15min do" góry nogami" potem znow przewrócić i dopiero w tedy niech wyrastają... nie tracę w tedy kształtu po nacieciu i rosną o wiele ładniej są bardziej ksztaltne... przerobilam mnóstwo przepisów i dopiero po wypróbowaniu kilku roznych technik ta się okazała się strzałem w 100 .. jeśli komuś pomoże to będę szczęśliwa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Wyszlo super, dziękuje.Bez jajka.
    Nareszcie mogę piec własne buleczki👍🏻😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Jaki typ mąki pszennej ? Bułeczki wyglądają przepysznie..Pozdrawiam 😄👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Przemek · 4 lat temu
    Co może być przyczyną że bułeczki z przepisu wyszły suche w środku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Przepis idealny! Robię od kilku mc. Czasem dodaje żurawinę lub słonecznik. Nawet robię pizzerInki, rozwałkować delikatnie ciasto i zostawiam do wyrośnięcia. Często mam różna konsystencję ciasta, a i tak są pyszne! Bardzo dziękuję za przepis ;) pozdrawiam