Kajzerki

586 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 3 lat temu
    Nie mam papieru do pieczenia. Posmarowałem blachę masłem klarowanym. Nie wiem czy tak można.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rafał · 3 lat temu
      Wyszło?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał · 2 lat temu
      Zawsze można użyć folii aluminiowej. Ważne żeby nie przykleiły się do blachy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ;) · 3 lat temu
    Rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość 2 · 3 lat temu
    A te jajko to daje sie do ciasta na bulki czy do posmarowania pp wierzchu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Pychotka, przepis na stałe zagości w mojej kuchni 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jo · 3 lat temu
    Bułeczki wyszły super, dodałam pestek słonecznika i siemię lniane. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Czy mozna wyrabiac ciasto w robocie planetarnym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Jezeli nie mam opcji w piekarniku gora dol tylko mam termoobieg to w jakiej temperaturze powinnam piec buleczki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Jeden przepis, a tyle wersji :) Oczywiście nie zdążyły wystygnąć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Super bułeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Wyszły pyszne.Dziękuję za wspaniały przepis (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy jeśli upiekę je dzisiaj wieczorem to na drugi dzień będą świeże??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Boba · 3 lat temu
    Super przepis .Zawsze się udają ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 3 lat temu
    Podobno wyszły dobre, chociaz nie wyglądają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Witam😊Czy użycie jajka jest konieczne? Zależy mi na wegańskich bułeczkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 3 lat temu
    Można by uzupełnić jakiej maki użyć. Pszenna jest 450,550,650, 720,750 i 2000
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Rewelacja! Pierwszy raz w życiu zrobiłam bułki według tego przepisu. Wszyscy chwalą. 👍👏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Witam. Jajko dodać do składników do wymieszania czy jest podane jako do posmarowania bułek przed pieczeniem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy maka typ 480 tez będzie dobra?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Polecam ! Komentarz syna :”Mama może powinnaś je sprzedawać?” (rofl)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia Sucharska · 3 lat temu
    Bułeczki cudowne 😊 Dziękuję za super przepis 🤩