Gofry belgijskie (gofry z Liège)

43 Komentarzy
Gofry belgijskie (gofry z Liège)

Wspaniałe gofry belgijskie z Liege na cieście drożdżowym. Chyba najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne ciasto drożdżowe, a do tego sekretny środek, którym jest cukier perlisty. Dodaje się go dopiero do gotowego, wyrośniętego ciasta, aby nie rozpuścił się w cieście, tylko podczas smażenia gofrów skarmelizował się. Dzięki temu gofry robią się mega chrupiące i mają skarmelizowaną skórkę. W środku są natomiast miękkie. Gofry są dość ciężkie. Przez ten cukier gofry są słodkie, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.

Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.

Składniki na ok. 10- 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 16 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru perlistego

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
  2. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo klejące). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło.
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. (Gdy jest chłodno w kuchni, wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30°C. Włączam grzałkę góra- dół).
  5. Następnie rozgrzać gofrownicę.
  6. Do ciasto dodać cukier perlisty i wymieszać delikatnie szpatułką.
  7. Nakładać po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.

2

  1. Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.

3

  1. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące.

Uwagi:

  • Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
  • Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.

Kuchnia:

Belgijska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gofry belgijskie (gofry z Liège) Gofry belgijskie (gofry z Liège) Gofry belgijskie (gofry z Liège)Gofry belgijskie (gofry z Liège)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 miesięcy temu
    Skórka twarda to pewnie przez ten skarmelizowany cukier.... Faktycznie są za słodkie, po jednym ma się już dość.Nie mają nic wspólnego z polskimi miękkimi i puszystym goframi. Ale jak nazwa mówi są to belgijskie... Przepis wychodzi ale nie będzie powtórki. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gaga · 5 miesięcy temu
    Niestety w przepisie brakuje brązowego cukru. To jeden z charakterystycznych składników.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka Sałek · 5 miesięcy temu
      W przepisie jest cukier perlisty, nigdy go nie używałam:) ja dodaje brązowy bo taki mi pasuje. Miłego eksperymentowania😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 8 miesięcy temu
    Wyśmienity , prosty przepis. Myślałam ,że mam słabą gofrownice, ale to wcześniejszy mój pesepis  był słaby:) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mikołaj · 10 miesięcy temu
    Prześwietne, puszyste i sycące, no i ten zapach przy pieczeniu- niebo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 11 miesięcy temu
    Fenomenalne! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 1 lat temu
    Zaje&biste😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    A czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodowce ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Łukasz · 1 lat temu
      Raz tak spróbowałem, mimo że ciasto wydawało się mieć inne zapach konsystencję i puszczało trochę wodę to gofry wyszły identyczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 1 lat temu
    Gofry wyszły znakomite! Polecam ten przepis🙂. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Pyszne! Wyszły już za pierwszym razem. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 1 lat temu
    Pycha😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 1 lat temu
    Lepsze niz na proszku, pyszne! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 lat temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis, jest idealny, Robiłam na drożdżach suszonych i świeżych i mam wrażenie, że na suszonych ciasto w środku jest bardziej suche, ale i tak gofry są cudowne. Warto poczekać aby lekko ostygły a karmel zrobił się chrupiący. Ja dodaję dokładnie tyle cukru perlistego ile jest w przepisie, ale jeśli ktoś woli mniej słodkie to z ilością mniejszą o połowę też wychodzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 1 lat temu
    Gofry zrobione na tzw "próbę" i wyszły rewelacyjne. Użyłam zwykłego cukru, gofrownica 1000 W. Od dzisiaj to nasz ulubiony przepis na ten przysmak. Dla mojej rodziny, te gofry nie wymagają nnych dodatków, bo same w sobie są cudne. Nie mogę się doczekać, gdy kupię cukier perlisty i z jego dodatkiem je przygotuję. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tadeusz · 1 lat temu
    A gdzie mleko znikło z przepisu..jest w składnikach a w przepisie nie ma
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jest w punkcie 1. Jeśli używamy świeżych drożdży to przygotowujemy zaczyn na mleku, a jeśli drożdże są instant to wszystkie składniki mieszamy razem (łącznie z mlekiem).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Tadeusz · 1 lat temu
        2 łyżki to nie 125 ml
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          "Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki."  Całe mleko. Proszę przeczytać uważnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Przy tych cenach cukru, co teraz są, przydałoby się zmienić na koszt: wysoki 😜
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 2 lat temu
      Ja dodaję cukier puder jak nie mam cukru, a że u mnie w domu króluje słodzik to cukier rzadko posiadam 😂 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Zrobiłam całość rzetelnie i sumiennie wg przepisu. Ciasto jeszcze przed pieczeniem podejrzanie gęste. Gofry wychodzą twarde i suche oraz całkowicie niesłodkie. Smakują jak karton. :( Jedyne co na plus to dodatek cukru perlistego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Robert · 2 lat temu
      Może dodałaś coś innego a nie cukier :D Przy 100g niemożliwe, żeby nie były słodkie. Ja daję 50g i i tak są słodkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 2 lat temu
      Ja również daje 50g "słodziku" jakiegoś.. za pierwszym razem jak robiłam że 100g to były zbyt słodkie, ciasto nigdy nie było suche śni twarde, wręcz pięknie i pulchne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Przepis idealny,nie miałam cukru perlistego więc dałam zwykły ale posypywalam ciasto na gofrownicy,dzieci zachwycone 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rena · 2 lat temu
    Pięknie wyglądają i pewnie obłędnie smakują. Ale....błagam o pomoc. Na jakiej gofrownicy je upiec. Moja jest płaska i nie wychodzą takie gofry :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Napaliłam się na ten przepis bo zakupiliśmy nową gofrownicę-i jak na złośc nigdzie nie udało mi sie zdobyć cukru perlistego:(( Poczekam na czas poświateczny i może się znowu pojawi...ostatecznie spróbuję na zwykłym....PIĘKNIE POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO I PIEKNEGO NA NOWY ROK,DUŻO ZDROWIA I POMYSŁOW NA FAJNE WYPIEKI:))))
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 2 lat temu
      Ja dodaję zwykłego i też są obłędne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Czy można zmodyfikować ciasto tak żeby gofry wyszły bardziej wilgotne? :)